”Pump-otto” med rökig portabello och adobo-krydda

HEJ! Bättre sent än aldrig, som de brukar säga. Idag kommer den sista delen i min pumpa-serie…

Det händer något på hösten – dagarna blir kortare, man virar in sig i allt fler lager kläder och tankarna vänds mot det inre. Eller, det är i alla fall vad som händer mig. Jag börjar alltid grubbla och reflektera över min plats i livet, och det är ganska tidskrävande. Så pass tidskrävande att jag inte har haft ork att uppdatera bloggen, argh. Vilket har varit en dum tidsprioritering, då bloggen är en av få saker som faktiskt skänker mig lite glädje och mening.

Men för att göra en lång historia kort – pump-otto, vad är då det? Jo, det är butternut-pumpa som man 1. kört igenom sin grönssakssvarv, 2. för att sedan finhacka i sin matberedare, 3. och slutligen låta den småbuttra med kryddor, olivolja och buljong för att lite halvt likna någon slags risotto. Fast med pumpa. Pump-otto!

Jag har valt att göra den här rätten vegetarisk, eller den är t.o.m. vegansk faktiskt (!). Men om man vill så tror jag att pump-otton är jättegod med korv, skinka, bacon och/eller räkor. Just sayin’.

Månadens tema: Pumpa
Det här är den fjärde och sista delen i min recept-serie under temat pumpa! Nu har du alltså chansen att vidga dina gastronomiska vyer och omvandla höstens vackraste grönsak till en massa gott. Här hittar du de andra delarna:

Hoppas du gillar receptet

Din vän,
Sanna

"Pump-otto" med rökig portabello och adobo-krydda | sannaspaleo.se

”Pump-otto” med rökig portabello och adobo-krydda

2-3 portioner | ca 30-40 min
För dig som saknar risotto, här är en risotto-liknande rätt, fast med pumpa! För att göra ”riset” behöver du en grönsakssvarv och en matberedare (eller sjuka kniv-skills). Rätten är vegetarisk och serveras med rökiga portabello-skivor, men om du inte har något emot kött vore det gott med någon slags korv.

Ingredienser

Adobo-krydda (blir mer än vad receptet kräver)

  • 1 tsk salt
  • 1 msk paprika (malen)
  • 2 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 ½ tsk torkad oregano
  • 1 ½ tsk spiskummin
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk chilipulver

Till pump-otton

  • ca 600 gram butternut-pumpa (den avlånga delen)
  • 2-3 dl buljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 1-2 msk adobo-kryddning
  • 2 gula lökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk äppelcidervinäger (var hittar jag detta?)
  • massa olivolja

Till portabellon

  • 2 portabello-svampar
  • 2-3 msk valfri olja
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 msk rökarom
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk vitlökspulver
  • ½ tsk peppar

Till servering

  • Spenat och/eller persilja

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°C (varmluftsugn)
  • Skiva upp portabello-svamparna i ca 0,5 cm breda skivor. Låt skivorna stå och dra i olja, lönnsirap, rökarom, salt, vitlökspulver och peppar. Ställ åt sidan.
  • Gör din adobo-kryddning.
  • Skala och skär av den långa delen på din butternut-pumpa (eller om du har två små).
  • Kör pumpan genom din grönssakssvarv för att göra pumpa-nudlar.
  • I omgångar, pulsera pumpa-nudlarna i en matberedare tills det liknar ris. Ställ åt sidan.
  • Stek upp lök och vitlök med matfett i en stor stekpanna eller traktörpanna tills löken mjuknat.
  • Häll i ditt pumpa-ris, adobo-kryddning och tomatpuré och stekt några minuter till. Ringla över generöst med olivolja.
  • Ha tillslut i buljongen och låt småputtra i ca 10 min, eller tills pumpan känns lagom al dente. Rör om då och då.
  • Medan pump-otton puttrar, lägg dina portabello-skivor på en plåt täckt med bakplåtspapper och grilla i den övre delen av ugnen. ca 3-5 minuter på varje sida. Ta ut dem när de har fått färg.
  • Smaka av pump-otton med adobo-krydda, salt och äppelcidervinäger. Serveras med spenat, persilja och den rökiga portabello-svampen!

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 400 kcal / Protein: 8,5 g / Fett: 21,5 g / Kolhydrater: 37,5 g / Fibrer: 8,5 g

Lämna en kommentar

Meny