Autoimmun paleo – samlade recept + inköpslista

Hej! Den här sidan har blivit ersatt med Recept för autoimmun paleo (AIP).

6 kommentarer

 1. Hej Sanna! Tack för en superfin blogg! Hur fungerade AIP dieten för dig? Jag funderar på att köra några veckor för att förbättra min hälsa. Har ett liknande magont som du skriver om men uppe på höger sida istället (misstänker att det är gallan) som kommer och går i perioder. /S

  • Sanna Svara

   Hej Sara! Tack, och välkommen hit :)
   Jag har ju, så vitt jag vet, ingen autoimmun sjukdom – därför var det svårt för mig att ”se resultat” så att säga. Men det jag upplevde var att jag i början av AIP-dieten plötsligt fick mer energi och att min mage blev mindre bångstyrig. Jag tror det har mycket att göra med att jag åt ”renare”, mer grönsaker och mer goda kolhydrater (sötpotatis och bär). Jag var mer noga med vad jag stoppade i mig helt enkelt. Idag så är jag inte lika strikt, jag har börjat äta ägg igen och är inte lika noga med kryddor. Allt handlar ju egentligen om att hitta en kost som man mår bra av, och det är ju väldigt individuellt – man får testa sig fram! :)
   Jag känner igen smärtan du beskriver, har upplevt liknande. Men det smartaste är nog att ta upp det med din läkare, hen kanske vet vad det är!

   Ta hand om dig,
   Sanna

   • Jag har haft en del autoimmuna reaktioner så som utslag m.m men märker inte av det i dagsläget. Jag har varit hos läkaren flera vändor och både gjort ultraljud och CT-scan men jag har aldrig fått nåt svar på vad det kan vara. Jag har ätit utan gluten och mjölkprodukter länge, men på senare tid har jag början ”fuska” mer och mer. Tänker att vara riktigt strikt och att utesluta sådan som jag vanligtvis äter ganska mycket av kan hjälpa ytterligare.

    Tack för svaret! :)

    Hälsningar /Sara

    • Sanna Svara

     Ah, jag förstår. Ja, det kan ju alltid vara värt att testa! Ett tips är att föra utförlig matdagbok – dvs anteckna allt du äter, även kosttillskott och sedan anteckna ev. reaktioner. Efter ett tag kan det bli tydligare vad man mår dåligt av och inte.

     Lycka till! :)

 2. Var kan man köpa talg och ankfett som du nämner på AIP-inköpslistan? Jag har aldrig sett det på någon affär.
  mvh/Birgitta

  • Sanna Svara

   Hej!
   Jag brukar beställa kött från Gröna Gårdar och då kan man beställa med lite talg, det måste dock renderas innan man kan äta det – jag har skrivit en liten guide till hur man renderar talg. Men jag har heller inte sett talg i affärer.

   Ankfett har jag sett i välsorterade matbutiker. Jag vet inte var du bor, men om du har någon saluhall eller liknande i närheten så skulle det nog vara det säkraste kortet. Jag har köpt ankfett på matvarubutiken på NK t.ex.

   Hoppas det hjälpte!
   mvh / Sanna

Lämna en kommentar

Meny