Oxkinds-gryta + AIP, FODMAP och om att vilja må bra

Gott nytt år! Och med det nya året kommer en ny början. Recepten kommer vara lite annorlunda här på Sannas Paleo en tid framöver, jag har nämligen bestämt mig för börja äta en autoimmun version av paleo. Och som om det inte var nog har jag även tänkt kombinera detta med livsmedel som är “low FODMAP”.

Autoimmun-low-FODMAP-whaat?

Jag börjar från början. Många som börjar äta paleo gör det med anledning av att de en sjukdomsbakgrund – och just autoimmuna sjukdomar är vanliga. Listan på autoimmuna sjukdomar är lång – crohns, ulcerös colit, psoriasis, diabetes typ 1, MS, celiaki, hashimotos… för att nämna några. Det finns över 80 stycken autoimmuna sjukdomar och det upptäcks nya hela tiden.

tomat

Vad är en autoimmun sjukdom?

För att hålla mig kort – alla autoimmuna sjukdomar har en sak gemensamt, nämligen att immunförsvaret börjar attackera den egna kroppen. Det är en störning som gör att kroppen inte kan skilja på främmande proteiner och den egna vävnaden. Att ha en autoimmun sjukdom betyder att man har inflammationer som härjar i kroppen och skapar problem.

Autoimmune Paleo / Autoimmune Protocol (AIP)

Det finns alltså många som äter en autoimmuna variant av paleo (går ofta under förkortningen AIP). Där man fortfarande äter paleokost, men utesluter flera, annars “godkända” livsmedel som kan vara problematiska och inflammationsdrivande. Målet med detta protokoll är att stoppa inflammationerna i kroppen, ta reda på vilka livsmedel som man reagerar illa på – och så klart för att må bättre! I stora drag handlar det om att under en längre period bland annat utesluta ägg, potatisväxter (aubergine, potatis, tomat, paprika, chili, peppar osv), nötter, frön, alla typer av sötningsmedel och begränsa sitt intag av frukt – för att sedan långsamt återintroducera nya livsmedel och hitta de som man inte mår bra av. En mer fullständig lista på vad man äter och inte äter på AIP hittar här »

Oxkindsgryta (paleo, glutenfri, AIP-vänlig) | sannaspaleo.se
Oxkindsgryta (paleo, glutenfri, AIP-vänlig) | sannaspaleo.se

low FODMAP då?

FODMAP är en förkortning av Fermentable Oligo-Di-Monosaccharides and Polyols. Och är alltså en grupp av vissa kolhydrater och kostfibrer. Just dessa kolhydrater och kostfibrer har visat sig vara problematiska för många som har IBS. Livsmedel med hög andel FODMAP kan skapa irritation i tarmarna och orsaka och/eller förvärra de symtom som är förknippade med IBS. Därför väljer många med magproblem att äta livsmedel med låg andel FODMAPs. Alla är som sagt olika och vissa reagerar mer på vissa livsmedel och inte andra. Här kan du läsa mer om vilka livsmedel som är “low” respektive “high” FODMAP »

lok

Varför gör jag det här?

Jag har bestämt mig för att göra det här för att, liksom lägga i ytterligare en växel. Även om jag mår helt OK idag så är det mycket jag vill förbättra. Jag har fortfarande magproblem till och från, jag får ofta oförklarlig huvudvärk och så har jag ju en släng av PCO – ja, det är ungefär så min diagnos låter. Det är ingen som kan svara ja eller nej på om jag har PCOS, men jag tycker själv att indicierna är förmånga och jag är ganska övertygad om att det är det jag har. Och nånstans där finns nog roten till alla mina problem. När man läser de kostförslag som gäller för autoimmuna sjukdomar och insulinresistens så finns det mycket gemensamt. Jag tror inte det finns ”one diet fits all”-lösning, jag tror att alla är unika och att vi mår bra respektive dåligt av olika saker. Men min tanke är att jag med AIP och low FODMAP som riktlinjer ska hitta en kost som inte bara lindrar mina bekymmer utan som jag mår bra och frodas av. Därför gör jag detta.

Det är min förhoppning är att det blir så. Tyvärr tillhör jag inte en av de som magiskt blir helt frisk efter att uteslutit gluten och/eller ätit LCHF i två veckor. Jag tror att det tar lång tid för kroppen att läka, speciellt om den mått dåligt under en längre tid. Jag önskar att det bara tog två veckor, men det finns nog inget quick fix.

Så med allt detta sagt, så tänkte jag bjuda på ett recept som är OK enligt både det autoimmuna protokollet samt low FODMAP. Liknande recept kommer finnas under etiketterna AIP-vänlig samt low FODMAP – om du behöver inspiration.

Det här är ett recept på en oxkinds-gryta, eftersom jag älskar grytor och jag älskar oxkind. Hoppas du gillar den lika mycket som jag gör – kött som lätt faller isär, morot, palsternacka och brysselkål som smälter i munnen! Och allt badar i en underbar buljong- och balsamvinägersky :) Hoppas det smakar!

