Äppelcidervinäger

Vad är äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är en vinäger gjord på äppelmust. Äppelmusten fermenteras och lagras – oftast flera månader – innan den får sin karaktäristiska vinägriga smak. Ekologisk och ofiltrerad äppelcider är oftast lite grumlig, till skillnad från filtrerade. Grumligheten är inte något dåligt, utan innebär snarare att det är en bättre produkt.

apple

Vad används äppelcidervinäger till?

Äppelcidervinägerna har många användningsområden! Vanligast är kanske att man använder den till vinägretter eller i bakning. Tillsammans med bikarbonat eller bakpulver hjälper vinägern till att skapa den kemiska reaktion som får bakverket att resa sig. Äppelcidervinäger används även som smaksättning i grytor och soppor – den kan smakbalansera rätter där sötma eller umami har tagit över.

Äppelcidervinger har tillskrivits många hälsofrämjande egenskaper, som att den ska hjälpa vid matsmältningsbesvär och viktnedgång, därför är den populär att ha i drycker, juicer och liknande. Men det slutar inte där! Äppelcidervinäger kan även användas istället för balsam eller ansiktstoner. Vad man ska tänka på är att först späda ut vinägern med vatten då det är väldigt starkt. Sedan finns det givetvis massa huskurer som involverar äppelcidervinäger, som att t.ex. att lugna insiktsbett, eksem och liknande.

Sannas Paleo gillar

Kung Markatta

Kung Markattas äppelcidervinäger | sannaspaleo.se
Jag älskar Kung Markattas Äppelcidervinäger! Den är ekologisk och ofiltrerad (finns även som filtrerad) i stor behändig flaska som inte är speciellt dyr. Jag använder den till så mycket – bakning, ansiktsrengöring, sallader, picklade grönsaker, i buljong, smaksättning – you name it! Jag har alltid en flaska hemma.

Var kan jag köpa Kung Markattas Äppelcidervinäger?

Jag utgår ifrån att den finns i välsorterade matvarubutiker. Jag köper den på ICA i Liljeholmen, men i affärer som inte har så stort utbud är den svårare att hitta.

  • I välsorterade matvarubutiker

PS. Har du tips på var man kan köpa denna produkt? Kontakta mig så lägger jag upp!

Mina recept med äppelcidervinäger

Sugen på att laga något med äppelcidervinäger? Här hittar du alla mina recept som innehåller just äppelcidervinäger. Hoppas det smakar!

 

PS. Jag har inte fått någon form av ersättning för att rekommendera produkterna på denna sida, det är helt och hållet mitt eget initiativ – om det någonsin skulle ändras meddelas det här, dock kommer mina åsikter alltid vara mina egna.

Meny