Angående att ha en bra dag + en mini-tårta

Jag hade egentligen förberett ett helt annat inlägg idag, där jag var ganska ledsen och bitter. Det inlägget var skrivet medan jag befann mig på en mycket dålig plats, vilket jag gör stundvis. Det handlade mycket om min ängslan inför att åldras och besvikelserna över att livet inte blivit som jag tänkt mig. Och att jag fortfarande är full av tvivel inför vad som komma skall. Allt detta eftersom det är min födelsedag idag.

Men nu har jag skrivit om hela det inlägget, och istället läser du det här. Men jag tänker inte kringå ämnet helt. Känslor som oro, förtvivlan och besvikelse är äkta och viktiga känslor. Jag tror alla brottas med dem emellanåt. Ibland oftare än sällan. Och just det här med att åldras är en komplicerad historia. Hos mig väcker det frågor som vem är jag, vart är jag på väg och vart befinner jag mig just nu? Och när jag är på det där dåliga stället så rör dessa frågor upp starkt negativa känslor hos mig. Och det var det som hände i den tidigare versionen av mitt inlägg.

Meningen med livet?

Om man ska summera alla de där dåliga känslorna så handlar det ju egentligen om vad som är meningen med livet. Det är en fråga som jag brottats med så länge jag kan minnas. Och att inte ha svar på den kan göra mig fullkomligt förtvivlad. Men för några veckor sedan, när jag befann mig på djupaste botten av tvivel bestämde jag mig för att meningen med livet var att ha en bra dag. Och för en gångs skulle kände jag att jag hade någorlunda kontroll över mitt eget välbefinnande.

Ta makt över maktlösheten

För det är väl just den här maktlösheten som får allt att kännas så hopplöst. Maktlösheten över sitt eget liv, liksom. Men att försöka ha en bra dag var på något sätt mycket mer överenskomligt för mig. Det var lättare att styra. Visst, man kan ha en urusel dag p.g.a. anledningar man inte kan kontrollera, men man kan nästan alltid tillföra någonting som gör dagen lite bättre. Det kan vara allt från att umgås med någon du tycker om, eller ge dig själv lite efterlängtad ensamtid. Du kanske kan gå den där skogspromenaden eller bjuda dig själv på en god middag. Vad än som får dig att må bra!

Jag jobbar mycket med att försöka vara mer positivt inställd till livet, men jag tycker att det är jättesvårt! Speciellt när livet inte är så lätt alla gånger. Livet är rent ut sagt jävligt svårt.

Vara ledsen eller vara glad?

Igår var jag på ett seminarium där en man vid namn Tommy Edison talade. Han var blind sedan födseln och jobbade idag med att recensera filmer på YouTube (!). Han berättade om sin uppväxt, sina drömmar, de motgångar han haft och hur olycklig han hade varit. Han hade hatat att vara blind, han hade tyckt att det varit så orättvist. Det hade t.o.m. gått så långt att han bestämt sig för att ta sitt eget liv. Men med hjälp av en psykolog och personerna i hans närhet hade han lyckats vända på hela sitt resonemang. Han menade att man kunde välja mellan att vara ledsen eller att vara glad – och han valde att vara glad för att han ville vara glad! Nu vet jag att det är mycket svårare än att bara bestämma sig, men jag blev ändå inspirerad av det han sa. Så pass att jag skrev om hela det här inlägget. För jag vill också vara glad.

Så ok, nu är jag 32 år gammal. Livet har inte blivit som jag tänkt mig, men jag tänker ändå försöka ha en bra dag. Och att ha en bra dag imorgon, och dagen efter det…

Din vän,
Sanna

Mini-tårta med kaffe och carob

2 st mini-tårtor (7 cm i diameter) | ca 2 timmar
En liten, liten tårta gjord på naturliga ingredienser med smak och kaffe och carob. Den ligger på den ”vuxna” skalan när det gäller sötman, dvs inte supersöt. Vill man ha den sötare kan man nog smaka av med lite honung (främst i topp-lagret)

Ingredienser

Botten-lagret

 • 0,5 st avocado
 • 1 msk carob-pulver
 • 1 msk kokosolja, rumstempererat
 • ca 4 st dadlar
 • 1 msk kallt, starkt kaffe
 • en nypa salt

