Gult blomkålsris och hur jag har hanterat low FODMAPs

Idag bjuder jag på ett enkelt och gott recept på gult blomkålsris, men det här inlägget handlar till största del om dieten low FODMAP – dels vad jag har för tankar om den men även vad jag gör för att gå en gladare mage.

Vad va’ low FODMAP nu igen?

FODMAP är en förkortning av Fermentable Oligo-Di-Monosaccharides and Polyols (vilket är grupper av kolhydrater och kostfibrer). Just dessa kolhydrater och kostfibrer har visat sig vara problematiska för många som har IBS/magproblem. Livsmedel med hög andel FODMAP kan nämligen skapa irritation i tarmarna och orsaka och/eller förvärra de symtom som är förknippade med IBS.

Livsmedel med hög andel FODMAPs är t.ex. fiberrika grönsaker som broccoli, blomkål, lök, selleri, svamp, äggplanta och paprika – frukter som aprikos, avokado, päron, vattenmelon och torkade frukter – bönor, mjölkprodukter och spannmål. På en low FODMAP-diet undviker man alltså denna typ av livsmedel.

För- och nackdelar med low FODMAP-dieten

Som jag ser det så är den här dieten ett utmärkt verktyg för att börja felsöka och hitta livsmedel som man kanske reagerar illa på – och för att inte tala om de förbättringar som många känner när de går på den här dieten! Men vad många glömmer är att det är just en diet, rekommendationen är att gå på dieten i 4-6 veckor och sedan börja återintroducera livsmedel. Low FODMAP är inget botemedel, utan är främst framtagen för att lindra symtom.

Det finns också en annan aspekt i det hela – FODMAPs har nämligen en prebiotisk effekt. FODMAPs fungerar som mat för tarmfloran – bakterierna mumsar nämligen i sig fibrerna och kolhydraterna som du inte kan omvandla till energi. Biprodukten av denna bakteriefest är kortkedjiga fettsyror (som t.ex. smörsyra, ättiksyra och propionsyra). Och de här fettsyrorna har en viktig roll i ditt tarmsystem, de ökar tarmslemhinnans näringsstatus, hämmar cancerceller och kan ha antiinflammatoriska effekter! Och därför vill du inte utesluta FODMAPs helt.

Läs mer här

Mitt förhållande till low FODMAPs

Jag ser low FODMAP-dieten lite som typ en nässpray när man är förkyld – dvs, den får inte förkylningen att försvinna men det känns j*vligt mycket bättre. Jag jobbar ständigt med att förbättra min egen tarmhälsa med t.ex. buljong och goda bakterier, vilket är grunden för en glad mage. Sen utmanar jag den hela tiden med livsmedel som t.ex. blomkål, men bara när jag har en bra dag eller vecka. Har jag en dålig dag låter jag bli. Jag tror att det finns en psykosomatisk effekt också. Är man stressad, nedstämd eller övertygad om att man kommer må dåligt av det man äter, så gör man det också.

Mina tips

 • Förbättra din tarmhälsa med probiotika, buljong, fermenterade livsmedel och meditation (japp)
 • Om du har IBS eller magproblem – testa low FODMAP dieten i 4-6 veckor
 • Återintroducera livsmedel till en nivå som du är bekväm med
 • Utmana kroppen när du känner dig stark och lugn
 • Låt kroppen vila när du är stressad eller mår dåligt
 • Tugga din mat väl och tänk inte på förhand att du kommer må dåligt utav den utan tänk positivt – att maten ska ge dig glädje och näring!

Ta hand om dig!

Din vän,
Sanna

Gult blomkålsris | sannaspaleo.se

Gult blomkålsris

2 port | ca 15 min
Ett blomkålsris färg- och smaksatt med gurkmeja, vitlök och salt – snabbt att laga och ett gott tillbehör till nästan allt!

