”No nuts” granola med frön, mullbär och pepparkakskrydda

Jag har ingen aning om vad det här inlägget ska handla om. Först tänkte jag att det skulle handla om nöt-allergi, men det kändes tråkigt. Sen tänkte jag skriva (ytterligare) en anekdot om vår fågelmatare på balkongen, men det kändes lite uttjatat. Så skitsamma, jag får skriva om något helt annat.

Jag har sett en hel del dokumentärer på senaste tiden. Har bland annat sett ”That Sugar Film”, som var mycket underhållande. Jag såg ”Cereal killer”, som gjorde ett tappert försök men inte nådde hela vägen fram (tyckte jag).

Sist men inte minst har jag sett om ”Fed up”, som finns på Netflix. Om du inte har sett den så handlar den om överviktiga barn som inte får rätt hjälp. Och det gör så ont i en. Varje gång jag ser den så vill jag starta någon slags organisation med uppgift att krama olyckliga barn och säga att de är fina som de är! Och sen så klart ge dem korrekt information om matens betydelse och ge dem matglädjen tillbaka.

Jag tror det berör mig lite extra eftersom jag själv hade svårt med mat och vikt när jag var liten, och med en vuxenvärld som bara gjorde allting värre och förmodligen födde de ätstörningar jag fick som äldre. Dumma, dumma vuxenvärld. Så, vem är med mig? :)

Och med allt detta sagt så avslutar jag med ett sött recept, haha, vad dålig jag känner mig nu :( Men den här granolan är i alla fall ”bättre” än de flesta andra granolor där ute. Och om man inte vill att den ska vara söt kan man säkert utesluta honung/bär och ersätta kryddorna med salt, spiskummin och paprika eller nåt… mmm.

Din vän,
Sanna

”No nuts” granola med frön, mullbär och pepparkakskrydda

6 dl | ca 30 min
En nötfri och spannmålsfri granola, sötat med lite, lite honung/lönnsirap och mullbär. Kryddade med pepparkakskrydda ger dem en julig smak. Hoppas det smakar! :)

Ingredienser

 • 3 dl riven kokos
 • 1 dl pumpakärnor
 • 1 dl hampafrön
 • 1 dl solroskärnor
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk kardemumma
 • 1/2 tsk ingefära
 • 1/2 tsk vaniljextrakt eller pulver
 • 1/4 tsk kryddpeppar
 • 1 nypa salt
 • 4 msk kokosolja, smält
 • 2 msk lönnsirap eller honung
 • 1 dl / 50 gram mullbär

Gör så här

 • Sätt ugnen på 175°C (varmluftsugn)
 • Blanda allt, utom mullbären, och bred ut i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper.
 • Rosta i ugnen ca 15 min. Rör om i granolan och låt gå ca 5 min till, eller tills den fått en fin färg.
 • Ta ut och låt svalna, rör i mullbären. Förvara i förslutningsbar burk.

Ungefärliga näringsvärden för hela receptet

Energi: 2535 kcal / Protein: 57 g / Fett: 211 g / Kolhydrater: 87 g / Fibrer: 43 g

2 kommentarer

 1. Hej, Sanna!

  Först och främst: Tack för en inspirerande och snygg blogg med kloka ord och bra recept! De har hjälpt mig många gånger på sistone – sedan ca en månad försöker jag köra AIP. Bitvis är det fruktansvärt deppigt, när längtan efter ägg, nötter och bröd blir för stor, och det känns som att ingenting är tillåtet. Då är det tur att dina texter och bilder finns. Nu undrar jag – vad strör du denna fantastiska granola över? Något av mig ännu oupptäckt yogurtsubstitut?

  • Sanna Svara

   Jenny!

   Tack så mycket, vad glad jag blir när jag hör att jag kan hjälpa! Åh, jag lider med dig – saknaden efter vissa livsmedel kan bli så överväldigande ibland.. men känner du av några förbättringar? Det finns ju ingen poäng med att tvinga sig själv att äta så restriktivt om man inte mår bättre.

   Ang. att saknaden – har du testat ”zucchini cheese” (klicka för recept) ? Det hjälpte mig, det är väldigt tröstande på något sätt, precis som ost, ägg och nötter kan vara… Sen får man försöka tänka att AIP inte är för alltid, tanken är ju att du ska testa att återintroducera allt det där. Har du läst den här guiden? Reintroducing foods on AIP ? Den kanske är till någon hjälp.

   Sist men inte minst – ja, jag har ett yoghurtsubstitut! Nämligen kokosyoghurt – och receptet på det tänkte jag lägga ut imorgon faktiskt! Så jag hoppas du kan äta kokos för det receptet är AIP-vänligt annars.

   Hoppas det hjälpte :)
   allt väl,
   S

   PS. Du är varmt välkommen att svara mig via mail om du inte vill skriva här. Det är bara att gå in under Kontakt och skicka ett meddelande, så hamnar det i min inkorg.

Lämna en kommentar

Meny