Topp-lagret

 • 0,5 st avocado
 • 0,5 st banan
 • 1 msk carob-pulver
 • 1 dl kokosgrädde
 • en nypa salt
 • 2 msk kallt, starkt kaffe
 • en nypa salt
 • 1/2 msk gelatinpulver (jag använder Great Lakes)

Dekoration

 • carob-pulver
 • fryst hallon

Gör så här

 • Brygg jättestarkt kaffe, låt svalna.
 • Förbered två lämpliga formar – jag använde höga, runda kakformar (7 cm diameter) – täck botten och sidor med bakplåts/smörgåspapper och ställ dem i en matlåda eller liknande.
 • Mixa avocado till en mousse. Skopa ur hälften av moussen och spara tills senare.
 • Mixa den halva avocado-moussen med dadlar, carob, kallt kaffe, kokosolja och en nypa salt till en jämn smet. Det här är botten-lagret.
 • Fördela smeten i de två formarna, försök att få dem ganska jämna. Ställ in i fysen ca 30 minuter eller tills de stelnat.
 • Nu över till topp-lagret. Mixa avocadomoussen du sparade tillsammans med banan, carob, kokosgrädde, kallt kaffe och salt. Den här smeten är ganska flytande.
 • Häll över smeten i en liten kastrull och värm upp. Blanda sedan i gelatinpulvret och rör om tills det är upplöst. Låt det svalna något.
 • Ta ut formarna ur frysen och fördela den nya smeten på bottenlagret. Ställ in i frysen igen.
 • Efter 30-60 minuter bör allt ha stelnat. Ta ut mini-tårtorna ur frysen och separera dem från formarna. Dekorera med lite carob-pulver och frysta hallon.
 • Ät dem direkt eller förvara dem i kylskåpet!

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 417 kcal / Protein: 6 gr / Fett: 33 gr / Kolhydrater: 22 gr / Fibrer: 9 gr

6 kommentarer

 1. GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN ! Varje dag kan vara bra dag om vi börjar tänka positiva tankar. Det händer nämligen mycket mellan öron, så säg högt på morgonen att ” den här dagen blir en bra dag”. och tacka för den nya dagen. Jag gör så varje morgon och mår mycket bättre av det. Din mening av livet verkar vara att matinspirera och hjälpa människor att få bättre hälsa och jag tror att även skriva böcker av ämnet. Lycka till med livet för vi kan påverka mycket själv och skratta mer glöm ej det. skrattet sägs ju förlänga livet, så ha det så bra på din födelsedag. Hälsning Paula

  • Sanna Svara

   Hej Paula!
   Och tack för dina fina ord, de värmer :) Bra tips! Jag har hört mycket gott om att ha ett eget ”mantra” som man kan säga högt till sig själv – jag får testa det helt enkelt! Tack åter igen!

   mvh
   Sanna

 2. Hej Sanna! Hamna på din blogg för första gången igår, följer dig på instagram oxå. Jag vill bara tacka för att du är så ärlig. Det var stark av dig att skriva hur du känner, det är inte många som skulle göra det. Jag vill mest bara tacka för din ärlighet och goda recept :) Hoppas det snart vänder för dig och att du får en fin vår/sommar att njuta av. Styrke kram

  • Sanna Svara

   Hej Amanda och välkommen hit!
   Jag tackar ödmjukast :) Jag tror det är viktigt att vara ärlig, kanske främst för att man ska förstå att man inte är ensam att känna som man känner. Tack åter igen och tack detsamma! Kram!

 3. Forstar kanslan! Det ar speciellt vid fodelsedagar eller liknande som man stannar upp och reflekterar. Tank inte for mycket bara utan njut av det du har. Jag kan rekommendera meditation och att skriva ner 10 saker varje dag som du ar tacksam for. Det finns sa mycket att vara tacksam for nar man verkligen tanker pa det! Vill ocksa tacka for din superfina blogg, har aldrig kommenterat innan men testat flera av dina recept. Keep up the good work!! :)

  • Sanna Svara

   Hej Jennifer! Och tack för tipsen, de ska jag testa! Jo, visst finns det mycket att vara tacksam över, om man bara tänker efter :)
   Tack åter igen och kram!

Lämna en kommentar

Meny