Livets förjävlighet, min frukost den senaste tiden och en ny sorts frihet

Det här skulle egentligen vara inlägget med den s.k. glada nyheten, men istället blir det ett om livets förjävlighet (ursäkta språket). Och lite om att dricka fettkaffe.

En paus.

Den observante har kanske lagt märke till att jag inte skrivit några inlägg på ett tag. Anledningen till det är att jag tog en välbehövd paus. Jag behövde den för att livet gav mig citroner och jag kunde inte göra lemonad. För att livet tog något från mig som jag längtat efter så länge, och det gjorde mig förbannad, ledsen och besviken. Besviken på mig själv och min egen kropp. Och trött. Väldigt, väldigt trött. Och jag tog en paus från allt jag kunde ta en paus ifrån och det är först nu jag börjar känna mig lite som vanligt igen. Fast ändå väldigt annorlunda.

Jag har dividerat lite med mig själv hur pass personlig jag ska vara på den här bloggen, och jag har bestämt mig för att vara nånstans mittemellan. Det här är ju ändå en blogg om min hälsoresa, och jag vill dela med mig utav både mina framgångar och mina motgångar. Så jag försöker hålla mig lite i landet mellan att vara jättehemlig och helt utlämnande. Lagom personlig helt enkelt. Och kanske lite kryptisk. Jag hoppas du tycker det är värt att läsa i alla fall, att mina erfarenheter ger dig någonting.

En ny sorts frihet.

Hur som haver, mitt i den här kaotiska svackan gjorde jag något som jag egentligen inte är stolt över – jag dämpade mina känslor med mat (läs glass). Jag har ätit saker som jag inte ätit på flera år – bröd, glass, godis och vin (!). Och det värsta var att det hjälpte! Och det bästa var att jag hanterade alla onyttigheter ganska väl, dvs jag fick inte problem med magen eller några andra besvär. Vilket jag tolkar som att jag läkt min kropp så pass att jag kan hantera några snedsteg utan att bli sjuk. För första gången på väldigt länge kände jag mig frisk, och det har gett mig en ny sorts frihet att våga testa saker som jag kanske inte vågat testa förut. Vilket i sin tur kanske medför lite nya experiment här på bloggen.

Ta kontrollen.

För att försöka få någon slags kontroll över min egen kropp har jag bestämt mig för att gå ner i vikt. Sisådär 5kg. Än så länge har jag bara lyckats gå upp i vikt, haha :( – vilket gjort mig ännu mer frustrerad – men det kanske mer ett tecken på att jag inte har rätt inställning till det här projektet. Att det är mer psykiskt än fysiskt, på något sätt. Trots det så fortsätter jag att experimentera, med målet att efter sommaren känna mig i form och nöjd med min egen kropp (önska mig lycka till).

Fettkaffe.

I ett försök att kickstarta min förbränning har jag testat att börja mina mornar med en kopp ”fettkaffe”. Fettkaffe är, för de som inte vet, kaffe mixat med fett som gör drycken, med lite fantasi, lik en kaffelatte. Fettkaffe är full av energi och mättar länge – vilket gjort det till en populär frukost hos de som äter ketogen kost.

 

Vad är fördelarna med fettkaffe?

 • Enkelt sätt att få i sig nyttiga fetter – som i sin tur kan bidra till:
  • ökad ämnesomsättning
  • stärkt immunförsvar
  • bättre mental funktion
 • Snabb frukost när man har ont om tid
 • Hög mättnadskänsla – vilket minskar småätande

Vad är nackdelarna med fettkaffe?

 • Kan ses som en ”måltidsersättning” och skapa en osund inställning till mat..
 • Är man inte van att äta fett kan man må illa / få diarré

 

Mina erfarenheter av fettkaffe – än så länge

Eftersom jag under årens gång lyckats bygga upp en hyffsat bra toleransnivå av fett så har jag längre inte problem med att dricka den här typen av dryck. Men jag måste hålla mig inom min fettgräns, så att säga. Den ligger idag på 1-2 msk fett i en och samma sittning. Mer än det så protesterar min mage. Tips från coachen: är du ovan vid att dricka fett, börja långsamt med 0,5 tsk fett och jobba uppåt. Men det som jag gillar mest med fettkaffe just nu är:

 • Ganska gott
 • Mättar och ger energi (länge!)
 • Snabblagat

Vad som händer på vågen eller i kroppen är förtidigt att svara på just nu. Men det är många som lovordar denna frukostdryck så jag får väl hålla tummarna helt enkelt.

 

Avslutningsvis

Det kanske inte kommer ske så frekventa uppdateringar här på Sannas Paleo en tid framöver. Jag tänkte försöka komma tillbaka i min egen takt och bara göra saker som jag tycker är roligt. Med en förhoppning bli starkare och mer bekväm i mig själv. Hoppas du känner detsamma.

Din vän,
Sanna

Mejerifri fettkaffe med ägg och kakao

1 portion | ca 5-10 minuter
Mättande och energirik kaffedryck! Fast man kan byta ut kaffet mot te om man vill. Är man ovan vid att äta fett, börja med 0,5 – 1 tsk och jobba dig uppåt för att bygga en toleransnivå. För att göra fettkaffe behöver du en mixer av något slag.

Ingredienser

 • 2 dl kaffe (eller te)
 • 0,5 dl kokosmjölk
 • 1-2 msk kokosolja (jag använder smakfri)
 • 0,5 msk gelatin (kan uteslutas) (jag använder Great Lakes)
 • 2 äggulor
 • 1 msk kakao (kan uteslutas)
 • 0,5 tsk kanel (kan uteslutas)

Gör så här

 • Brygg kaffe (eller te).
 • Mixa alla ingredienser, förslagsvis i en hög tillbringare med stavmixer eller i en mixer/blender – se bara till att den klarar varma vätskor.
 • Häll upp och drick.

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 527 kcal / Protein: 15 gr / Fett: 50 gr / Kolhydrater: 4 gr / Fibrer: 3 gr

5 kommentarer

 1. Tycker din blogg är så fantastisk för den är så sann. Jag har ingen alls lust att ha det så här och livet är riktigt jävligt vissa dagar. Så glad att hittat din blogg som inte är ”oooo ät detta och solen skiner hela dagen lång”. Jag önskar dig all lycka och hoppas livet vänder till det bättre för dig snart. För du hjälper oss andra, oavsett om du skriver mycket eller lite. Ta din tid och rå om dig!

  • Sanna Svara

   Hej Lotta, och tack för dina fina ord – de värmer mer än du tror! :) Jag tycker det är viktigt att vara ärlig, och förmedla att förändring och framgång tar tid (som det mesta här i livet…).

   Tack åter igen och hoppas du hittar något matnyttigt här på bloggen, om du är nåt speciellt du vill att jag ska skriva om så är det bara att säga till!

   mvh
   Sanna

 2. Christina Svara

  Kära Sanna! Har verkligen saknat dig och är så glad att du är här igen trots att du fått fler citroner än du känner att du klarat av. Ta en dag i taget och du ska veta att vi är många som stöder dig!

  • Sanna Svara

   Åh, tack snälla Christina! Nu fick jag en liten tår i mitt öga (en glad sådan) :)

 3. Pingback: Stävja dina bröd-cravings med ett morotsbröd med hampafrön! | Sannas Paleo

Lämna en kommentar

Meny