Vad är LCHF & Paleo?

Paleo, eller stenålderskost som det ofta heter på svenska, är en kosthållning som baseras på det som människan antas ha ätit under stenåldern – dvs tiden innan jordbrukssamhället, när vi levde som samlare och jägare.

Vad åt man under stenåldern?

Väldigt lika stenåldersmänniskor

Teorin är att våra kroppar är anpassade efter denna typ av kost då vi biologiskt sett fortfarande är väldigt lika de människor som levde under paleolitikum (fint ord för den äldre stenåldern) – och att våra moderna sjukdomar har uppkommit i samband med jordbrukssamhället.

Vad åt man under stenåldern?

Vi kan förstås inte med säkerhet veta veta exakt vad stenåldersmänniskorna åt, men vi vet att de garanterat inte åt mängder av varken socker, läsk, pasta, bröd, vegetabiliska oljor eller mjölkprodukter.

Kettlebell

Paleo poppis bland hälsofantaster

Stenålderskosten idag är framförallt väldigt populärt i USA bland tränings- och hälsofantaster, men börjar bli stort även i Sverige. Många som börjar med stenålderskost vittnar om flera hälsovinster såsom viktnedgång, bättre mage, bättre humör samt mildare eller helt uteblivna symtom av diverse kroniska sjukdomar.

Samspel med dig själv och naturen

Men paleo är mer än en kosthållning, det är en hel livsstil. Paleofantaster lägger stor vikt på träning, lek, vistas i naturen och att leva hållbart – både för miljön och för din egen skull.

 • Ät som du är gjord för att äta
 • Undvik spannmål, mjölkprodukter och vegetabiliska oljor
 • Lek och rör på dig
 • Ha respekt för naturen och dig själv

Vad är LCHF?

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat (ung. lite kolhydrater, mycket fett) och är en kosthållning där man äter lite kolhydrater och desto mer (naturligt) fett.

Naturliga fetter

Maximera din fettförbränning

Denna typ av kost brukar kallas ketogen kost – dvs en kost där man maximerar sin fettförbränning och har fett och ketoner som sin främsta energikälla.

Ät mer fett, inte mer kött

Många tror att man äter väldigt mycket kött på LCHF, men det stämmer inte. Man ska äta lika mycket protein som förut och istället byta ut kolhydraterna till fördel mot naturligt fett. LCHF är en populär kosthållning för de som lider av övervikt och diabetes eftersom man äter sådant som inte påverkar blodsockret i samma utsträckning som ”vanlig” kost, samt att man slipper gå hungrig. På LCHF äter man tills man är mätt och räknar inte kalorier!

 • Minska intaget av kolhydrater
 • Öka intaget av naturliga fetter
 • Gå ner i vikt utan hunger
 • Stabilare blodsocker

LCHF och paleo har många likheter. Båda kosthållningarna lägger stor vikt på att undvika socker, spannmål/säd, baljväxter och vegetabiliska oljor. De uppmuntrar båda ekologisk, närproducerad mat och gräsbetat kött – och att äta för att må ditt bästa förstås!

Naturliga fetter

Måttligt med mjölkprodukter

Det som skiljer dem åt är främst åsikterna om mjölkprodukter och mängden kolhydrater. LCHF-kost kan vara ganska liberal med mjölkprodukter, även om allt fler börjar inse att det kanske inte är så bra att äta större mängder. Samtidigt har stenålderskosten på senare tid börjat tillåta enstaka mjölkprodukter ibland, så som riktigt smör och riktig grädde.

Rotfrukter och frukt OK

Stenålderskosten är även i sin tur mer tillåtande när det gäller kolhydrater, mer som en liberal variant av LCHF där både frukt och rotfrukter är ok i måttliga mängder (förutsatt att du tränar därefter, det vill säga..).

Rotfrukt på stenålderskost / paleo

Likheter

 • Ät för att må bra
 • Undvik socker, snabbsmält stärkelse och vegetabiliska oljor
 • Ät naturliga fetter
 • Ät ekologiskt och närproducerat
 • Ät gräsbetat kött

Skillnader

 • LCHF mer liberal med mjölkprodukter
 • Paleo mer liberal med rotfrukter och frukt

Mat som man mår bra av

Ät för att må bra!

Nu kanske du undrar hur tusan man ska äta? Jag tycker du ska äta precis som du vill, och som du känner att du mår bra av! Det är ingen som kan bestämma vad du ska och inte ska äta, men LCHF och paleo är två väldigt bra verktyg som du kan använda dig utav om du vill förbättra dina kostvanor, din livsstil och ditt välbefinnande! När du lärt dig vilken typ av mat du mår bäst av följer du ingen diet, då äter du som du vill och med respekt för din kropp!

Klicka här för recept (LCHF/paleo) »


Läs mer

Vad äter man på LCHF- och paleokost?


Källor

Jonas Berqvist, ”Optimal hälsa, viktminskning och fitness version 3.0”
Mark Sisson (2009), ”The Primal Blueprint”

Lämna en kommentar

Meny