Din vän,
Sanna

Oxkinds-gryta

4-5 portioner | 30 min + 3 tim
En varm gryta på oxkind, buljong, timjan och möra grönsaker – med sötma och syra från balsamvinäger! Det som är bra med den här grytan är att man kan ta lite utav det man har hemma. Oxkinden går att byta ut mot högrev eller annan grytbit. Och man kan använda nästan vilka grönsaker man vill, här har jag använt det jag hade i kylskåpet – men den är t.ex. jättegod med vanlig potatis om du äter det.

Ingredienser

 • ca 1 kg oxkind (eller högrev)
 • 1,5 dl balsamvinäger
 • 7,5 dl + ev. lite mer hemmagjord buljong
 • 2 msk kokosolja
 • några timjankvistar
 • ca 200 gram palsternacka, skuren i skivor
 • ca 150 gram morot, skuren i skivor
 • ca 200 gram zucchini, skuren i skivor
 • ca 100 gram sötpotatis, skuren i skivor
 • ca 100 gram brysselkål
 • 2 msk salt

Gör så här

 • Sätt ugnen på 175° C
 • Sätt din gryta på spisen och värm upp med kokosoljan.
 • Salta och ev. peppra köttet runt om.
 • När grytan är varm, stek köttet ca 5 min på varje sida så det får fin färg.
 • Häll i balsamvinägern, ca 7,5 dl buljong, några timjankvistar och låt koka upp.
 • Ta av grytan från spisen, täck med lock och sätt in i nedre delen av ugnen.
 • Låt gå i ca 1,5 – 2 timmar. Under tiden kan du förbereda dina grönsaker.
 • När det gått ca 1,5 – 2 timmar, ta ut grytan ur ugnen och lägg i de skivade grönsakerna. Häll ev. på lite mer buljong om det ser torrt ut.
 • Ställ tillbaka grytan i ugnen och låt gå i ca 1-1,5 timme till, eller tills grönsakerna och köttet känns klart.
 • Servera grytan med en grönsallad!

Ungefärliga näringsvärden per portion (beräknat på 6 portioner)

Energi: 469 kcal / Protein: 34 gr / Fett: 27 gr / Kolhydrater: 22 gr / Fibrer: 4 gr

5 kommentarer

 1. Har du förslag på vitaminer-mineraler mm när man har autoimmuna sjukdomar? Mvh Ingalill

  • Sanna Svara

   Hej Ingalill!
   Vad roligt att du har hittat hit! Det verkar som om D-vitamin är extra viktigt vid autoimmun sjukdom. Och speciellt för oss nordbor! Sen skulle jag ta omega-3 (fiskolja), probiotika (goda magbakterier), ev. glutamin (bra vid läckande tarm) – och laga mat med mycket gurkmeja.

   Lycka till med din hälsoresa!
   /Sanna

   PS. Dubbelkolla alltid med din läkare innan du tar nya kosttillskott – man vet aldrig!

 2. om du inte vet 100% att du har pco så gå till gynekologen och kolla. för det var där jag fick min diagnos eftersom jag var på utredning om varför min period inte har kommit på 6 månader sen ppiller dosen som försämrade hela karusellen. innan dess kom den som den ville. nu försöker jag äta lchf ska gå över på mejerifri och hoppas att bebisverkstaden kan börja. än så länge 7 års väntan får se hur många år vi får vänta till

  • Sanna Svara

   Hej Erica!
   Jag är nog 100% säker på att jag har pco, det är läkarna som inte har bestämt sig. Jag har fått diagnosen ”lite pco” av en läkare, utlåtandet ”njae..” av en annan och svaret ”pco kommer i många olika skepnader” av en tredje. Vilket är det vettigaste svaret hittills. Vi är alla olika, och det är frustrerande för oss som patienter att det finns en sån pass okunskap bland läkarna.
   Väntan och längtan är två jobbiga saker, jag vet. Jag önskar dig lycka till och hoppas allt löser dig.
   PS. Har du varit inne på den här sidan?
   http://www.pcosdietsupport.com/
   Där står det massa info och tips som man kan ta till sig om man vill.

   Ta hand om dig,
   Sanna

 3. Hej Sanna
  Tusen tack för en bra sida du har hjälpt mig många gånger och jag hoppas att du även kan hjälpa mig nu.
  Har fått diagnosen ulcerös colit och har nu i snart 30dagars tid ätit aip och ibland innan UC ätit paleo/lchf till och från. Under aip perioden har jag mått psykiskt dåligt pga alla begränsningar det medför, svårt att spontäta ute, mycket planering osv. Men så läste jag om fodmap och tror att det kommer passa mig bättre för då kan jag ju äta allt jag vill fast gluten och laktosfritt vilket skulle underlätta socialt och även att få ihop matpusslet i vardagen. Det jag undrar över är om jag bara kan gå direkt från aip till fodmap utan återintruduceringsfasen eftersom jag ätit aip ganska kort tid? Så undrar jag när man äter aip/fodmap står står det undvik, betyder det att man får äta ibland? Tack på förhand! :)

Lämna en kommentar

Meny