Soppa på benbuljong: Broccoli-, zucchini- och basilika-soppan Del 2 av 3

Den här soppan går även under namnet ”Den bortglömda grönsaks-soppan”. Om det är två saker jag alltid har hemma så är det en skrumpen zucchini längst in i kylskåpet och en påse frusen broccoli i frysen.

Zucchini är så perfekt i soppa om man inte vill äta mejeriprodukter. Den tillför en krämighet och fyllighet som man annars bara får med redning och/eller grädde. Och så är det gott så klart :)

När jag experimenterade fram det här receptet tänkte jag först att jag skulle slänga i en näve cheddarost, men ångrade mig. Den var perfekt utan!

Broccoli-, zucchini- och pesto-soppa | sannaspaleo.se #middagstips #aip

Den hemliga ingrediensen är basilikakräm/basilikapasta. Jag vet inte riktigt vad det heter på svenska (då det står på italienska på burken), men den är supergod. Om man vill kan man använda vanlig pesto istället, eller göra en egen.

basilikapasta

Vid hyllan där man hittar tapenader och liknande kan man ibland hitta basilikakräm/basilikapasta – smakar precis som pesto men utan nötter eller mejeriprodukter. Dubbekolla innehållsförteckningen så den bara innehåller basilika, olivolja, salt, vinäger och lök!

Hoppas du gillar receptet. Ta hand om dig!
/Sanna

PS. Nu är det snart sommar och man kanske inte är så peppad på soppa, men då kan jag förtälja att den här är lika god varm, som ljummen, som kall. Personligen gillar jag ljummen soppa bäst 😊

PPS. Om du undrar vad det svarta i soppan är så är det svart salt (!)

 

Broccoli-, zucchini- och basilika-soppa

2 portioner | ca 30 min
En superkrämig broccolisoppa (utan ost eller andra mejeriprodukter!) som du slänger ihop med grönsaker som ligger och skräpar i frys och kylskåp tillsammans med en basilikakräm/puré.

Ingredienser

  • 200 gram fryst broccoli (eller färsk)
  • 1 zucchini, skuren i bitar
  • 1 msk basilikapasta
  • 3 dl buljong
  • 1 dl kokosmjölk
  • en liten nypa salt
  • Salt
  • Äppelcidervinäger eller citronjuice
  • Olivolja

Gör så här

  • Skär zucchinin i bitar och släng ner i en stor kastrull tillsammans med broccoli, buljong, kokosmjölk, salt och basilikapasta.
  • Koka upp och låt det sedan småkoka under lock i ca 15-20 min.
  • Mixa till en slät soppa och smaksätt med salt, olivolja och äppelcidervinäger.
  • Servera med ditt favorittillbehör.

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 210 kcal / Protein: 27 g / Fett: 15 g / Kolhydrater: 8 g / Fibrer: 4 g

2 kommentarer

  1. Hej Sanna!
    I vilken affär köpte du basilikapastan? Jag kollade på mitt ICA Maxi och de sökte i sitt beställningssortiment, men var helt frågande.

    Mvh/
    Birgitta

    • Sanna Svara

      Hej Birgitta!
      Jag hittade den på Ica kvantum i liljeholmen (de är ifs extremt välsorterade). Jag har också köpt på Gryningen på folkkungagatan i Stockholm. Vet som sagt inte om ”basilikapasta” är den rätta svenska översättningen… På italienska ser det ut att heta ”basilikasås” :) Kanske att det finns i någon välsorterad delikatessbutik? Annars kan du ju köpa en en massa basilika som du mixar med olivolja och vitlök… Hoppas du hittar! :)

      Mvh
      Sanna

Lämna en kommentar

Meny