Vegetarisk sötpotatisfalafel

Sötpotatis är en ganska lyxig grönsak som jag unnar mig ibland. Jag vill helst inte överkonsumera den då den ofta har långa transportsträckor. Så de gånger jag köper sötpotatis vill jag att den ska ha huvudrollen liksom – vilket den verkligen har i den här rätten!

Min vegetariska sötpotatisfalafel är fri från bönor och tillagas enkelt i ugn. Jag har egentligen inget emot bönor, kan man äta dem så varför inte! Men det här receptet för dig som inte kan eller vill äta bönor och som saknar falafel. Sötpotatis är ganska stärkelserik men även rik på fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Det är en mycket bra knöl som utgör basfödan för många delar av världen, synd bara att den växer så långt bort… Jaja, jag ska inte bli så långrandig – över till receptet istället! :)

Hoppas du gillar falaflarna!

Din vän,
Sanna

PS. Jag har även ett mer LCHF-vänligt, men icke-vegetariskt recept på falafel om du är nyfiken på det ›

Sötpotatisfalafel

3 portioner, ca 24 falaflar | ca 50 min
Vegetarisk falafel utan bönor eller nötter – istället med sötpotatis och frön.

Ingredienser

  • ca 450 gram sötpotatis
  • 1 liten gul lök, riven eller fint hackad
  • 2 vitlöksklyftor, riven eller fint hackad
  • 1 kruka persilja, fint hackad
  • 2 msk tahini
  • 1,5 tsk spiskummin
  • 1,5 tsk malen koriander
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • En nypa cayennepeppar
  • En nypa malen kardemumma
  • 1-2 msk kokosmjöl
  • ev. ett ägg (kan uteslutas, men tillför extra protein och vitaminer)
  • Sesamfrön
  • Olivolja

Gör så här

  • Skala och skär sötpotatisen i bitar. Koka bitarna i ca 8 minuter. Låt svalna. Kan med fördel göras dagen innan och förvaras i kylskåp.
  • Mosa den kokade sötpotatisen och blanda med lök, kryddor och persilja. Tillsätt 1-2 msk kokosmjöl tills smeten går att forma till små bollar. Om du vill kan du addera ett ägg.
  • Smaka av smeten och krydda mer efter behov.
  • Sätt ugnen på 175°C (varmluftsugn)
  • Forma bollar, ungefär en rågad matsked stora och lägg på en oljad plåt.
  • Sprinkla över lite sesamfrön, vänd på bollarna och sprinkla lite mer.
  • Ringla över mer olivolja och ställ in i ugnen i 15 minuter. Efter 15 minuter vänder du på bollarna och låter dem gå 15 minuter till.
  • Servera med grönsaker och min cashewhummus!

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 320 kcal / Protein: 7 g (utan ägg) / Fett: 12 g / Kolhydrater: 40 g / Fibrer: 9 g

2 kommentarer

  1. Hej!

    Jag fick tips om dessa sötpotatisfalaflar (eller hur man säger) av en vän och gjorde enligt receptet :) Hade vanligt mjöl istället. Smeten var väldigt lös även efter 4 msk mjöl… vad gjorde jag för fel? Nu kunde jag hjälpligt forma kletiga toppar så dom åkte in i ugnen ändå :)

    Kan man bara dra på med mjöl tills smeten går ihop eller blir det för torrt då?

    Tack för en härlig blogg med mycket inspiration!

    • Sanna Svara

      Hej Kattis! Vad tråkigt att du inte lyckades med falaflarna (det får heta så nu :) – Sötpotatisar kan vara lite nyckfulla, då de kan innehålla olika mängd vatten. Testade du att koka den dagen innan, låta den svalna/ånga av sig ordentligt och sedan spendera natten i kylskåp? Då får man nämligen bort väldigt mycket vätska. Sedan vet jag inte riktigt hur det fungerar med vanligt mjöl, kokosmjölet i receptet är väldigt absorberande och suger åt sig ytterligare vätska – vilket kanske inte är fallet med vanligt mjöl? Jag skulle testa något annat absorberande mjöl istället för vanligt mjöl (om du inte vill använda kokos), som t.ex. potatismjöl, rismjöl eller liknande. Hoppas det var till någon hjälp :)
      /Sanna

Lämna en kommentar

Meny