Soppa på benbuljong: Tomatsoppan Del 1 av 3

Gör dig själv en tjänst och ha alltid lite benbuljong i frysen. Då har du en stärkande dryck nära till hands – eller en god soppa!

När jag gör buljong brukar jag försöka frysa in så mycket som möjligt, jag brukar dela upp det om 2 dl så de blir lagom stora att slänga i grytan eller soppan. Om jag inte har någon buljong hemma brukar jag faktiskt köpa Scandinavian Organics ekologiska, färska buljong. Men jag försöker oftast göra den själv, det är en lagom söndagssyssla :)

För dig som har lite benbuljong till övers har jag tagit fram tre recept på tre olika soppor. Den här tomatsoppan är först ut. Jag ville göra en soppa som hade mycket smak, och kanske smaker som man inte riktigt förväntade sig. Resultatet blev en mejerifri soppa med körsbärstomater på burk – konserverade tomater har så mycket mer smak än färska. Istället för grädde använde jag mig utav kokosmjölk, och för extra sting är soppan smaksatt med vitlök, ingefära och morot som fräses med citronjuice och honung… Alltså, doften när man steker dem tillsammans är helt gudomlig. Det måste helt enkelt upplevas!

Jag hoppas verkligen att du kommer gilla receptet!

Din vän,
Sanna

PS. Glöm inte att tagga dina kreationer från bloggen på instagram med hashtagen #sannaspaleo !

Mejerifri tomatsoppa med benbuljong | sannaspaleo.se

Mejerifri tomatsoppa med kycklingbuljong

2 portioner | ca 30 min
En mejerifri tomatsoppa med nyttig kycklingbuljong, smaksatt med ingefära, vitlök, malen koriander och kokosmjölk. För att göra en slät soppa behöver du någon sorts mixer.

Ingredienser

  • 1 burk hela körsbärstomater (400g)
  • 2 dl benbuljong (jag använde kyckling)
  • 1 dl kokosmjölk eller kokosgrädde
  • 1 morot, fint hackad
  • 2 vitlöksklyftor, fint hackade
  • 1 tumstor bit ingefära, fint hackad
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk malen koriander
  • Lime-, eller citronjuice
  • Salt
  • 2 msk kokosolja till stekning

Förslag på garnering / smaksättare

  • Ärtskott
  • Jordnötter
  • Kokosmjölk
  • Chiliflakes

Gör så här

  • Hacka vitlök, ingefära och morot fint.
  • Värm upp en kastrull med kokosoljan.
  • Stek hacket i kastrullen tills det börjar dofta gott och mjuknat lite.
  • Klicka i en tesked honung och lite lime- eller citronjuice, rör om (det kommer fräsa lite, men det är som det ska)
  • Strö över en nypa salt, malen koriander och rör om igen.
  • Häll i en burk hela körsbärstomater, 2 dl benbuljong och 1 dl kokosmjölk. Låt koka upp och rör om.
  • Låt sjuda / Småkoka i ca 10 min.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer eller liknande, smaka av med salt och lime/citronjuice.
  • Garnera soppan med valfria tillbehör (jordnötter är gott!) och servera!

Ungefärliga näringsvärden per portion)

Energi: 287 kcal / Protein: 2 g / Fett: 25 g / Kolhydrater: 13 g / Fibrer: 2 g

4 kommentarer

  1. Denna soppan ska jag göra!! Stort tack för tipset om Scandinavian Organic, på ETT ställe i min stad finns den, yeeeeeay!!

    • Sanna Svara

      Varsågod, jag gillar verkligen deras produkter (och det säger jag helt o-sponsrat :) – buljongerna är jättegoda!

  2. Liten buljonguppdatering……: Scandinavian Organic gör mitt liv såååååå mycket enklare?

Lämna en kommentar

Meny