Kokos-mocka-paleo-pannacotta!

Håll tungan rätt i mun! Här kommer ett recept på en pannacotta med min favoritsmak – mocka! Det är en kokos, mocka, paleo-pannacotta!

Jag har nyligen börjat smygdricka lite kaffe igen, efter några års uppehåll. Det är inget jag är direkt stolt över, eftersom jag vet att jag mår mycket bättre utan. Men jag försöker ha ett avslappnat förhållningssätt till mat och det jag äter, och jag tänker att om jag bara får unna mig lite kaffe ibland så är det inte hela världen. Och den här pannacottan får sin kaffesmak från en gnutta snabbkaffe, vilket räcker långt för min del.

Jag tänkte att jag skulle följa Birgitta Höglunds exempel och bara publicera recept på ”nåt sött” till helgen. Jag följer ju min beskärda del av olika matbloggar, och jag måste erkänna att det är väldigt frestande när det dyker upp paleo-”vänliga” bakverk och efterrätter till höger och vänster – alla dagar i veckan! Jag anser inte att det är en del av ett hälsosamt leverne, att äta en massa sötsaker hela tiden – även om de är gjorda med honung, dadlar eller what not. Därför tänkte jag att jag skulle bidra till en värld med färre frestelser genom att skapa enklare (och mindre söta) efterrätter och bara dela med mig utav dem till helgen. Låter det bra? :)

Man kan finna enkel njutning i en bit mörk choklad, några bär med grädde eller varför inte en god ostbricka?

Kokos-mocka-paleo-pannacotta! | recept på sannaspaleo.se

Den här pannacottan är gjord på kokosmjölk och sötad med lite lönnsirap och innehåller enbart ca 10 gram kolhydrater per portion. Man kan även välja att utesluta sötningen (och låta kokosmjölken stå för sötman), kolhydratsmängden blir då ännu lägre. Pannacottan innehåller även gelatin, som är bland annat är bra för hud, hår, naglar och leder. En god efterrätt i dubbel bemärkelse med andra ord.

Hoppas du gillar receptet! Skriv gärna en kommentar och berätta.

Din vän,
Sanna

Kokos-mocka-paleo-pannacotta!

4 portioner | 20 min + 3 h
En paleo-pannacotta med mockasmak, gjord med kokosgrädde, vanilj, kaffe, choklad och gelatin från gräsbetande kossor – och en gnutta lönnsirap. Om du är hardcore-sockerfri kör du utan!
Låt dig inte avskräckas pga den långa tillagningstiden, pannacottan går snabbt att göra men kräver lite tid i kylskåpet.

Ingredienser

 • 1 burk (400 ml) kokosgrädde (jag använde Ica:s egna)
 • 1-2 msk lönnsirap
 • 0,5 msk gelatin (jag använder Great Lakes)
 • 0,5 tsk vaniljextrakt
 • 2 tsk snabbkaffe (krossat till fint pulver)
 • 1 msk kakao

Gör så här

 • Börja med att mortla snabbkaffet med kakaon och mät upp övriga ingredienser så du har de nära till hands.
 • Sätt en liten kastrull på spisen och häll i kokosgrädden. Låt koka upp under omrörning.
 • När grädden har kokat upp, ta av kastrullen från spisen.
 • Häll i vaniljextrakt, lönnsirap och gelatin. Rör om tills allt lösts upp. Ca 2 min.
 • Häll över ca 2/3-delar av blandningen i en bunke eller liknande. Rör i kaffe- och kakaoblandningen och lös upp alla klumpar. Den resterande 1/3-delen låter du vara som den är.
 • Fördela mocka-blandningen i fyra glasformar och ställ in i kylskåpet i ca 1 timme.
 • Låt den orörda blandningen stå framme (om den börjar stelna så kan du bara värma upp den lite lätt på spisen igen).
 • Efter ca 1 timme bör mocka-blandningen ha stelnat så pass att du kan hälla över den resterande blandningen för att skapa ett nytt lager.
 • Ställ in i kylskåpet igen och låt stå i ca 2 timmar.
 • Ta ut dina pannacottor och strö över lite extra kakao för en fancy effekt. Servera! (PS. Du kan göra dessa 1-2 dagar i förväg om så önskas)

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 226 kcal / Protein: 2,5 gr / Fett: 20 gr / Kolhydrater: 10 gr / Fibrer: 2 gr

2 kommentarer

 1. Pingback: Veckans favoriter 14.11.14 | Sannas Paleo

 2. Pingback: Autoimmun paleo – samlade recept + inköpslista | Sannas Paleo

Lämna en kommentar

Meny