Den AIP-vänliga taco-skålen med mangosalsa och picklad rödlök

Det var ett tag sedan jag lade upp ett recept nu. Och det finns flera orsaker till det – nu tänker jag inte uttråka dig med detaljerna om mitt liv, men jag har några tankar som jag tror berör dig också.

Den främsta anledningen är så klart: stress. Efter semestern har mitt dagsjobb tagit nästan all min tid och kraft i anspråk, vilket hade varit helt ok om jag liksom bara hade haft jobbet att tänka på och resten av min tid hade varit ledig tid. Då man kunde återhämta sig och må bra.

Men så är det ju inte. För vad gör jag på min lediga tid?
– Jag oroar mig och jag planerar och jag stressar. Och det ger fysiska uttryck. Mitt hjärta slår för fort, huvudvärk som sträcker sig över flera dagar, magknip och nedstämdhet. Jag tror du kan känna igen dig. Det blir ett moment 22 nästan. Du blir stressad och sjuk för att du inte kan sluta vara stressad och för att du vet att du blir sjuk av att vara stressad. Phew.

Den andra anledningen är att jag försökt komma på vart jag vill ta den här bloggen egentligen. Och jag har funderat mycket. Dels vilken inriktning jag vill att den ska ha och dels hur jag ska göra den skalbar.

Nu tänker jag högt – men vad jag kommit fram till är att jag vill att den ska vara ett hjälpmedel för alla som vill äta för att må bra men som inte vill kompromissa med smak och matglädje. Det ska liksom inte kännas som om man går miste om någonting, eller som att det är komplicerat bara för att man valt att utesluta vissa saker ur sin kost.

Min vision är att bloggen främst ska bestå av enkla och goda middagar där de flesta recepten ska gå att modifiera för att göras AIP-vänliga, LCHF eller vegetariska. Sedan vill jag gärna i förlängningen addera veckomatsedlar och program där du och jag kan jobba tillsammans. Vad tror du om det?

Jag frågar dig för det är din feedback som är absolut viktigast för mig. Du får jättegärna kontakta mig via mail eller kommentera här nedan om vad du skulle vilja att den här bloggen hjälpte dig med. Det vore guld värt för mig. ?

Nog om mig – över till receptet!

Det här är i grunden ett AIP-vänligt recept, men du kan lägga till och ta bort hur du vill :) Personligen älskar jag den här typen av mat, massa goda röror och olika smaker och konsistenser. Och den där mangosalsan blev verkligen en hit, hur god som helst!

Hoppas det smakar!

Din vän,
Sanna

AIP-vänlig taco-skål

ca 2-3 portioner | ca 30 min

Taco-färs

 • 500 gram av din favoritfärs
 • fett till stekning (olivolja, kokosolja eller gee)
 • salt
 • vitlökspulver
 • malen ingefära
 • malen gurkmeja
 • — eller —
 • din favoritkryddning

Mangosalsa

 • 1 ganska stor mango, fint hackad
 • 1 silverlök, eller några sharlottenlökar, fint hackad
 • ett knippe färsk koriander, fint hackad
 • 1-2 tsk äppelcidervinäger
 • 1-2 tsk limejuice
 • salt

Guachamole

 • 1-2 avokado
 • 1-2 pressade vitlöksklyftor
 • salt
 • limejuice

Picklad rödlök

 • 1 röd lök, tunt skivad
 • ca 2 dl äppelcidervinäger
 • 1 msk honung eller lönnsirap
 • 1 tsk salt