Ingredienser

 • 1/2 blomkål
 • 4 msk vatten
 • 2 msk olivolja
 • 0,5 tsk salt
 • 0,5 tsk vitlökspulver
 • 0,5 tsk gurkmeja

Gör så här

 • Riv blomkålen mot den grova sidan på ett rivjärn.
 • Lägg i en kastrull tillsammans med vatten och olivolja, låt koka upp under lock.
 • När det kokat upp sänk värmen och låt det sjuda/ångkoka i ca 8 min. Tillsätt mer vatten om det börjar brännas fast.
 • Rör om med en gaffel och låt ev. ånga av överbliven vätska.
 • Smaka av med gurkmeja, vitlökspulver och salt.
 • Servera! Blomkålsriset håller sig ett par dagar i kylskåpet, går också att frysas in men blir då lite ”soggy”.

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 162 kcal / Protein: 2 g / Fett: 14 g / Kolhydrater: 6 g / Fibrer: 3 g

12 kommentarer

 1. Ser gott ut :) Glutenfritt mår alla bra av att äta och vitt socker ska definitivt bort, såg sockerfilmen på SvT Play och den var skrämmande.. Själv slutade jag med gluten för 3 år sedan efter att ha läst in mig på att maten var svaret för just mina 2 långvariga sjukdomar. Kan tipsa om dessa böcker som hjälpte mig väldigt bra och som kanske kan vara av nytta för andra också. http://www.bokmagasinet.se

  • Sanna Svara

   Hej Siw!
   Jag tycker som du – visst är det skrämmande! Men det känns också positivt med detta uppvaknande. Vi förändrade våra matvanor väldigt snabbt, men nu börjar många få upp ögonen för vilka konsekvenser det fick och börjar göra förändringar!

   Vad glad jag blir att du har hittat din väg till bättre hälsa! Det är få förunnat :) Jag har inte läst dessa böcker, men jag känner till dem. De står definitivt på min att-läsa-lista, tack för tipset!

   Ha det fint / Sanna

 2. Hej.

  NHS och andra vederhäftiga instanser har inte funnit belägg för leaky gut syndrome, eller för att eventuell behandling skulle hjälpa. Lektiner ger magbesvär, ja, men det är därför man kokar exempelvis bönor, medan ärter kan ätas råa.

  Den glutenskräck som uppstått finns det heller inget fog för. Självfallet har man rätt att äta som man vill, men de som inte är glutenintoleranta blir inte sjukare av att äta gluten än en icke fiskallergiker blir av att äta fisk.

  Däremot finns det evidens för att okunniga glutenrädda människor gör livet svårare för glutenintoleranta människor. Bland annat har restaurangpersonal rapporterat att kunder som vid beställning varit petiga med att maten ska vara glutenfri senare beställer in mer bröd. Detta skapar förvirring bland allmänheten och minskad respekt för den sjukdom som äkta glutenintolerans är.

  Jag kan hålla med om att människan när hon uppstod inte åt den mat som vi äter i dag, och särskilt socker finns det anledning att vara sparsam med (och för det finns mycket vetenskapliga belägg), men man kan också titta på mänsklighetens historia och förhoppningsvis se att jordbruket var det som gav oss högkulturer, även dagens västliga högkultur, och att medellivslängd och livskvalitet för de flesta i vår tid har ökat enormt, trots intag av både bönor och vete.

  När Quackwatch har sina ögon på ”diagnoser” som läckande tarm-syndrom bör man akta sig för att sprida uppfattningen om att såna saker är verkliga. Vi har nog problem i världen med vidskepelse. Den lockar människor att döda elefanter, noshörningar och andra djur och har givit upphov till terrororganisationer som de vi ser runt om oss i världen och som gör sitt bästa för att tvinga in oss alla i deras speciella form av vidskepelse eller framtvinga världskrig.

  Jag tror självfallet inte dig om såna baktankar, men tro är tro och inte vetenskap. De som verkligen tror på detta gör bättre i att du arbeta för att det sker vidare forskning i frågan än att sprida (ganska väl testade – men vederlagda) teorier.

