Thai-inspirerad kycklingsoppa med zucchini-nudlar

God fortsättning! 2015 var ett mörkt år, och jag har bestämt mig för att 2016 istället ska bli ett ljusare år (av många, förhoppningsvis).

Det finns förstås en gräns för hur mycket man kan styra över sitt eget välbefinnande och vad som sker i ens liv. Men vad man kan göra är att bryta dåliga tankemönster och vanor. Och att aldrig ge upp. Det är mitt nyårslöfte i år – att inte ge upp och att inte låta mig slås ner av sådant som sker inom mig eller runt omkring mig. Vilket inte kommer vara världens lättaste grej, men en måste ju försöka.

Thai-inspirerad kycklingsoppa med zucchini-nudlar
Thai-inspirerad kycklingsoppa med zucchini-nudlar

En annan grej jag vill försöka förändra i år är att jag vill äta mer grönsaker, mer fett och mindre kött. Jag älskar grönsaker, jag tycker de är vackra och goda och nyttiga – men jag kan periodvis vara väldigt dålig på att äta dem. Det handlar delvis om lathet, att de kanske kräver lång tillagningstid, eller jobbiga att skala eller whatnot. Eller så handlar det om att jag har en dålig dag och tror att min mage inte kommer klara av den där broccolin. En rädsla helt enkelt. Det är ofta jag bara tar en näve färsk spenat och försöker övertyga mig själv om att det är grönsaker nog. Fast jag vet att det inte är det.

Så mitt löfte till mig själv är att hitta enklare och snabbare sätt att inkorporera grönsaker i mina måltider. Så att de inte ligger och ruttnar längst in i kylskåpet, det ger mig samvetskval på så många olika plan.

Soppor är ett sånt sätt, i en soppa kan man få ner massa olika grönsaker utan att det blir särskilt komplicerat. I den här soppan finns det både zucchini, böngroddar, lök och örter. Men man skulle lätta kunna ploppa ner lite chili, broccoli eller mangold om man så vill. Fördelen är att det är lätt att tillaga också, man bara kokar upp buljong, häller den över grönsakerna och låter det tillagas av sig självt. Bra va?

Hoppas du gillar receptet!
Din vän,
Sanna

PS. Om du gör något av mina recept och lägger upp på instagram får du jättegärna använda taggen #sannaspaleo – det vore sååå kul att se dina kreationer! :) Jag blir så glad varje gång.

Thai-inspirerad kycklingsoppa med zucchini-nudlar

Thai-inspirerad kycklingsoppa med zucchini-nudlar

1 port | ca 20 min
En gul kycklingsoppa med asiatiska smaker och zucchini-nudlar som du snabbt slänger ihop med lite överblivet kycklingkött

Ingredienser

 • ca 100 gram tillagat kycklingkött
 • 1/2 liten zucchini, i nudelform
 • 1 näve böngroddar
 • 1 salladslök, skuren i tunna skivor
 • 1 liten vitlöksklyfta, finhackad
 • färsk koriander
 • 0,5 tsk gurkmeja
 • lime
 • ca 2,5 dl kycklingbuljong
 • ca 1 dl kokosmjölk
 • 1 msk fisksås
 • lite hackade jordnötter (kan uteslutas)
 • salt

Gör så här

 • Förbered och preppa grönsakerna – zucchini, salladslök, böngroddar och vitlök – lägg dem tillsammans med koriander, kycklingkött, gurkmeja och en skiva lime i en värmetålig glasbägare.
 • Koka upp buljong, kokosmjölk och fisksås.
 • Häll uppkoket i bägaren med grönsakerna och rör om.
 • Förslut bägaren med lock, eller en tallrik och låt stå i ca 10-15 min.
 • Smaka av med mer lime, fisksås och lime. Strö ev. över lite mer koriander och hackade jordnötter.
 • Ät! :)

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 406 kcal / Protein: 30 g / Fett: 25 g / Kolhydrater: 15 g / Fibrer: 3 g

4 kommentarer

 1. Du har säkert egna idéer…men jag har kommit på en grej med de där grönsakerna och det är att ha små-varianter av dem som man kan äta råa, färdigt i kylen (och eftersom de är små behöver de oftast inte skäras till *lat*), som cocktail-tomater, och mini-morötter (finns eko som är lite större men med tunt skal) och ibland lyxar jag med bär eller paprika (finns ju mini-paprika också!). Detta och en näve spenat, ägg och avocado är min standardfrukost! Snabbt, gott och känns fräscht! Och idag fick det bli samma till köttbullarna på lunchen också, lite variation kanske men jämför man med hur man åt förr är ju allting bättre. Och så kan man ju ta på en sked surkål och kimchi och liknande, men jag glömmer alltid det, haha!

  • Sanna Svara

   Ah, bra idé! Funderar även på att förbereda lite hackade grönsaker i små lådor att ha i kylen så man liksom bara kan ta en näve eller två! Gott förresten med spenat ägg och avokado, det är lite utav min standardfrukost också :) Som du säger är det mesta ändå bättre jämfört med hur man åt förr, hehe. Ha det fint / S

 2. Bra plan för grönsakerna det kommande året! Soppan låter riktigt god, får man prova snart. Hoppas du kommer tillrätta med tankar och oro, det låter som du är på rätt väg iallafall. Önskar styrka och insikt på vägen?
  Hälsningar, Isabel

Lämna en kommentar

Meny