Fläsksvåls-panerad kolja med remouladsås

Åh, fisk! Jag har alltid gillat fisk. Eller – jag har alltid gillat olika former av panerad fisk. Jag kan liksom med glädje minnas barndomens mandelfisk och fiskpinnar!

Fast nu vet ju både du och jag att den fisken förmodligen inte var speciellt näringsrik eller nyttig – och då tänker jag framförallt på den där färdigköpta fisken. De halvfabricerade, torra fiskrätterna som egentligen inte smakade fisk utan mer som stekt bröd. Men det var ju det man gillade. Den där frasiga, gyllenbruna ytan. Det var ju det som var gott.

Efter jag började med LCHF/paleokost har jag gjort flera försök att försöka återskapa en glutenfri panering utan så mycket kolhydrater. Till en början använde jag mandelmjöl och kokosmjöl, eftersom det verkade logiskt. Men den paneringen föll väldigt lätt av och smakade, enligt mig, lite förmycket kokos… Jag började efter det experimentera med att använda mandelmjöl, riven kokos och riven parmesan. Det blev bättre, men krävde fortfarande avancerade stekpanne-skillz för att inte paneringen skulle ramla av. Men sen hittade jag den här paneringen som jag använder mig utav i det här receptet – som kanske är lite oortodox – men den är naturligt fri från både gluten, nötter och mejeriprodukter…

Sannas Paleo | Kolja panerad i fläsksvål

Och den hemliga ingrediensen är – krispig fläsksvål! Whaat! Ja, det kanske är lite crazy men det är faktiskt den bästa paneringen jag gjort hittills. Den är knaprig och det jag gillar mest är att den är helt utan nötter – något som man annars lätt får i sig förmycket av på LCHF- eller paleokost. Det enda negativa är att fläsksvål kan vara lite svårt att få tag på, jag hittade mina på Netto men skulle gärna vilja hitta en bättre källa. Tips mottages tacksamt :)

För att få paneringen att fastna bättre så låter jag fisken ligga och dra ett tag i majonnäs och dijonsenap. Glöm mjöl och vispade ägg och hela den faderullan. Med majonnäs fastnar all panering – och stannar kvar!

Till fisken måste, måste man servera remouladsås. Den rör du lätt ihop med majonnäs, cornichons, kapris och curry. Hoppas du kommer gilla det här receptet lika mycket som jag gör. Här är i alla fall en som aldrig mer tänker äta en Findus-fiskpinne igen.

Din vän,
Sanna

Fläsksvåls-panerad kolja med remouladsås

2 portioner | ca 60 min
Panerad kolja med en hemlig ingrediens! Istället för ströbröd är fisken panerad i mixade, krispiga fläsksvålar – naturligt fritt från gluten, nötter och mejeriprodukter. Koljan serveras med remouladsås och valfria ovanjordsgrönsaker.

Ingredienser

  • ca 300 gram kolja (urbenad och filéad)
  • 1 dl majonnäs
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk kokosolja/ghee (till stekning)

Till paneringen

  • ca 75 gram krispig fläsksvål
  • 1 st citron (zesten)
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,25 tsk nymalen peppar

Till remouladsåsen

  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk hackade cornichons
  • 1 msk hackad kapris
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 – 1 msk gul curry, efter smak

Gör så här

  • Börja med remouladsåsen: Hacka kapris och cornichons fint. Blanda med majonnäs, senap och kryddor. Ställ såsen i kylskåpet så smakerna sätter sig.
  • Skär den urbenade och filéeade koljan i lagom stora bitar, torka av dem med lite hushållspapper.
  • Rör ihop 1 dl majonnäs med 2 tsk dijonsenap i en skål och lägg i koljabitarna.
  • Massera majonnäs och fisk med händerna så all fisk täcks med majonnäsen (detta gör fisken saftigare och att paneringen fastnar lättare). Ställ sedan in skålen i kylskåpet.
  • Börja med paneringen: Mixa fläsksvålen i en matberedare tills det liknar ströbröd.
  • Blanda fläsksvålsmulorna med kryddor, örter och citron.
  • Ta fram fisken ur kylskåpet och panera fiskbitarna i fläsksvålsblandningen, lägg på en tallrik.
  • Stek sedan fisken på medelvärme, ca 3 minuter på varje sida – eller tills paneringen är gyllene och fisken är klar. Försök att inte röra fisken så mycket när den ligger i pannan, då kan paneringen lätt falla av.
  • Servera fisken med remouladsås, citron och valfria ovanjordsgrönsaker, förslagsvis rostad broccoli, eller en god grönsallad med avocado.

Ungefärliga näringsvärden för hela receptet

Energi: 760 kcal / Protein: 27 gr / Fett: 80 gr / Kolhydrater: 1 gr / Fibrer: 0 gr

4 kommentarer

  1. Hej!
    Vilken snygg hemsida du har! Kul med en svensk paleomatblogg

    • Sanna Svara

      Hej och välkommen hit! :)
      Tack så mycket!

      mvh
      Sanna

  2. Hej! Blev så sugen på att göra fläsksvålspanerad fisk och undrar, menar du såna fläsksvålar som brukar /kan stå vid chipsen och liknande? Om inte var i butiken kan det ev. stå?
    Tacksam för svar.
    Mvh
    Katarina

    • Sanna Svara

      Hej Katarina!
      Ja precis, det är sådana fläsksvålar – de säljs som snacks och brukar stå vid chipsen.
      Lycka till! :)

      mvh
      Sanna

Lämna en kommentar

Meny