  • Sanna Svara

   Hej Karin!

   Och tack för din långa och gedigna kommentar. Det här inlägget handlade om IBS och dieten low FODMAPs, och hur jag förhåller mig till den (eftersom jag har IBS).

   Med den här bloggen vill jag inspirera andra människor till att hitta sin egen väg till hälsa och den mat som hon eller han mår bra av. Ingen kan säga vad du ska äta och inte äta – det är bara du som vet vilken sorts mat du frodas av. – Det är det budskapet jag vill förmedla. Du kan läsa mer om det i detta blogginlägg.

   Jag har inte uppmanat någon att sluta äta gluten eller döda elefanter. Och jag är heller inte rädd för gluten, men jag har upptäckt att saker som innehåller gluten finns i livsmedel som jag inte mår bra av.

   Så jag förstår inte riktigt din kommentar och vet heller inte riktigt vad jag ska svara. Jag vill inte sprida rädsla – jag vill sprida matglädje och mina erfarenheter kring min egen hälsa och förhållande till kosten!

   Jag hoppas det var svar nog.

   mvh
   Sanna

 3. Förstår du inte min kommentar? Jag anklagar inte dig för att uppmana andra att döda elefanter. Däremot sprider du – jag har ju läst vad du skriver och hur du skriver det – uppfattningen att leaky gut syndrome och annat finns, fast det vederlagts. Precis som uppfattningen att potensen ökar av intag av noshörningshorn. Dvs sprider potentiellt skadliga villfarelser, vidskepelse.
  Om du verkligen var så övertygad som du säger om att var och en själv kan avgöra vad den mår bäst av, tvivlar jag på att du skulle blogga om det, och blogga om det på det sätt du gör. Det är smickrande att få följare som andäktigt tar till sig allt man säger och skriver, men att folk andäktigt lyssnar innebär inte nödvändigtvis att det man säger är sant.

 4. Och; för att förekomma fler missförstånd: Jag skrev inte att du sprider villfarelsen att noshörningshorn ökar potensen, däremot skrev jag att även den uppfattningen har vederlagts.

 5. Sanna Svara

  Karin!

  Jo, jag förstod din kommentar – men den gjorde mig lite konfunderad och jag visste inte vad du ville att jag skulle göra med den. Jag kände också att det var onödigt att nämna ”glutenskräck” i samma veva som terrorism och djurmord – vilket jag verkligen inte vill förknippas med. För att göra dig lite glad(are) har jag tagit bort det lilla textstycket om leaky gut som jag hade, för det är inte en väsentlig del av bloggen och jag klarar mig utan den texten. Men allt annat jag har skrivit kommer från egna erfarenheter och från den utbildning jag gått i kost- och näringslära. Jag tror folk är fullt kapabla till att avgöra vad de mår bra av, och jag tror också att de som läser min blogg är intelligenta nog att ta ansvar för sina handlingar.

  Vad jag försökte säga är att mitt syfte med den här bloggen är inte att vilseleda människor eller sprida villfarelser – jag tjänar dessutom inga som helst pengar på den här bloggen så det finns liksom inga sådana motiv.

  Istället har den här bloggen skänkt mig mycket glädje, jag har skapat nya kontaktar och träffat människor som kämpat med sin hälsa precis som jag. Som försökt få hjälp av sjukvården men där läkarna bara ryckt på axlarna och önskat en lycka till. För mig var det en oerhört ensam och hjälplös situation. Och den här bloggen har hjälp mig på den hälsoresan, det är jag mycket tacksam över.

