Gör din egen kycklingbuljong

Blergh, det har varit några stressiga veckor. Jobbet har tagit all min energi och jag har ”inte haft tid” till att ta hand om mig själv. Vilket är en sådan urusel ursäkt, då det är perioder som dessa då man verkligen bör vara snäll mot sig själv.

Jag har slarvat med massa saker. Maten, sömnen, kosttillskotten… vilket jag också har fått betala för. Befinner mig i en liten svacka just nu där jag känner mig lite ur balans. Men det kunde varit mycket värre. Jag är fast besluten om att komma tillbaka på banan igen med lite bättre matvanor, promenader och mer sömn.

Men det stör mig att det första man lågprioriterar, när man har lite för många bollar i luften, är sig själv. Vilket förmodligen är ganska kvinnligt.. gah, skärpning!

Hur som helst, för att komma på bana igen behöver jag buljong. Buljong är enkelt att göra, men det tar lite tid. Men det är så sjukt värt det. Jag har alltid älskat buljong! Jag har alltid älskat den där salta umami-smaken som får en att bli varm från insidan och ut. Och den får mig att må bra.

Buljong! Buljong! Underbara buljong!

Det räcker med att söka lite på internet för att förstå att kycklingbuljong har många fördelar. Den är full med kalcium, magnesium och fosfor som är viktiga för vår ben- och tandhälsa. Kollagen är en annan ingrediens – kollagen är en aminosyra som stärker bland annat hår, hud och naglar. Buljong kan även hjälpa vid matsmältningsproblem, allergier samt stärka immunförsvaret… listan med fördelar bara fortsätter.

Man skulle nästan kunna tro att buljong är värsta mirakelkuren. Om det är så kan jag givetvis inte svara på, men allt pekar på att buljong är väldigt nyttigt. Och då menar jag inte de här torra buljongkuberna som man köper i affären, utan riktig hemmagjord buljong. Jag dricker buljong så ofta jag kan, för jag tror verkligen att det gör mig gott.

Jag skulle vilja veta om det är någon mer än jag där ute som gör buljong regelbundet? :) Hur gör du den i så fall och upplever du några hälsoeffekter? Skriv en kommentar och berätta så blir jag glad!

Din vän,
Sanna

Kycklingbuljong (LCHF, paleo) | Sannas Paleo

Hemmagjord kycklingbuljong

ca 2-3 liter | ca 4 h
Kycklingbuljong är ett avkok på kyckling och grönsaker. Buljongen kan drickas som den är, eller användas som grund till soppor och grytor. När du gör din egen buljong så vet du precis vad den innehåller! Då blir den 100% fri från gluten, socker, konserveringsmedel och andra otrevligheter.

Ingredienser

  • 1 hel kyckling
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • några stjälkar persilja eller koriander
  • 1-2 st lagerblad
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk salt
  • några pepparkorn

Gör så här

  • Stycka kycklingen, bry dig inte om att stycka i leder osv utan knäck gärna så många ben som möjligt så går buljongen fortare att göra.
  • Hacka grönsakerna i stora bitar. Grönsakerna i receptet är bara ett exempel, det var det jag hade hemma just nu. Att göra buljong är ett bra sätt att rensa kylskåpet på udda grönsaker! Alla sorters rotfrukter, lök och örter går bra.
  • Lägg kycklingdelar och grönsaker i en stor kastrull (min är ca 4 liter). Fyll kastrullen med vatten, lägg i kryddor/örter, äppelcidervinäger och koka upp under lock.
  • Skumma av buljongen med jämna mellanrum.
  • När det kokat upp, sänk värmen och låt allt sjuda under lock i ca 1,5-2 timmar tills kycklingen är klar.
  • Plocka upp kycklingdelarna med en håvslev och separera köttet från ben och skinn (köttet är väldigt mört och faller lätt av benen!).
  • Lägg tillbaka ben, brosk och skinn i kastrullen och fortsätt sjuda i minst 2 timmar till.
  • Sila buljongen och häll upp i glasburk. Förvara buljongen i kylen och använd inom 2-3 dagar. Du kan också frysa in buljongen! (Då håller den längre)

Ungefärliga näringsvärden per 1 liter

Energi: 47 kcal / Protein: 3 gr / Fett: 3 gr / Kolhydrater: 2 gr / Fibrer: 0 gr

2 kommentarer

  1. Hej Sanna! Vilken fin blogg – gillar den skarpt. Såg att detta inlägg var daterat. Svarar ändå.. Jag gör min egen kyckling buljong på ben och kycklinghalsar, som innehåller mycket collagen. Älskar att ha det hemma i frysen. Tricket är att koka den långsamt minst 10 timmar.. så alla nyttigheter sipprar ur benen.

    Du nämnde att du brukar köpa en färdig – vilken var det ?
    keep up the good work.
    Jennifer

    • Sanna Svara

      Hej Jennifer! Och tack för dina vänliga ord :) Åh, ja visst är det gott och bra med buljong! Jag har aldrig lyckats koka i 10 timmar dock — fyller du på vatten under tiden? Eller är det bara jag som lyckas koka bort all vätska?

      När jag är lat brukar jag köpa Scandinavian Organics (https://scanorganics.com/), den är supergod och sådär härligt dallrig!

      Tack igen
      /Sanna

Lämna en kommentar

Meny