Grönkålsfrittata med bacon och cheddarost

Jag har kluvna känslor inför bondens marknad. Och nu menar jag den i Stockholm. Jag älskar att den finns och jag älskar allt jag köper därifrån, men att vara där är helt enkelt inte roligt. Det är trångt, fullt med folk och man kan inte röra sig i sin egen takt. Tre saker som för mig är oerhört stressande. Jag vill bara bort därifrån så fort som möjligt.

Jag har en hemlig (?) dröm om att få bo på landet. Jag brukar fantisera om ett litet hus, med stora fönster, rustika trägolv och öppna spisar. I mitt drömhus har jag en trädgård där jag framgångsrikt odlar alla grönsaker, bär och örter jag behöver. Jag följer deras resa från frö till planta och skördar omsorgsfullt frukterna från vårt hårda arbete. Och så har jag höns. Bruna små höns som värper bruna små ägg med praktiskt taget självlysande äggulor.

Sannas Paleo | Grönkålsfrittata

Men jag bor inte på landet. Jag bor i Stockholm. En stad som sakta men säkert håller på att förgöra mig. Och här får jag istället gå på grönsaksmarknad en gång i veckan, när säsongen är inne, för att köpa andras odlade grönsaker och andras hönors ägg. Ja, det är min svartsjuka som talar och ja, visst kan jag väl bara flytta ut på landet om jag tycker det verkar så himla härligt – men det är så mycket runtomkring det som inte funkar i praktiken. Som jobb, äkta män, ett icke-existerande körkort osv osv… Mina drömmar om landet kanske får förverkligas senare i livet eller i ett annat. Nu får jag försöka överleva inne i stan så länge. Och jag kanske ska vara tacksam över att jag faktiskt fick finfin grönkål och vackra ägg med mig hem från den där trånga marknaden full med folk.

Sannas Paleo | Grönkål

Grönkål

Du vet bergis redan att grönkål är supernyttigt och fyllt av betakaroten, vitamin A, C och kalcium. Det har rådit grönkålsfeber ett ganska bra tag nu, med all rätt gissar jag. Jag gillar grönkål för smakens skull och så känns det väldigt svenskt. Jag tycker vi ska börja äta mer inhemsk mat, gå tillbaka till våra rötter och ge våra kroppar den mat som den är genetiskt anpassad efter (fast, det är förstås lättare sagt än gjort). Grönkål kan ätas på många olika sätt, jag gillar den dock som bäst i denna frittata eller som chips.

 

Som du kanske har noterat innehåller det här receptet även ost – men det är väl inte paleo?! Nej, det stämmer. Det kanske är mer LCHF. Men som jag tidigare förklarat så vill jag ogärna placera saker i fack och hellre äta mat som jag känner att jag mår bra av. Mjölkprodukter såsom mjölk, yoghurt och grädde kan vara problematiska för mig annars, men just hårdlagrad ost (och även smör) går bra i måttliga mängder. Och så råkar ost även vara sjukt gott… Jag har använt cheddarost, men du kan byta ut den mot nästan vilken ost du vill. Och känner du att du inte vill ha någon ost alls så går det förmodligen bra också, då bör man dock öka saltmängden något. Testa gärna och skriv en kommentar om hur det blev.

Nu ska jag fortsätta drömma om min trädgård och mina höns. Hoppas frittatan smakar.

Din vän,
Sanna

Grönkålsfrittata med bacon och cheddarost

4 portioner | ca 45 min
Frittata är en italiensk äggrätt som påminner om bondomelett. Den här frittatan är fylld med grönkål, bacon och cheddarost.

Ingredienser

 • 6 st ägg
 • 1 dl vatten
 • 100 gram riven cheddarost
 • 200 gram färsk grönkål
 • 1 paket bacon
 • 1 st gul lök
 • 2 st vitlöksklyftor
 • 0,5 tsk salt
 • 0,25 tsk peppar

Gör så här

 • Sätt ugnen på 200° C
 • Koka upp vatten med lite salt i en kastrull.
 • Separera grönkålsbladen från de grova stammarna, riv dem i lagom stora bitar och förväll dem i det kokande vattnet tills de mjuknat lite. Häll av vattnet i ett durkslag, och när grönkålen svalnat lite – försök klämma ut så mycket vätska som möjligt.
 • Sätt en ugnssäker stekpanna på spisen och sätt plattan på medelvärme. Klipp baconet och lägg i stekpannan medan stekpannan fortfarande är kall, så de värms upp tillsammans.
 • När stekpannan är varm och baconet börjar bli lite krispigt, hacka lök och vitlök och lägg sedan i tillsammans med baconet tills allt fått färg.
 • Häll i de förvällda och torkade grönkålsbladen och låt allt fräsa tillsammans i någon minut eller två. Ta av stekpannan från plattan.
 • Riv osten och rör ihop tillsammans med ägg, vatten, salt och peppar i en bunke.
 • Häll äggstanningen i stekpannan, över baconet, grönkålen och löken. Se till att det fördelas jämnt.
 • Ställ in stekpannan i ugnen i ca 20-25 minuter tills frittatan fått färg och känns genomgräddad. Ta ut stekpannan ur ugnen (tänk på att den är varm!) och låt svalna något.
 • Serveras varm eller kall med en liten tomatsallad och olivolja.

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 442 kcal / Protein: 25 gr / Fett: 36 gr / Kolhydrater: 5 gr / Fibrer: 2,5 gr

Lämna en kommentar

Meny