Pumpapizza med gremolata

Jag kan verkligen inte ta åt mig äran för detta recept. Jag hittade recept på pumpapizza i Hemköps medlemstidning och tyckte det verkade som en sjukt bra idé. Tog mig dock friheten att göra några modifikationer. Because that’s how I roll. Och psst, det här är även andra delen i min pumpa-serie.

Månadens tema: Pumpa
Det här är den andra delen i min recept-serie under temat pumpa! Nu har du alltså chansen att vidga dina gastronomiska vyer och omvandla höstens vackraste grönsak till en massa gott. Här hittar du de andra delarna:

Det här receptet kräver lite framförhållning. Det kräver nämligen pumpapuré, vilket kan vara lite tidskrävande om man gör det från scratch. Och när saker tar tid brukar jag vilja göra det dagen innan. Så ha det i åtanke. Samma sak gäller om du ska ha zucchini-ost på pizzan – det tar inte så mycket arbetskraft, men lite tid.

På tal om tid så har jag spenderat mycket utav den på att spela tv-spel den senaste tiden. Ja jag vet, det låter så sjukt jävla ohälsosamt, men jag är inte säker på att det alltid är det. Om vi glömmer det här med stillasittandet ett tag så känner jag ändå att den här typen av verklighetsflykt har hjälpt mig genom många svackor det här året. Det är så jag känner i alla fall. Ibland är jag inte riktigt kapabel till att hantera mina egna tankar och känslor utan att försvinna ner i någon slags mörk avgrund, och då har det varit oerhört befriande att istället försvinna in i en annan verklighet. Det behöver ju inte vara just ett tv-spel, det kan vara en bok, en serie eller liknande – men poängen är att jag uppehåller mig med detta tills jag är mogen nog att ta itu med mina egna känslor. Och som sagt, jag vet inte hur hälsosamt det är, men det funkar för mig just nu. Dessvärre har jag varit lite i extra behov av tv-spelandet den senaste tiden, och jag oroar mig lite över det. Men jag hoppas på förändring snart. Jag har i alla fall blivit hyfsat bra på att dräpa zombies ;)

Har du nånting som får dig att må bättre när allt känns hopplöst? Vad flyr du till när det blir jobbigt? Om du vågar får du gärna dela med dig i kommentarerna nedan, om du inte gör det så är det ok. Jag hoppas i alla fall att du gillar pumpapizzan lika mycket som jag gör. Man behöver inte tomatsås och ost för att det ska bli gott, men det är ju en helt annan upplevelse än pizzan som man kanske är van vid. Men att omfamna förändringar är ju lite själva grejen med att göra hälsosamma val.

Allt väl,
Sanna

Pumpapizza | sannaspaleo.se

Din vän,
Sanna

Pumpapizza med gremolata

1-2 portioner (2 st 15 cm pizzabottnar) | 1h + 30 min
En pizzabotten gjord på pumpa som serveras med en sötsyrlig gremolata istället för en tomatsås. Om du är jättehungrig så slukar du båda pizzorna själv, om du inte är hungrig räcker den till två små portioner. Receptet är anpassat efter ett recepthäfte från Hemköp.

Ingredienser

Till pizzabottnarna

 • ca 700 gram färsk pumpa (blir ca 200 gram puré)
 • 1 dl riven kokos (AIP), eller 1 dl mandelmjöl (ej AIP)
 • 1 msk tapioca, arrowrot eller kokosmjöl
 • 0,5-1 tsk salt
 • 1 tsk torkad oregano, timjan eller basilika

Gremolata

 • 1 kruka kruspersilja
 • 1 kruka basilika
 • 2 vitlöksklyftor
 • juice från 1/2 citron
 • 4 msk olivolja
 • 1 tsk flytande honung
 • en nypa salt

Toppingförslag (som på bilden)

 • 60 gram bresaola (om AIP se till att den inte innehåller peppar)
 • en näve rucola, spenat eller basilika
 • 1 liten röd lök
 • Zucchini-ost (AIP – se länk) eller valfri ost (ej AIP)

Gör så här

 • Kvällen innan: Gör zucchini-osten enligt receptet i länken (om du ska ha zucchini-ost)
 • Sätt ugnen på 200°C. Dela din pumpa (med skal på) på hälften, gröp ur kärnorna. Lägg pumpan med snittytan nedåt i en ugnssäker form tillsammans med 1 cm vatten. Jag använde butternut, men det går nog lika bra med en liknande pumpa.
 • Rosta i ugnen i ca 1 timme, eller tills köttet känns mjukt.
 • När pumpan är klar, gröp ur köttet, låt svalna och ställ in i kylen över natten. Detta gör köttet fastare och lättare att jobba med.
 • Nästa dag: Sätt ugnen på 175°C (varmluftsugn)
 • Om du använder kokosalternativet – mixa riven kokos till ett grovt mjöl (likt mandelmjöl)
 • Mixa din pumpapuré tillsammans med kokos/mandel och tapioca/arrowrot/kokosmjöl, salt och torkade örter.
 • Forma två runda pizzor (ca 15 cm i diameter) av din ”pumpadeg” på en plåt med bakplåtspapper som du ringlat lite olivolja över.
 • Ställ in i ugnen i ca 20-25 minuter.
 • Under tiden kan du preppa dina pålägg och mixa ingredienserna till gremolatan.
 • När pizzabottnarna är klara, ta ut dem och låt svalna i ca 5 minuter. Bre på gremolata och lägg på din topping. Avsluta med lite olivolja och salt.
 • Hugg in – och tänk nåt i stil med ”shit pommes, vad otippat gott det här var!”

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 568 kcal / Protein: 18 g / Fett: 38 g / Kolhydrater: 33 g / Fibrer: 10 g

1 kommentar

 1. Gällande tv-spel så brukar jag även tänka så att det är ju betydligt bättre att sitta där och använda hjärnan på olika sätt (många spel kräver ju problemlösande, hand-öga koordination, strategi, uppmärksamhet, simultankapacitet och andra kognitiva funktioner) än många andra saker man brukar göra när man är deppig. Man kan ju dessutom bli mycket engagerad i spelet, och engagemang kan ju vara svårt att få till när man mår dåligt annars. Jag tror helt enkelt att spelade (tv/dator) kan vara rätt nyttigt när man mår dåligt :)

Lämna en kommentar

Meny