Älvjöskogens naturreservat – en alldeles lagom skogspromenad

Hej och välkommen till det första inlägget i den nya kategorin bra platser. Bra platser är helt enkelt platser som gör dig gott. Det kan vara butiker med ett medvetet utbud, fik/restauranger där du inte behöver trippelkolla menyn eller lättillgängliga naturområden för dig som vill fly stadsdjungeln. Det här inlägget tillhör det sistnämnda.

Stockholm, Stockholm…

Alla fysiska platser jag tipsar om kommer (i alla fall till en början) vara begränsade till Stockholms-området, eftersom det är där jag bor. Att bo i en storstad har sina speciella utmaningar, i alla fall när man försöker leva en paleo-livsstil. Det handlar ofta om att kompensera och förebygga för farorna med stress, stillasittande kontorsjobb och giftiga miljöer (tänk tunnelbanan…)

Det här är i alla fall något jag jobbar för, eller kämpar med, dagligen. Att hitta de där små stunderna där jag får andas och bara vara. Det är dock en ganska svår uppgift, för det finns alltid något annat att göra. Det är lätt att sugas in i alla måsten. Så därför är det en ganska viktig del i min hälsoresa.

Hitta bra platser

Som icke-bilburen person är det viktigt för mig att hitta platser som är enkla för mig att nå, antingen kollektivt eller till fots/med cykel. Jag har upptäckt att Stockholm stad och Länsstyrelsen har mycket bra information om naturområden och reservat. Det finns säkert motsvarande för din stad om du inte bor i Stockholm.

Älvsjöskogens naturreservat

Älvsjöskogens naturreservat blev ett naturreservat först våren 2016. Det är inte direkt ett superstort område men en trevlig promenad genom skogen. Det finns många små stigar, men även en stor bred väg med lampor som man kan cykla eller springa på.

Tystnad, blandskog och mycket mossa

Det första som slog oss (mig och min man) var hur tyst och lugnt det var. Som sig bör i en skog i och för sig, men det blev direkt en sådan kontrast eftersom skogen ligger så pass centralt beläget (Älvsjö). Sedan gick vi längs med den breda vägen och tittade på träden, all spännande mossa (det fanns mycket rolig mossa!) och fikade vid en rastplats där jag nästan krossade en stor skalbagge…

Insekter och fåglar

Det fanns mycket mygg och insekter, men de verkade mest intresserade av min man 😁 – Det ska tydligen finnas ett ganska rikt fågelliv i reservatet, men vi såg mest vanliga småfåglar. Man kanske behöver gå in lite mer på småstigarna för att uppleva naturlivet på riktigt…

En lagom skogspromenad

Sammanfattningsvis kan man säga att Älvsjöskogen är en alldeles lagom skogspromenad. Inte för lång och inte för kort. Det finns mycket att titta på och bra stigar. Och så är det tyst (med undantag för enstaka motionär eller småbarnsfamilj). Skogen är dessutom lättillgänglig och trevlig!

Älvsjöskogen passar dig som:

  • Inte har bil eller inte vill åka så långt
  • Har barn och/eller trötta ben
  • Springer, cyklar eller har barnvagn
  • Vill gå en enkel promenad genom skogen

Ta med dig

  • Fika
  • Kameran
  • Badkläder (om du stannar vid Långsjön)
  • Sköna skor
  • Blåbärshinken

Hitta hit

Det finns två ingångar till skogen. Den ena ligger vid Älvsjös gamla IP, där vi började. Den ligger en bit från Älvsjö station – man kan säkert gå men vi tog en buss från stationen till villaområdet och gick sedan ca 500 meter till själva skogen. Den andra ingången ligger vid Långsjön. Här finns en karta över området (pdf).

Några bilder från Älvsjöskogen

Vi ses där!

Din vän,
Sanna

Lämna en kommentar

Meny