Glutenfria vörtbröds-muffins

Glutenfria vörtbröds-muffins! Fast utan vört, så det är väl egentligen lite utav en lögn att kalla det för vörtbröd. Men det har samma kryddiga och lite söta smak som det där vörtbrödet man alltid brukade äta (alldeles förmycket av) till jul!

Vört = malt = inte paleo

Jag är inte så superinsatt i vad vört egentligen är, men om jag har förstått saken rätt så är det någon form av malt. Och malt är ju ett korn som inte hör hemma i min kosthållning – därför har jag gjort en egen ”vört”-kryddblandning istället för att köpa den färdiga varianten som finns i affärerna.

Kryddor, kryddor, kryddor

På tal om kryddor så har jag på senaste tiden utvecklat någon slags besatthet av kryddor. Jag står länge och låter ögonen vandra över kryddhyllorna i matbutiken. Och när jag är i saluhallar och utländska matbutiker luktar jag på varenda påse. För mig är kryddor nästan magiska – eller som pokémons kanske – Gotta catch ‘em all liksom! Kryddor kan lyfta nästan alla maträtter! Gah, kryddor – i lubs u! Nämnde jag att de är nyttiga också?

Vörtbröds-muffins (glutenfria, paleo, liberal lchf) | sannaspaleo.se

Jag måste erkänna att jag tycker att paleo/lchf-bakning är svårt. Eller bakning rent generellt, det måste vara så exakt för att bli bra – inte alls som när man lagar mat. Jag kan också känna att bröd kanske inte riktigt hör hemma i en paleo-livsstil. Det blir lite som att försöka äta samma mat som förut och inte riktigt våga släppa taget om det gamla. Jag förespråkar gärna enkel mat – MEN det lackar faktiskt mot jul och då får man unna sig lite tycker jag. Dessutom är vörtbröd sjukt gott, och något jag verkligen saknar.

Utan pofiber och psylliumhusk

Jag använder heller inte pofiber eller psylliumhusk när jag bakar, vilket jag har förstått är vanligt i LCHF-bröd. Jag försöker hålla det enkelt och kör utan. Jag har upptäckt att desto mer ingredienser något har, desto svårare får mitt matsmältningssystem att hantera det. Men detta medför även att dessa muffins är ganska kompakta och mastiga, men det är inget fel på smaken! Jag citerar min man ”sjukt gott ju!”.

Jag ser framför mig att man äter en muffins som tillbehör till all annan god julmat, inte att man ska trycka i sig flera stycken på en gång! Ät med måtta, ok? :)

Vilken julmat saknar du som mest efter din kostomläggning? Eller vilken kommer du sakna mest? Skriv i kommentarerna och berätta!

Din vän,
Sanna

Glutenfria vörtbröds-muffins

6 muffins | 10 + 20 min
Vörtbrödsmuffins utan vört eller gluten! Goda som tillbehör till all julmat, eller för sig själv med en rejäl klick smör och någon god julost. God jul!

Ingredienser

 • 150 gram mandelsmör (jag använder kung markattas)
 • 2 st ägg
 • 2 msk smält ghee
 • 1 msk mörk honung
 • ca 1 msk russin, hackade
 • 1 tsk kryddnejlika, mald
 • 1 tsk kardemumma, mald
 • 0,5 tsk pomerans, mald
 • 0,5 tsk ingefära, mald
 • 0,5 tsk kanel, mald
 • 0,5 tsk stjärnanis, mald (alt. brödkrydda)

Gör så här

 • Sätt ugnen på 150°C (varmluftsugn)
 • Smält ghee över spisen och rör i alla kryddor, ställ åt sidan.
 • Blanda mandelsmör, ägg, honung och russin i en bunke med en gaffel tills du får en jämn smet.
 • Häll försiktigt i ghee-kryddblandning och rör om tills allt är blandat.
 • Fördela smeten i 6 muffinsformar (vanliga små svenska, inga amerikanska :)
 • Ställ in formarna i ugnen och låt gå i ca 15-20 minuter.
 • Ta ut formarna och låt svalna.
 • Dela dem på hälften (eller i tre) – servera med smör, ost – eller varför inte en klick kokosolja och lite julskinka eller nåt annat fancy?
 • PS. Muffinsen är nästan godare dagen efter då de fått sätta sig lite.

Ungefärliga näringsvärden per muffins

Energi: 268 kcal / Protein: 9 gr / Fett: 23 gr / Kolhydrater: 5 gr / Fibrer: 4 gr

1 kommentar

 1. Pingback: I säsong just nu: Grönkål + recept på grönkålssoppa {LCHF, paleo} | Sannas Paleo

Lämna en kommentar

Meny