Rendera talg

Anatomisk ansvar. För mig betyder det att, som köttätare, äta proportionerligt av styckningsdetaljer – men även att ta vara på hela djuret, som inälvsmat, ben och fett. Jag vill känna att inget djur har dött i onödan. Att vår konsumtion av kött är hållbart och i samspel med naturen. För det är så jävla viktigt.

Därför tar jag gärna tillvara på talg. Talg produceras i talgkörtlarna hos alla däggdjur – renderad talg från nötkreatur har genom tiderna använts till både ljus- och tvåltillverkning samt i smink och liknande. Det är dessutom ett ypperligt matfett som är mättat, stabilt och med lång hållbarhet! Eftersom talg tål höga temperaturer är det ett lämpligt fett för fritering och stekning.

Talg | sannaspaleo.se
Talg | sannaspaleo.se

Hur man renderar talg

Om du redan har bemästrat att göra ditt eget ghee, är det här inga konstigheter. Det enda man behöver är en stor gryta, en ugn och lite tid över. När man renderar talgen hettar man upp den under en längre tid, på låg värme, för att separera fettet från vatten, eventuella rester från senor, muskelkött och bakterier.

Talg | sannaspaleo.se

Jag beställer min talg från gårdar med gräsbetande djur, eftersom det fettet innehåller betydligt mer vitaminer, mineraler och nyttiga fettsyror än hos konventionellt uppfödda djur. Sedan använder jag det till matlagning och som hudkräm. Det luktar ganska speciellt, ”djur” liksom. Den doften försvinner i matlagningen, och vill man använda den som hudkräm kan man alltid droppa i lite eterisk olja. Jag är oerhört tacksam att talg finns tillgänglig för mig som konsument, och att jag har lärt mig att man kan göra så här! Man sparar inte bara pengar (talg är billigt), man ser ju även till att hela djuret kommer till användning. Nyttigt, smart och gott för samvetet.

Gör du din egen talg? Eller tycker du att det verkar lite omständigt? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Din vän,
Sanna

Rendera talg

Du behöver

 • ca 1 kg talg
 • En gryta eller kastrull av bra kvalitet
 • Saftsil eller liknande
 • Burkar för förvaring

Gör så här

 • Sätt ugnen på 110°C
 • Skär bort de mest tydliga senor och kött (beroende på i vilket skick ditt talg är, är det ett större eller mindre jobb)
 • Skär/Hacka talgen i små bitar
 • Lägg talgbitarna i en stor gryta eller kastrull och ställ in i ugnen
 • Låt gå i ca 12-24 timmar
 • Talgen är klar när allt fett har smält och allt som är kvar är små bitar som liknar bränd bacon
 • Filtrera talgen genom en saftsil eller liknande. Häll upp i glasburkar.
 • Kan förvaras i skafferi i ca 6 mån och ännu längre i kylskåp.

6 kommentarer

 1. Stefan Ginsberg Svara

  Hej

  Du rekommenderar här att man skall låta talgen stå i ugnen i hela 12-24 timmar. Jag håller själv på att lära mig att smälta/rendera talg, och jag har fått intrycket att bara 9 timmar skulle räcka gott och väl då endast lite mer fett verkar lösas ut efter att det hela stått nånstans runt 6 timmar. Hur mycket mer fett kan man vänta sig lösas ut om man kör på ända till 12-24 timmar istället för 6-9?

  • Sanna Svara

   Hej Stefan! Tack för din kommentar och förlåt för mitt sena svar.
   Jag håller med dig, det krävs inte så lång tid för att få ut fettet – tidsangivelserna har jag tagit från instruktioner jag har fått tidigare. Jag tror den långa tiden mer handlar om att döda ev bakterier som kan finnas i det råa fettet, men jag tror inte det är så exakt det heller. Man får testa sig fram och se vad som blir bra helt enkelt :)

   Hoppas det svaret hjälpte!
   Ha det fint / S

 2. Blir inte kostnaden ganska dyr när man har ugnen igång 10 timmar

  • Sanna Svara

   Hej Janne och tack för din kommentar!
   Nu är det här ingen blogg om hur man sparar på sin elförbrukning, utan hur man omvandlar mat till energi och glädje i kroppen! Men det är klart att ugnen drar el, hur mycket beror nog på hur gammal den är. Man får väga kostnaden mot vad man får helt enkelt – talg är ju en superbra grej liksom, gott och nyttig i mat och välgörande mot ens torra vinterhy – det kanske finns något annat man kan spara in på? Stänga av lampor och andra apparater, inte låta elektronik stå i standby, låta kläderna självtorka? Hoppas det var svar nog :)

   Allt väl,
   Sanna

 3. Hej Sanna!

  Det blir ju ganska mycket rester kvar efter det att man tagit tillvara fettet. Vad gör du med det? Jag tycker precis som du att man ska ta tillvara hela djuret, så jag vill inte gärna kasta det som blir kvar (vad det nu kallas). Har du något förslag på hur man kan tillaga det, för att kunna äta upp det?

  • Sanna Svara

   Hej Ninni!

   Om man låter talgen gå tillräckligt länge så blir ju ”resterna” krispiga, lite som små baconbitar. De kan man låta torka på lite hushållspapper och strö över en sallad eller en soppa som ett knaprigt tillbehör. Om man inte har tålamod att låta dem bli krispiga i själva renderingen kanske man kan plocka ur dem och rosta dem på högre värme… men det är bara en vild gissning :) Om du hittar nåt bra sätt att använda dem på får du gärna höra av dig!

   Ha det fint / S

Lämna en kommentar

Meny