Kokosmjölk och kokosgrädde

Kokos

Vad är kokosmjölk

Kokosmjölk framställs av rivet fruktkött från kokosnötter, vätskan pressas ut och vatten tillsätts sedan för att uppnå önskad konsistens. Kokosmjölk där man tillsatt mindre vatten brukar säljas i butik som kokosgrädde – det är alltså samma produkt, fast med högre kokoshalt. Trots sitt vilseledande namn är kokosnöten inte en nöt utan en stenfrukt som växer på kokospalmer längst med kusterna i tropikerna (låter härligt, visst?)

Vad används kokosmjölk och kokosgrädde till?

Kokosmjölk brukar främst användas som bas till soppor och grytor, men även till smoothies, bakning och dryck där man annars använder mejeriprodukter. Kokosmjölken har blivit ett populärt alternativ bland oss som vill undvika just mejeriprodukter och heller inte vill dricka nöt- eller spannmålsbaserade mjölkersättningar. Kokosmjölk har dock en ganska speciell och söt smak, så man bör kanske testa sig fram innan man ersätter mjölk i ett recept mot kokos.

Vissa märken av kokosgrädde eller väldigt fet kokosmjölk kan man vispa upp likt vanlig grädde, efter att den stått i kylskåpet över natten. Den kan då användas som grädde på tårtor och liknande. Här hittar du instruktioner på hur man vispar kokosgrädde.

Sannas Paleo gillar


Garant

Kokosmjölk från Garant


Jag vill slå ett slag för Garants kokosmjölk och kokosgrädde. Även om konsistensen varierar (tidigare var kokosmjölken väldigt krämig och härlig, likt hårt vispad grädde medan den nu är betydligt rinnigare) så är det den godaste kokosmjölken jag smakat hittills. Den innehåller enbart kokos och vatten, förpackningen är en bekväm bisfenolfri tetra på 250 ml – superpraktisk och god! Den är dock inte ekologisk.

Var kan jag köpa Garants kokosmjölk?Santa Maria ”Organic Coconut Milk”

Santa Marias kokosmjölk | sannaspaleo.se


En annan kokosmjölk jag gillar är Santa Marias ekologiska kokosmjölk, den är som sagt ekologisk och väldigt god. Den innehåller dock guarkärnmjöl – guarkärnmjöl är ett mjöl som utvinns ur en sojaliknande baljväxt och används som förtjockningsmedel. Om du är allergisk mot soja kan du reagera även på guarkärnmjöl. Guarkärnmjöl är även lätt laxerande, som man kanske ska ha i åtanke om man har en väldigt känslig mage. Men om du inte har några sådana problem så tror inte jag att lite guarkärnmjöl är några konstigheter.

Var kan jag köpa Santa Marias kokosmjölk?

  • I de flesta matvarubutiker

Mina recept med kokosmjölk/kokosgrädde

Sugen på att laga något med kokosmjölk? Här hittar du alla mina recept som innehåller just kokosmjölk eller kokosgrädde. Hoppas det smakar!

 

PS. Jag har inte fått någon form av ersättning för att rekommendera produkterna på denna sida, det är helt och hållet mitt eget initiativ – om det någonsin skulle ändras meddelas det här, dock kommer mina åsikter alltid vara mina egna.

Lämna en kommentar

Meny