Ugnsrostade morötter med apelsin och cashewkräm (som smakar hummus)

Det här är ett recept för dig som gillar att laga mat, för dig som har lite tid över och som gillar att få enkla råvaror att smaka över förväntan.

Jag vet inte om jag pratat så mycket om min matlagningsglädje förut, mina inlägg har ju mest handlat om hälsa och näring :) Men jag säger det nu – jag älskar att laga mat! Och jag tror tamejtusan att jag gillar att laga maten mer än vad jag gillar att äta den ibland. Det är något speciellt med att ta fina råvaror och se dem förvandlas till något annat – både i utseende och smak. Det är magi för mig. Och att laga mat gör mig glad.

Magisk morot

Morot är min favoritrotfrukt, den är lättillgänglig, god och kan ätas av nästan alla. Det finns så mycket man kan göra med den – äta den rå riven eller i stavar, koka den, woka den, göra soppa, göra juice, hyvla den till pasta, cole slaw (!) och så är den supergod att steka/rosta i ugnen.

Moroten innehåller även en del fibrer, B6, kalium, C-vitamin – men främst betakaroten (som levern omvandlar till A-vitamin). A-vitamin är bland annat bra för syn, hud och slemhinnor!

ill-morot

Fejk-hummus på cashewnötter

Nu är det ju inte bara morötterna som har huvudrollen i det här receptet – de ska ju nämligen serveras med den här smarriga cashewkrämen som smakar typ precis som god en god hummus! Den syrliga, kryddiga krämen gifter sig perfekt med de söta morötterna (shit, du hör ju hur matnörden inom mig har börjat raljera redan :)

Cashewkräm | sannaspaleo.se
Cashewnötterna blötläggs över natten och mixas sen till en kräm, det går bra med en vanlig mizer/matberedare – du behöver ingen supermixer. Blötläggningen gör också nötterna snällare mot din mage <3

Hoppas du gillar receptet!

Din vän,
Sanna

PS. Glöm inte att tagga dina kreationer från bloggen på instagram med hashtagen #sannaspaleo :)

Ugnsrostade morötter med apelsin och cashewkräm

2 hungriga personer | ca 50 min
Världens godaste ugnsrostade morötter med en jättegod cashewkräm! Man känner sig som en kock på en fin-fin restaurang när man gör de här. Lyxigt men med enkla ingredienser.

Ingredienser

Till morötterna

  • ca 500 gram morötter, halverade
  • Saften från en halv apelsin
  • Saften från en halv citron
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk hel kummin (kan uteslutas)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 – 1 tsk salt

Till cashewkrämen

  • 2 dl cashewnötter, blötlagda under natten/dagen
  • Saften från en halv, rostad apelsin
  • Saften från en halv, rostad citron
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 – 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 0,5 – 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 – 1 tsk salt
  • Nymalen peppar

Gör så här

  • Blötlägg 2 dl cashewnötter i en bunke/skål över natten, eller några timmar innan
  • Sätt ugnen på ca 210-220°C (varmluftsugn).
  • Skrubba och halvera morötterna på längden.
  • Koka upp vatten och låt morotshalvorna sjuda under lock i ca 10 min
  • Dela en apelsin och en citron på hälften, pressa ur saften ur en halvan och spara den andra.
  • Mixa saften från en halv apelsin och saften från en halv citron med olivolja, kummin, vitlök, salt och äppelcidervinäger till en dressing.
  • Lägg morotshalvorna på en pappersbeklädd plåt och häll över dressingen du precis gjorde, fördela jämnt över morötterna. På plåten lägger du även de sparade citrushalvorna. De ska nämligen också rostas!
  • Rosta morötterna och citrusfrukterna i ca 20 minuter – eller tills de fått fin färg.
  • Ta fram dina blötlagda cashewnötter, skölj dem väl.
  • Mixa nötterna till en kräm tillsammans med olivolja, äppelcidervinäger, spiskummin, vitlök och saften från de rostade citrushalvorna. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera de rostade morötterna med cashewkrämen – ringla gärna över lite mer olivolja och sprinkla över några sesamfrön om du vill känna dig extra fancy.
  • Ät och njut som de är eller servera som tillbehör!

Ungefärliga näringsvärden per portion – morötterna

Energi: 333 kcal / Protein: 2,5 g / Fett: 21 g / Kolhydrater: 30 g / Fibrer: 7,5 g

Ungefärliga näringsvärden hela receptet – cashewkräm

Energi: 1153 kcal / Protein: 20 g / Fett: 97 g / Kolhydrater: 47 g / Fibrer: 10 g

4 kommentarer

  1. Hej Sanna, låter fantastiskt gott! Men saknar din gilla-knapp. var har den tagit vägen? Tycker om att visa min uppskattning! Hils, Isabel på Tastecelebration.com

    • Sanna Svara

      Hej Isabel! :) Tack snälla! Hmm, jag vet inte riktigt vad du menar för gilla-knapp – det måste varit något i mitt förra wordpress-tema som jag inte ens visste fanns… Jag får undersöka saken!

  2. Oj så gott det låter! Jag älskar också morot, och caschewnötter likaså! Ska absolut testa ditt recept. :)

    • Sanna Svara

      Hej Nathalie,
      Ja du måste testa, det blir såå gott! Ha det fint!

Lämna en kommentar

Meny