  Så sammanfattningsvis; jag har inga motiv för att ”lura” människor. Det är heller inget jag vill eller upplever att jag gör. Jag vill bara laga mat som jag mår bra av och dela med mig utav mina erfarenheter, kunskaper och recept! Och jag vill heller inte göra någon upprörd, därför gör det mig lite ledsen att du blir det Karin. Det är verkligen inte min mening. Mitt tips till dig är att kanske sluta läsa den här bloggen om den gör dig upprörd. För jag kommer inte lägga ner den. Du kanske kan starta en egen blogg med dina tankar om kost och hälsa? Jag hade gärna läst den. Jag är öppen för nya infallsvinklar – för jag är bara ute efter att hitta den perfekta kosten för mig.

  Allt väl,
  Sanna

 6. Christina Svara

  Karin/ Du läser Sannas blogg som f-n läser Bibeln .

  Sanna, jag har följt din blogg lääänge och blir lika glad och uppmuntrad varje gång jag ser ett nytt inlägg! Känner mig absolut inte ”manipulerad” på något vis bara styrkt och uppmuntrad i mina försök att leva ett hälsosamt liv. Fortsätt med det Sanna?

 7. Jag har inte läst vad du Sanna skrev om ”Leaky gut syndrome” men att tarmslemhinnan kan börja släppa igenom osmälta partiklar är bevisat (ex: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12016-011-8291-x) och att det i sin tur KAN leda till IBD. Det är dock inte fastställt om intestinal permeabilitet är orsaken till att IBD eller andra symtom. Forskare har dock hittat att ökad intestinal permeabilitet är vanligare hos personer som lider av IBD (https://books.google.se/books?id=vWJ7rY1Dkw0C&pg=PA7&redir_esc=y&hl=sv#v=onepage&q&f=false)

  Vetenskapliga studier är bra till mycket men det går inte att alltid blint förlita sig på dom. Det är lätt att bli salig på sin egen tro vare sig det är att enbart lita på vetenskapliga studier och den västerländska doktorns ord eller att enbart lyssna på det alternativa. I slutändan handlar det om vad som du upplever fungerar för dig, om du upplever att du mår bättre av att äta glutenfritt, low FODMAP eller vad det än kan vara så är det ju bra för dig. Att inspirera andra att börja experimentera med kosten på ett bra sätt ser jag inget fel med, det är betydligt lägre risk att något allvarligt händer än om det börjar laboreras med mediciner med diverse biverkningar.

  Det är inte fel heller att saker och ting tas upp till diskussion i kommentarsfälten men varför Karin ska dra in terrororganisationer och tjuvjakt ser jag inte riktigt vitsen av. Om vi tittar tillbaka i historien så ska ny kunskap alltid först blir avfärdat som nonsens och genomgå en rad led med smutskastning innan det blir vedertaget, kanske detta även gäller för ”leaky gut syndrom”? Tiden får utvisa svaret på den frågan.

  Fortsätt du med ditt bloggande Sanna, det är roligt att läsa dina inlägg och recept, man får ta lite ”skit” ibland men det är bara ett tecken på att folk faktiskt läser och tar till sig det du skrivit.

  Må väl!

  /Johan

  • Sanna Svara

   Johan! Tack för att du är så beläst och kan ge svar på tal :) Jag håller med dig till 100%. Tack snälla och tack själv för din/er blogg – den för diskussionen framåt.

 8. Hej Sanna,
  Har du hört nàgon som testat AIP Paleo o blivit av med Vitiligo eler att det iallafall förbättrats?Min 7 àriga dotter har Vitiligo.Tycker att det är svàrt att laga mat utan ägg. Vänliga hälsningar.

  • Sanna Svara

   Hej Marie,
   Jag hittade den här sidan, den kanske kan vara till hjälp?
   http://robbwolf.com/2015/01/26/testimonial-paleo-helped-reverse-vitiligo/

   Ja, aip är en svår kosthållning. Om man inte märker några förbättringar efter 1-2 mån tycker jag faktiskt att man ska test något annat. Att känna sig missunnad och begränsad brukar bara få en att känna sig sämre…

   Hoppas du och din dotter hittar er väg.

   Mvh / Sanna

Lämna en kommentar

Meny