Rensa kylskåpet och gör en pytt-i-panna + picklade rödbetor

Jag har nyligen läst ut The Adrenal Reset Diet av Alan Christianson. Boken i sin helhet tänker jag nog skriva mer om någon annan gång, men det var en grej i den som jag tänkte nämna nu. Något som fick mig att inse hur okomplicerat det kan vara att laga mat egentligen…

I boken finns det nämligen bara tre typer av maträtter: soppor/smoothies, sallader och ”stir fries” (ungefär snabbstekning/wok). Och när man tänker efter så behöver det inte vara mer komplicerat än så. Det som kanske är svårt är att hitta smakkombinationer man gillar, men när man äter mest kött och grönsaker så är det snarare svårt att hitta kombinationer som man inte gillar. Det mesta passar faktiskt ihop och är gott tillsammans – och det är nog lite det som det här receptet handlar om.

Pytt-i-panna är ju en klassiker, men jag tycker inte den behöver innehålla potatis för att kännas ”äkta”. Jag har istället valt att ha morötter, äpple och brysselkål, det blir minst lika gott! Pytten är även väldigt uppskattad här hemma av den annars potatisätande familjemedlemmen ;) Det som binder ihop allting är baconet och ger allt en härlig smak av umami. Det som är bra med pytt-i-panna är att man kan ta det som man har hemma, ett perfekt sätt att rensa kylskåpet på!

Så, det här med matlagning behöver kanske inte vara så komplicerat alla gånger. Att tärna kött och grönsaker för att sedan steka det med lite lök är ju sjukt okomplicerat, men sjukt gott. Nästa gång jag inte vet vad jag ska äta till middag ska jag försöka tänka på de här tre maträtterna – soppor/smoothies, sallader och stir fries. Känns som om det kommer bli lättare då!

Får du också hjärnsläpp ibland när du ska försöka komma på vad som ska ätas? Har du något säkert kort som du alltid lagar när fantasin brister? Dela gärna med dig i kommentarerna :)

Din vän,
Sanna

Rensa-kylskåpet-pytt-i-panna med picklade rödbetor | sannaspaleo.se
Rensa-kylskåpet-pytt-i-panna med picklade rödbetor | sannaspaleo.se

Rensa kylskåpet och gör en pytt-i-panna + picklade rödbetor

3-4 portioner | ca 40-50 minuter
Den här rätten består av saker som jag nästan alltid har hemma, och är ett bra sätt att rensa kylskåpet på! Självklart kan man byta ut grönsakerna mot det man har hemma, det som binder ihop allting är baconet – så jag skulle inte utesluta den om jag var du, men om du hemskt gärna vill så är det såklart ok ;)

Ingredienser

Till pytt-i-pannan

  • 1 paket bacon
  • 300-400 gram överblivet, tillagat kött
  • ca 6 st brysselkålshuvuden
  • 1 st äpple
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • salt, ev. peppar (uteslut om AIP)

Till de picklade rödbetorna

  • 2 kokta rödbetor, tunt skivade
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk honung eller lönnsirap
  • 1 msk flingsalt
  • ev. 2-3 timjankvistar

Gör så här

  • Börja med rödbetorna – skiva de kokta rödbetorna tunt och lägg i en förslutningsbar burk. Värm äppelcidervinäger, honung och salt i en liten kastrull – rör om tills allt honung och salt är upplöst. Häll över de skivade rödbetorna, lägg ev. i några timjankvistar, förslut burken och ställ i kylskåpet.
  • Preppa genom att tärna kött, äpple, lök och morot i jämnstora bitar. Ca 1x1cm. Dela brysselkålen i 4 klyftor. Finhacka persiljan.
  • Koka upp en kastrull med vatten och koka morot och brysselkål mjuka. Ca 5-10 minuter
  • Medan morot och brysselkål kokar, skiva bacon och lägg bitarna i en kall stekpanna. Sätt sedan på värmen och låt baconet tillagas.
  • När baconet är krispigt och klart, lägg på hushållspapper men låt baconfettet ligga kvar i pannan. Nu bör även moroten och brysselkålen vara klar.
  • Börja med att steka lök och vitlök i pannan med baconfettet. Tillsätt ev. mer fett om det behövs.
  • När löken mjuknat tillsätt den kokta moroten, brysselkålen, tärnat kött och stek i några minuter tills det fått lite färg. Tillsätt sedan äpplebitarna och stek nån minut till.
  • När allt känns klart, ta av pannan från värmen, rör i baconbitarna, den finhackade persiljan och smaka av med salt och ev. peppar.
  • Serverna med rödbetorna och ev. stekt ägg (uteslut om AIP). Smaklig spis!

Ungefärliga näringsvärden per portion (om 4 portioner)

Energi: 379 kcal / Protein: 29 gr / Fett: 20 gr / Kolhydrater: 17 gr / Fibrer: 5 gr

Lämna en kommentar

Meny