Sara Gottfried ”The Hormone Reset Diet” – en bok som lovar lite för mycket

Hur jag än vrider och vänder på det har jag lite svårt att skriva något positivt om den här boken. Och det gör mig lite ledsen. Sara Gottfried är ju annars en av människorna i paleo-sfären som jag faktiskt respekterar.

Det var hennes tidigare bok The Hormon Cure som fick mig att inse att alla mina problem hängde ihop – att det var mina hormoner som var kaos. Och den boken kan jag faktiskt rekommendera, det var verkligen att s.k. ”aha-moment” att läsa den.

Men nu över till den här boken, The Hormone Reset Diet. Jag köpte den, läste den och insåg att det bara var en enda reklampelare för Sara Gottfrieds egna produkter (protein- och fiberpulver). Att marknadsföra sina egna produkter i sina egna böcker är väl ok, men det kändes så himla genomskinligt på något vis. Hur som helst, det kanske är superbra produkter, tänkte jag – jag kan ju omöjligt svara på det då produkterna inte går att få tag på i Sverige. Och så slog det mig att jag heller inte kunde recensera boken förrän jag faktiskt testat själva dieten. Så jag anmälde mig som frivillig försökskanin och bestämde mig att följa protokollet under de 21 angivna dagarna (fast utan hennes produkter), med en förhoppning om att ”reset:a” mina hormoner och gå ner typ 7 kg (som framsidan av boken skyltar med). Tjoho!

I skrivande stund var det två veckor sedan de 21 dagarna var över och jag har därmed facit i min hand – spänningen är olidlig! Hur gick det? Är jag i hormonell balans? Är jag 7 kg lättare? Är jag en bättre och gladare människa?

Nej.

Jag är bara besviken. Och faktum är att jag nog gick upp lite i vikt. Fast jag är inte helt rättvis nu. Jag kunde nämligen inte kunde fullfölja protokollet fullt ut. Och varför ska jag förklara nu:

– Jag har en känslig mage (IBS). En väsentlig del av The Hormone Reset Diet var att få i sig minst 45 gram fiber om dagen. 45 gram är ganska mycket. Jag tog mig upp till 20 gram och sen pajade i princip min mage, den klarade inte av alla fibrer. Och det tror jag inte att jag är ensam om.

Men jag tuffade på ändå, åt så mycket grönsaker jag bara kunde, samt följde de övriga riktlinjerna i boken – inga mjölkprodukter, inget rött kött, inget spannmål, inget socker och inget kaffein. Men jag tror inte det hände någonting med min kropp. Inte för att jag hade så superhöga föräntningar, jag menar – INGEN kan nå hormonell balans på 21 dagar! Av min erfarenhet kan det ta år! Och det stör mig att Sara Gottfried marknadsför den här boken på det sättet när jag vet att hon vet att det inte stämmer. Och sen så känns det som om alla sånahära böcker riktar sig till folk som har en urusel livsstil från början. Det är sällan dessa böcker vänder sig till oss som redan gjort stora livsstilsförändringar men upplever att man kört fast. Det är något jag saknar i alla fall.

Så nej, köp inte den här boken. Köp inga böcker med titlar som slutar på ”diet” – det ska i alla fall jag göra. Hädanefter blir det nog bara kokboks-recensioner här på Sannas Paleo :)

Har du några tankar om den här boken, eller dieter/dietböcker i ren allmänhet? Du får gärna dela med dig i kommentarerna nedan!

Sara Gottfried – The Hormone Reset Diet får 1 grönkålsblad av 5 möjliga!

PS. Om du vill köpa boken ändå så finns den på Bokus och på Adlibris.
Boken är på engelska, så vitt jag vet finns det inte med svensk översättning.

PPS. Den bra boken, The Hormone Cure kan du också köpa på Bokus och Adlibris.

Lämna en kommentar

Meny