Kaffe & Carob-kladdkaka ”no bake”

Jag var nästan tveksam till ifall jag skulle posta det här receptet eller ej. Det blev helt enkelt för gott.

Jag vet inte om du är som jag, men jag kan ha problem med att sluta äta saker som jag tycker är ”för goda” (läs är söta). Känslan känns nästan djurisk och svår att kontrollera. Ett klassiskt sötsug med andra ord. Men en av grejerna jag jobbar med just nu är att ha en mer avslappnad relation till mat. Att inte ha ångest när jag äter förmycket av något, så länge det inte är skräp…

Och det här är långt ifrån skräp! Det är en kladdkaka, brownie, fudge och fettbomb på en och samma gång. Full av nyttiga fetter från avocado och kokosolja. Dadlar och carob tillför massa energi, fibrer och sötma.

Nämnde jag att den är utan spannmål, utan raffinerat socker, utan nötter, utan ägg och utan kakao? Och just ja, den är lättbakad också. Eller bakad och bakad, du behöver inte baka alls! Den behöver bara stå lite i kylskåpet. Den är dessutom AIP-vänlig (såvida du hanterar kaffe, uteslut det annars).

Kaffe & Karob-kladdkaka (paleo, AIP) | sannaspaleo.se
Kaffe & Karob-kladdkaka (paleo, AIP) | sannaspaleo.se

Allt väl,
Sanna

Kaffe & Carob-kladdkaka ”no bake”

ca 1 kaka | ca 15 min + 2 tim
En alldeles för smaskig ”no bake” kladdkaka som injicerats med goda smaker från carob, kaffe och dadlar – och full med fett från kokos och avocado. Varsågod!

PS. Har du ingen carob? Det är bara att ersätta med kakao om du tål det. Är osäker på mängden dock, kanske att man vill minska den något, du får testa och smaka av! :)

Ingredienser

 • 2 st avocado
 • 10 st dadlar, urkärnade
 • 6 msk kokosolja (utan smak)
 • 4 msk carob
 • 2 msk starkt, kallt kaffe
 • 2 krm flingsalt
 • en näve kokosflingor

Gör så här

 • Brygg jättestarkt kaffe, låt svalna
 • Smält kokosoljan på svag värme
 • Mixa avocado, salt, carob och dadlar
 • Tillsätt kallt kaffe, mixa igen
 • Börja sedan tillsätta den smälta kokosoljan, lite i taget, tills allt är inmixat till en jämn smet
 • Häll över smeten i valfri form (förslagsvis täckt med smörgåspapper), sprinkla över lite kokosflingor och ställ in i kylen i några timmar eller över natten (eller snabbfrys den i frysen)
 • Servera med en klick kokosgrädde.

Ungefärliga näringsvärden för hela kakan

Energi: 1588 kcal / Protein: 7 gr / Fett: 139 gr / Kolhydrater: 83 gr / Fibrer: 27 gr

7 kommentarer

 1. Låter jättegott. Denna ska jag prova till helgen.
  Tack för alla bra tips :)
  Kram

  • Sanna Svara

   Hej och välkommen hit :)
   Hoppas du gillar den – kram!

 2. Pingback: Autoimmun paleo – samlade recept + inköpslista | Sannas Paleo

 3. Hej . Först när jag såg detta recept tänkte jag ”avokado i kladdkaka?” Men den är superrrrrr god denna kladdkaka. Tom barnen älskar det perfekt tycker jag hade inte fått dom att äta avokado annars ? tack för receptet! Hälsningar //mikki

  • Sanna Svara

   Hej Mikki! Åh vad glad jag blir, vad roligt att höra att ni gillade den! Ja, avokado är en frukt med många överraskningar :) God jul!

 4. Hej! Lagade precis denna idag! Hade ingen mogen avokado så jag testade med banan! Funkade fint det med! Underbart recept! Tack!
  Nästa gång blir det med avokado :)

  • Sanna Svara

   Hej Linn! Ja det där med att hitta en mogen avokado är rena rama vetenskapen! Kan tänka mig att det blev gott med banan, det måste jag testa :)
   Ha det fint!

Lämna en kommentar

Meny