Citron-rutor (hemlig ingrediens: zucchini)

Jag hade en liten omröstning på instagram häromdan om vilket recept som skulle dyka upp på bloggen härnäst. Dessa citron-rutor blev vinnarna (tätt följt av pulled beef)! Så varsågod, här kommer receptet på citron-rutorna med den hemliga ingrediensen zucchini!

Jag gjorde zucchini-ost häromveckan och det slog mig att man borde kunna göra någon slags efterrätt av det här! Och dessa citron-rutor blev resultatet av den tanken. Jag gillar att experimentera med mat. Jag tror tamejtusan att det är bland det roligaste som finns. Att liksom förvandla något till något annat. Det är magi för mig :)

Den här lilla godbiten är dessutom AIP-vänlig såvida du äter dadlar, annars gissar jag att det går lika bra utan botten. Tack vare gelatinet blir de ganska fasta och går att skära till rutor ändå.

citronrutor

Men smakar de inte zucchini? tänker kanske du.
Alltså, njae. Men konstigt nog smakar de lite som äpple, eller som en blandning mellan citron och äpple. Lite syrligt liksom. Beror också lite på hur mycket citron respektive honung man har i.

Hoppas du gillar receptet!

PS. Tagga gärna dina kreationer med #sannaspaleo, det är så roligt att se dina bilder! :D

AIP-vänliga citronrutor

4-6 portioner | ca 2 timmar

Ingredienser

 • 1,5 dl riven kokos
 • 8 dadlar, urkärnade
 • 1 gul zucchini (min var 260g)
 • 1 dl vatten
 • 1,5 msk gelatin (jag använder Great Lakes)
 • 4 msk citron (eller efter smak)
 • 2 msk honung (eller efter smak)
 • ev. lite arrowrot för dekoration

Gör så här

 • Mixa riven kokos och dadlar till en smet, den ska gå att forma utan att falla sönder. Blir den för kladdig, tillsätt mer kokos.
 • Tryck ut dadelmassan i botten av en plastfolie-beklädd form (min var ca 10×15 cm). Ställ in i kylskåpet.
 • Skala och skär zucchinin i bitar, sjud under lock med 1 dl vatten i ca 10 min eller tills bitarna är mjuka.
 • Mixa den kokade zucchinin med gelatin. Ta med lite utav spadet också om det behövs.
 • Smaka av med citron och honung, mixa igen.
 • Häll mixen över din dadel-botten och ställ in i kylskåpet igen. Det tar ca 1-2 timmar innan det stelnat.
 • Pudra över lite arrowrot för att få den där sockriga effekten (utan socker:)
 • PS. Det går givetvis lika bra med grön zucchini, men då får den en grönare färg!
 • PPS. Ibland skiktar sig blandningen i kylskåpet (som min har gjort på bilderna), men det blir lika gott ändå!

2 kommentarer

 1. Kerstin Arlid Svara

  Alltså de är läckra och ser riktigt goda ut och jag är sån som gärna äter med ögonen. Jag gjorde dock på en orange vintersquash och jag kan tänka mig att de smakar lite mer än sommarsquashen gör. Men eftersom den var orange tänkte jag genast att jag skulle göra en med apelsinsmak och kanske en till jul med saffranssmak. Sen tänkte jag på den gröna varianten att det kanske skulle vara lime i den istället, eller kiwi. Skulle säkert funka att göra med äppelmos som hemlig ingrediens. Vilka möjligheter! Jag får sån inspiration av dina recept och de som jag testat är så klockrena så numer litar jag helt på alla recepten du tar fram :) Vänliga hälsningar Kerstin

  • Sanna Svara

   Åh det låter gott Kerstin! :) Och vad glad jag blir av att höra att du gillar mina recept, det känns meningsfullt! Dessutom väldigt roligt att höra att du blir inspirerad att experimentera, det är ju liksom lite det som är grejen – att hitta glädje i köket och saker man gillar. Ha det fint! mvh / Sanna

Lämna en kommentar

Meny