Till servering

 • Salladsblad
 • Riven morot
 • Färsk koriander

Gör så här

 • Det här receptet har ganska många delmoment, så här underlättar det när man är två! Mise en place är en fördel också! Enklast är det om en person får ansvara för färsen och den andre får fixa tillbehören – för då kan man göra allt samtidigt.
 • Tillbehörsansvarig: Börja med den picklade rödlöken. I en liten kastrull – värm upp äppelcidervinäger, salt och sötning på svag värme. Under tiden skivar du den röda löken tunt. När det börjar sjuda slänger du i löken och tar bort kastrullen från värmen. När löken börjar bli lite neonrosa (går ganska fort) häller du över allt i en förslutningsbar burk. Ställ i kylskåp (den håller sig i flera veckor).
 • Tillbehörsansvarig: Nästa steg – mangosalsa. Skala och filéa mangon utan att svära. Hacka allting fint, blanda i en skål och smaka av med salt, limejuice och äppelcidervinäger. Ställ åt sidan.
 • Tillbehörsansvarig: Sista röran – guachamole. Mortla eller mixa avokado med pressad vitlök, limejuice och salt. Ställ åt sidan.
 • Färsansvarig: Stek färsen knaprig och smaka sedan av med kryddorna. 0,5-1 tsk av varje brukar räcka.
 • Färsansvarig: Nu får du faktiskt hjälpa till lite med tillbehören medans din kompanjon sliter med tillbehören! Ta fram några fina skålar, lägg i några salladsblad och riven morot. Smaksätt vatten med lime och is.
 • Ställ fram alla tillbehör och låt var och en plocka på som man vill. Ät! :)

9 kommentarer

 1. Hej sanna!
  Jag älskar din inspirerande och peppande blogg, din vision om vad du vill att bloggen ska vara låter super. Fortsätt som du gör, du är grym!
  Kram

  • Sanna Svara

   Tack Tess! Det värmer verkligen att höra, och vad roligt att du gillar det jag gör :) Hoppas du får en superfin helg!

 2. Hej Sanna, Det vore jättesynd om du slutar med bloggen men förstår att du känner dig stressad! Har du funderat på att samla recepten i en bok? Eller har du redan gjort det? Jag skulle köpa den boken! ? Jag behöver få alla tips jag kan få om AIP, LCHF och Paleo då jag mår som bäst att äta det. Så jag ska försöka hjälpa dig med recept! Vi hörs/ Anna

  • Sanna Svara

   Hej Anna! Åh, nej bloggen vill jag verkligen inte sluta med! Det är typ det enda jag tycker är roligt :) Det är bara synd att det är så mycket annat som tar min tid, och att jag har fått prioritera bort den lite på senaste tiden. Och vad snäll du är, tack så mycket! :) Ha det fint / Sanna

 3. Hej Sanna!
  Jag har precis hittat hit:) har nyligen börjat min egen hälsoresa då stress fullkomliht slagit ut min mage. Jag är så tacksam över de recept du lagt ut!
  Har bara testat kladdkakan ännu. Magiskt! Tack! Du har gjort att jag känner fortsatt glädje för matlagning trots att jag numer måste utesluta ”allt”.

  • Sanna Svara

   Hej Annika och välkommen hit! :) Åh, då är vi två som sitter i samma båt – stress är verkligen utav ondo ? Men roligt att höra att du känner att du kan glädjas av mat ändå! Och jag hoppas att det finns fler recept som du gillar!

   Ta hand om dig och trevlig helg!
   /Sanna

 4. Hej! Jag gillar verkligen dina recept för det blir alltid lyckat när jag följer dem och även om jag improviserar ibland för jag saknar någon ingrediens. Dina tankar och berättelser är ju väldigt speciellt och personligt att få läsa och det är skönt för mycket känns igen så klockrent. Jag blir stärkt av att läsa på din blogg. För mig är kanske inte alltid middagsrecept det jag letar efter utan snarare tips på vad jag kan ta till när jag är hungrig eller sugen och det inte är middagstid. När de andra sitter och mumsar på en traditionsenlig lussebulle, vad ska jag äta då som också känns juligt?
  Kram Kerstin

  • Sanna Svara

   Kerstin! Tack snälla för dina tankar och ord, det glädjer mig att höra att du blir stärkt, inspirerad i köket och att mina luddiga berättelser om mitt liv ger dig någonting :)

   Jag förstår vad du menar – bloggen kanske reflekterar mitt eget sätt att äta lite för mycket.. jag ska ta till mig det du säger! Mer ”unna-sig” grejer och snacks kanske?

   Hoppas du får en fin dag Kerstin! Kram / Sanna

 5. Vilka bra recept och äntligen någon som fokuserar på mat för att må bra och inte quick-fix bantning.

  Mvh
  Anders

Lämna en kommentar

Meny