Påskpraliner med gul mandelmassa och mörk choklad + ett inlägg om att försöka vara positiv, fast det är svårt

Idag bjuder jag på påskpraliner med ytterst lite socker (1,8 kh per pralin!) och mina tankar kring att försöka vara positiv, även när det är svårt.

Om det är nåt jag kämpar med, så är det att försöka vara positiv och optimistisk. Jag tycker verkligen det är skitsvårt. Framförallt i perioder med mycket stress, oro och ångest. Då känns det mesta ganska mörkt och hopplöst. Men jag har lärt mig två saker:

  1. Man kan ta sig igenom mörka perioder, det går att vara positiv
  2. Livet består av både bra och dåliga stunder, man måste acceptera det och tillåta sig själv vara ledsen när det är svårt

Jag lyssnade på en TedTalk häromdan där en psykolog tyckte att vi skulle vara lika noga med att ta hand om vår mentala hygien som vi är med vår personliga hygien. Han menade att det är minst lika viktigt (om inte viktigare) att lära våra barn hantera starka känslor, stärka sin självkänsla, lära dem förlåta och gå vidare som det är att lära dem borsta tänderna varje dag.

Har har rätt, visst?

Så hur gör man för att tänka mer positivt och för att underhålla sin mentala hygien? Jag tänkte dela med mig utan några saker som hjälpt mig genom åren:

  • Sluta umgås med personer / undvik situationer som tar mer energi än vad de ger
    ”Gör slut” med vänner eller bryt upp ohälsosamma förhållanden. Tillåt dig själv att tacka nej till saker du inte mår bra av just nu. Ingen kan tvinga dig att göra nåt du inte vill.
  • Sluta jämföra dig med andra
    Så, svårt. Men att jämföra sig med andra kan få en att känna sig otillräcklig och misslyckad – GÖR INTE DET. Du är du och du är bra som du är. Tänk istället på hur långt du kommit och vad du kan göra för att nå dina mål.
  • Prata med någon om hur du känner
    Det kan vara en anhörig, en vän eller någon som jobbar professionellt med att lyssna. Men jag har märkt att så fort man får sina tankar utanför sig själv, så att säga, så mår man oftast bättre.
  • Skriv dagbok/tacksamhets-bok
    Det här var jag väldigt bra på under en period, och det hjälpte verkligen. Framförallt i mörka perioder – innan du går och lägger dig skriver du helt enkelt ner några tankar om dagen och tre saker som du är tacksam över.
  • Var snäll mot andra
    Det kan var väldigt givande att hjälpa andra. Stort som smått! Hjälp nån att flytta, laga en god middag, trösta någon som har det svårt.
  • Var snäll MOT DIG SJÄLV
    Här är det också stort som smått som gäller. Ta en långlunch, meditera, träna, ta tag i ett projekt, titta mindre på tv osv osv.

Det finns givetvis tusentals andra grejer man kan göra. Det är en lista som ständigt byggs på. Du är varmt välkommen att komma med dina tips på hur du hanterar jobbiga perioder :) Hoppas mina tips kan vara till någon hjälp. Här kommer receptet på pralinerna i alla fall, och glad påsk vettja!

PS. Jag har hittat en ny favoritchoklad – bara kakaomassa, kakaosmör och kokosblomssocker! Och dessutom väldigt god. Det är den här jag har använt i mitt recept.

Ny favoritchoklad | sannaspaleo.se

Påskpraliner sötade med lite, lite honung och mörk choklad | sannaspaleo.se

Påskpraliner med gul marsipan och choklad

ca 30 st
Små praliner för vuxna och små med ytterst lite socker. Marsipanen gör du själv med honung och mandelmjöl i en matberedare och färgas lätt gul med gurkmeja och citron!

Ingredienser

  • 4 dl mandelmjöl
  • 2 msk honung
  • 1 nypa salt
  • 0,25 tsk gurkmeja
  • Zesten från 1 citron
  • 1 msk vatten
  • ca 80 gram mycket mörk choklad

Gör så här

  • Mixa mandelmjöl, salt, gurkmeja, zest och honung med en matberedare
  • Tillsätt ca 1 msk vatten för att få en formbar mandelmassa.
  • Forma sedan ca 30 bollar (0,5 msk stora) av mandelmassan, ställ in i kylskåp
  • Smält chokladen över ett vattenbad och doppa mandelmassbollarna i chokladen.
  • Lägg pralinerna på smörpapper och ställ in i frysen ca 10 minuter.
  • Doppa pralinerna i ytterligare ett lager choklad och drissla över resterande choklad.
  • Förvara i kylskåp!

Ungefärliga näringsvärden per pralin (om 30 st)

Energi: 64,4 kcal / Protein: 1,6 g / Fett: 5,6 g / Kolhydrater: 1,8 g

2 kommentarer

  1. Så sant vad du skriver! Och alltid bra med påminnelser om hur man själv kan må (ännu) bättre.
    Dom där påskpralinerna ser inte dumma ut heller…. ??

    • Sanna Svara

      Ja, eller hur! Ibland måste man påminna sig mer ofta :)
      Ha det fint! / Sanna

Lämna en kommentar

Meny