Pizza för två (utan ost, men med surkål!)

”Yay!”, säger din kropp som är less på gluten-och-laktos-inducerad trötthet och hjärndimma – ”snart ska jag få tugga på en pizza utan mjöl och utan ost!”

Även om ost lite är grejen med en pizza så går det att göra en utan. Tricket är att ha på så mycket annat gott att man helt glömmer bort att det ska vara någon ost på! Glöm den flottiga panpizzan och föreställ dig istället en fräschare variant, med mycket grönt, på tunt nötbröd. För det är precis vad den här pizzan är.

Toppingen går givetvis att byta ut mot vad man gillar, men jag har valt ingredienser som jag tycker ersätter sältan och mjukheten som man annars får med ost. Och du kanske kisar lite misstänksamt med ögonen när du läser att jag har surkål på pizzan, och du kanske har rätt, det kanske är lite konstigt. Men jag råkar tycka att det är väldigt, väldigt gott (och nyttigt).

Det här är vad du behöver ungefär (oroa dig inte, detaljerna står längre ner):
Pizza för två (utan ost, men med surkål) | sannaspaleo.se

Vad har du för relation till pizza? Eller till ost? Har du några favoritrecept på glutenfria pizzabottnar? Dela gärna med dig i kommentarerna :)

Allt väl,
Sanna

PS. Om du vill trixa lite med ingredienserna och räkna ut näringsvärden så kan du göra som jag och använda kostbevakningen.se, här har jag förifyllt alla ingredienser så du lätt kan byta ut (glöm inte att det är för två personer).

Pizza för två (utan ost, men med surkål!)

2 portioner | ca 30 minuter
En helt mejerifri och laktosfri pizza – gjord med fräscha och nyttiga ingredienser som du kan slänga ihop på två kvartar! För att göra tomatsåsen behöver du någon slags mixer (eller starka armar).

Ingredienser

Till pizzabotten

  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk olivolja
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver

Till tomatsåsen

  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 tomat (eller några små)
  • 0,25 gul lök (eller en väldigt liten)
  • valfria örter
  • salt, peppar

Topping

  • 0,25 röd lök (eller en väldigt liten)
  • 1 champinjon
  • 20 gram spenat
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk solrosfrön
  • 2 msk surkål
  • 2 skivor prosciutto
  • valfria örter

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°C (varmluftsugn).
  • Börja med pizzadegen – rör ihop ingredienserna till pizzadegen med en gaffel, låt svälla i ca 5 min. Den kommer vara mer som en smet än som en deg.
  • Medan degen sväller, mixa alla ingredienser till tomatsåsen och smaka av med salt, peppar och torkade örter.
  • Ta fram en plåt och täck med bakplåtspapper, ringla eller pensla lite olivolja och klicka sedan ut pizzadegen/smeten. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå smeten och använd händerna för att trycka ut en lagom rund pizzabotten. Dra sedan av det översta bakplåtspappret och pensla smeten med lite olivolja.
  • Ställ in pizzabotten i ugnen och grädda i ca 10-12 min, eller tills den fått fin färg. Ta ut den och låt svalna nån minut.
  • Bre på din hemmamixade tomatsås och lägg på lök, champinjon, solrosfrön. Ringla över lite mer olivolja, lite salt och valfria örter. De andra ingredienserna lägger du på efter pizzan gräddats klart! Ställ in pizzan i ugnen igen och grädda 5-10 min.
  • Ta ut pizzan, lägg på prosciuotto, spenat, surkål och om du har några härliga färska örter.
  • Skär upp i bitar och ät!

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 378 kcal / Protein: 16 gr / Fett: 29,5 gr / Kolhydrater: 8,5 gr / Fibrer: 9,5 gr

Lämna en kommentar

Meny