Mustig fiskgryta med grönsaker, röd curry och ingefära

Just nu vill jag att all min mat ska vara varm och flytande i någon form. Jag äter bara ur djupa tallrikar eller skålar som jag kan omfatta med mina frusna vinterhänder och sakta värmas upp.

Jag är egentligen nybörjare på grytor. Jag är uppvuxen med torr mat; torra makaroner, torrt ris, torra fiskpinnar och torr kyckling. Det närmsta jag kom en gryta var köttfärssås och (falu)korv stroganoff. Och sen så klart den där gudsförgätna röran man fick i skolan, men jag har inget minne av att jag någonsin åt av den…

Mustig fiskgryta med grönsaker och röd curry (lchf, paleo) | sannaspaleo.se
Mustig fiskgryta med grönsaker och röd curry (lchf, paleo) | sannaspaleo.se

Det är först nu, i vuxen ålder, i takt med mitt matintresse och min hälsoresa som jag för första gången avnjutit riktiga grytor. Och jag tror tamejtusan att grytor är det bästa jag vet! Mjuka grönsaker, kött som faller i sär och spad med tusentals smaker! Man blir varm och glad både i själ och mage. Jag är så glad att jag har kommit bort från min barndoms torra mat och istället funnit allt det här goda.

Nog om mig! Nu över till receptet – vad är det här för gryta? Jo, det här är inget långkok utan en snabblagad gryta. Den är till största del baserad på grönsaker som inte kräver så lång tillagningstid samt vit fisk, som bara tar några minuter innan den är färdig. Snabbt och enkelt när man är hungrig, frusen och inte har flera timmar till övers! Grytan får även en hel del hetta och smak från chili, röd curry och ingefära men balanseras upp med kokosgrädden och grönsakerna. Vill man ha en mildare gryta kan man utesluta chilin helt.

Vad fick du för mat när du var liten? Hur lik är den maten den du äter idag? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Din vän,
Sanna

Mustig fiskgryta med grönsaker, röd curry och ingefära

4 portioner | 25 min
En mustig fiskgryta med mycket grönsaker och smaker från det thailändska köket. Helt utan mjölkprodukter!

Ingredienser

 • ca 300 gram vit fisk, tärnad
 • 1 st broccolihuvud, i buketter
 • 1 st röd paprika, skuren i stavar
 • 1 st morot, skuren i stavar
 • 1 st zucchini, skuren i bitar
 • 1 st gul lök, hackad
 • 1 st vitlöksklyfta, hackad
 • 1 st liten chili, finhackad
 • 1 burk (400 ml) kokosgrädde eller kokosmjölk
 • 2 msk kokosolja
 • 1 tsk hel spiskummin
 • 2 msk färsk ingefära, riven
 • 1 st citron, juicen
 • 1 msk röd curry
 • 2 msk tamari (eller coconut aminos)

Gör så här

 • Mät upp alla kryddor och hacka upp grönsakerna
 • Förväll broccolibuketterna i kokande vatten, runt 1 minut
 • Sätt en panna på medelhög värme.
 • När pannan är varm, torrosta spiskumminen tills den börjar dofta, se till så de inte bränns vid.
 • Klicka sedan i kokosoljan och låt vitlöken, löken och chilin få följa med. Stek tills löken mjuknat.
 • Pudra över den röda curryn och rör om.
 • Lägg i resten av grönsakerna och tamarin, stek hastigt och låt grönsakerna få lite färg.
 • Häll i kokosgrädden och lägg i den rivna ingefäran. Rör om. Sänk värmen och låt grytan puttra på spisen i ca 10 min.
 • Efter ca 10 minuter, ta av plattan från värmen och lägg i fiskbitarna. Krama ur saften från en citron över grytan och rör om. Låt stå i ca 5 minuter eller tills fisken ser klar ut (den tillagas av eftervärmen). Smaka av med salt och peppar.
 • Servera den som den är eller med lite färsk koriander och rostade cashewnötter.

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 354 kcal / Protein: 17 gr / Fett: 23 gr / Kolhydrater: 17 gr / Fibrer: 7 gr

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Meny