Gör din egen elektrolyt-dricka (a.k.a. sportdryck)

Här kommer en dryck för dig som sportar, eller för dig som är törstig, eller för dig som har vätskebrist eller för dig som helt enkelt bara vill återställa dina elektrolyter.

Vad är elektrolyter?

Lite kortfattat kan man säga att elektrolyter är salter i blodet, eller andra kroppsvätskor, som bär en elektrisk laddning. Några exempel på dessa elektrolyter är natrium, kalium, kalcium, klor och magnesium. När vanligt salt (NaCl) blandas med vatten så löses saltet upp till sina beståndsdelar – en positiv natrium-jon och en negativ klor-jon. Och denna lösning kallas då för elektrolytlösning. I kroppen är elektrolyternas främsta roll att hålla vätskebalansen inuti cellerna och runt om cellerna.

Vad är elektrolyter bra för?

Som ovan nämnt är elektrolyter viktiga för cellernas funktion – i en kropp med bra elektrolytbalans fungerar de elektriska signalerna mellan cellerna och vävnaderna som de ska. Det är med dessa signaler som olika delar av kroppen signalerar med varandra. När man har elektrolytbrist så försämras hjärnans förmåga att skicka ut nervsignaler, man kan drabbas av muskeltrötthet, muskelkramper och vid extrem brist kan det t.o.m. leda till döden.

När behöver jag elektrolyter?

Egentligen behöver man inte oroa sig så mycket om elektrolyter, då man i de flesta fall får i sig tillräckligt via kosten. Men det finns situationer då man kan behöva tillföra lite extra, t.ex vid:

 • Träning – när man svettas förlorar man en hel del elektrolyter. Om man förlorar mycket elektrolyter kan återhämtningen försämras och med tiden även prestationsförmågan.
 • Magsjuka/diarré/kräkningar – när man är magsjuk förlorar man mycket vätska och därmed även elektrolyter. När man är sjuk behöver man få i sig mycket vätska (och elektrolyter) – salt ökar dessutom törsten vilket gör det lättare att få i sig mer.

Hur får jag i mig mer elektrolyter?

Som sagt, till vardags får du i dig elektrolyter via kosten – men om du tränar eller om du är sjuk kan du med fördel testa att göra din egna elektrolyt-dricka med salt! Denna dryck fungerar precis som en sportdryck, fast utan alla konstigheter så du kan dricka med gott samvete. Receptet hittar du här nedan, hoppas du gillar det. Själv brukar jag dricka en elektrolyt-drink efter jag varit ute och sprungit (när det nu händer :), när jag är sjuk eller bara känner mig allmänt hängig.

Elektrolytdricka

Ta hand om dig!

Din vän,
Sanna

Elektrolyt-dricka / Sport-dryck

1 portion | 1 minut
En syrlig återhämtningsdricka med elektrolyter!

Ingredienser

 • 2-3 dl vatten
 • 2-4 msk citron- eller limejuice
 • 0,5 tsk flingsalt (eller 0,25 tsk vanligt salt)
 • ca 1 tsk honung, eller efter smak

Gör så här

 • Mixa alla ingredienser tills saltet löses upp.
 • Drick!

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 40 kcal / Protein: 0 g / Fett: 0 g / Kolhydrater: 9 g

Läs mer

http://www.builtlean.com/2012/11/28/electrolytes/
http://www.news-medical.net/health/Electrolyte-Health-Importance.aspx
http://www.news-medical.net/health/What-is-an-Electrolyte.aspx
https://linnharordet.wordpress.com/tag/elektrolyter-och-saltbalans/

5 kommentarer

  • Sanna Svara

   Ja, visst är den? Men det är superlätt att göra egen, då kan du få den att smaka som du vill :)
   Ha det fint! /Sanna

 1. Sportdrycken du har recpt på här hur öfta kan man dricka den? 1 glas om dagen eller?

  • Sanna Svara

   Hej! Beror kanske på hur hårt du tränar, men jag ser inga problem med att dricka en om dan. Om man vill dricka flera skulle jag nog dra ner saltmängden och fördela det över dagen. Hoppas det var svar nog :) Med vänlig hälsning, Sanna

 2. Hej Sanna! :) Tack för ett bra tips på elektrolyt dricka! Ser fram emot fler bra tips och följer gärna dina nyhetsbrev om vad som händer.. mvh LeeritaLee

Lämna en kommentar

Meny