Naturlig skönhetsvård: Gör din egen ansiktsrengöring (Oil Cleansing Method)

Hälsa handlar inte bara om mat

Kanske har du, precis som jag, börjat med att lägga om din kost för att sedan inse att god hälsa handlar om så mycket mer än mat och motion? Det finns så mycket annat som påverkar ens välbefinnande. Som t.ex. hur man trivs på sitt jobb (om man har något). Vad man har för relationer med vänner och familj. Om man har lyckats verkliga sina drömmar och mål – eller om man är fast i en tillvaro som man inte trivs med, eller känner sig missnöjd med. Allt det där kan skapa en stress som inte direkt bidrar till att man mår bättre.

Var snäll mot dig själv

I det stora hela tror jag att det handlar mycket om att tillåta sig att vara snäll mot sig själv. Vilket kanske är lättare sagt än gjort. För mig har det bland annat inneburit att försöka lära mig att säga nej. Att inte ta på mig mer än vad jag klarar av och sluta utsätta mig för situationer och människor som tar mer energi än vad de ger.

Men jag anser även att man kan göra mindre saker. Som att försöka undvika kemikalier t.ex. – kemikalier som finns i skönhets- och rengöringsprodukter samt kläder. Dessa kemikalier är också en slags stress för kroppen. Jag tycker man ständigt ser alarmerande rapporter om vilka effekter de verkar ha, allt från hormonrubbningar till cancer… hu! Nu är det ju väldigt svårt att undvika kemikalier helt, för att inte säga omöjligt, men jag känner mig ändå bättre av ett ens försöka. En sak jag slutat med är kommersiell ansiktsrengöring. Istället har jag börjat med det som på engelska kallas för ”oil cleansing method”. Vad det är och hur du gör kan du läsa här längre ner!

Använda olja som ansiktsrengöring och sminkborttagning – Oil Cleansing Method

Enligt theoilcleansingmethod.com så är ett av problemen med kommersiella produkter att de tar bort vår huds naturliga skyddslager av fettsyror. Huden försöker då reparera sig själv och överproducerar hudfett för att smörja huden. Huden kan då bli fetare och man börjar kanske använda ännu mer produkter. Det blir en ond cirkel, helt enkelt.

 • Kommersiella produkter tar bort hudens naturliga skyddslager
 • Huden överkompenserar med att göra huden fetare
 • Det blir en ond cirkel

Varför rengöra med olja?

Som ovan nämnt så producerar huden egna fetter och det gör den för att de är viktiga för huden. Fett inte bara mjukgör huden utan hjälper även till med att skydda och att läka den. När man använder vegetabiliska oljor som rengöring masserar man in oljan i huden och löser upp de naturliga oljor/fetter som har torkat, skapat orenheter och täppt till porer – utan att förstöra hudens naturliga skyddslager. Huden behöver då inte överproducera mer av sina naturliga fetter och huden känns inte lika oljig.

 • Hudfett är viktig för huden som mjukgörande, skydd och läkning
 • Vegetabiliska oljor hjälper till att lösa upp orenheter och porer
 • Vegetabiliska oljor förstör inte hudens naturliga skyddslager
 • Huden känns inte lika fet

Hur gör man?

 1. Innan läggdags, massera in olja noggrant i hela ansiktet. Lägg lite extra fokus på de partier med mycket porer.
 2. Blötlägg och krama ur två små handdukar, eller tvättlappar i mycket hett vatten.
 3. Lägg handdukarna/tvättlapparna över ansiktet och låt ångan från värmen öppna upp porerna i ansiktet. Låt det ta ett tag, eller så länge du har tålamod :)
 4. Använd en av handdukarna/tvättlapparna för att torka bort överflödig olja och smink
 5. Klart!

Vad ska jag använda för olja?

Olika oljor har olika egenskaper, och det handlar om att hitta den kombination som passar dig bäst. Här har jag samlat några länkar till olika oljekombinationer du kan testa:

Några förslag på oljekombinationer

För blandhy

1 del hasselnötsolja, 1 del mandelolja, 2 delar avocadoolja

För fet hy

1 del rincinolja, 3 delar olivolja

För torr hy

1 del hasselnötsolja, 10 delar mandelolja

Men som sagt – man får testa sig fram och känna efter vilken kombination av oljor som ens hud gillar bäst!

Några tankar om olja som ansiktrengöring

Jag har använt denna metod i över ett år, och jag känner inget behov av att någonsin gå tillbaka till kommersiella produkter. Jag anser inte att olja är någon mirakelkur, jag har å andra sidan inga problem med acne – men jag vet att en vacker hy börjar med bra kost och en sund livsstil + bra bakterie- och hormonbalans.

Sen jag började med oil cleansing upplever jag dock att min hy har blivit mjukare och mer lättgörlig. Framförallt på vintern, då jag annars blir supertorr (men då smörjer jag även in mig med talg, men mer om det i ett annat inlägg..).

Jag har tänkt att jag ska skriva mer om naturliga skönhets- och rengöringsprodukter som man kan göra själv utan alltför komplicerade ingredienser. Är det något du vill läsa mer om? Vad använder du för ansiktsrengöring? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Din vän,
Sanna

1 kommentar

 1. Hej! Ja jag vill gärna veta mer om det här! Och gärna vad man kan använda för ansiktssmink som är ogiftigt. Speciellt sånt som gör att man får hudfärg i hela ansiktet. Det där med talg vill jag gärna veta mer om. Jag blir jättetorr exakt hela tiden. Speciellt på ögonlocken mellan ögonfransarna.

Lämna en kommentar

Meny