Örtpanerad kycklingfilé med ljummen rödkålssallad och persilja

Jag hatar nyår. Vilket kanske låter hårt, men ett nytt år är bland de jobbigaste jag vet. Jag översköljs av känslor som besvikelse och sorg.

Vilket säger ganska mycket om mig som person, antar jag. Men för mig finns det något väldigt melankoliskt och ledsamt över att gå över till ett nytt år. Jag känner sällan att jag har lyckats uppnå allt det där som jag vill uppnå, eller att jag har blivit den där personen som jag ville bli. Så istället blir det nya året någon slags bitter påminnelse om att livet sällan blir som man har tänkt sig. Och jag gissar att jag inte är ensam om att känna så. Alla som har upplevt motgångar, ohälsa och olycka vet hur det känns att inte göra framsteg.

Men efter jag har fått tycka synd om mig själv ett tag, fylls jag istället av lite jäklar anamma. Jag får lite ny energi. Jag försöker se de framsteg jag gjort, kanske inte över ett år men över flera. Ett år är inte lång tid för den som försöker läka sin kropp. Jag försöker tänka att tiden kanske inte är min fiende utan min vän. Jag försöker tänka att det kommer ta tid att läka, att uppnå resultat. Tid, tid, tid. Och att jag måste ha tålamod. Mycket tålamod.

Och när jag tänker så, känns det mindre jobbigt. För jag vill bevisa för mig själv att jag faktiskt kan vara tålmodig och att jag inte tänker ge upp.

Och min plan för det här året är att inte ha några förväntningar. Inget som kan göra mig besviken. Istället tänker jag satsa på att vara ödmjuk mot mig själv. Och snäll. Jag ska vistas mer utomhus, men jag ska inte ha ångest om jag spenderar en hel helg med att titta på serier. Jag ska äta för att må bra, men unna mig mer godsaker. Jag ska skratta mer, men gråta när jag känner för det.

Det är mina mål med 2015.

Ett annat mål jag har är att äta mer grönsaker. Nu när jag spenderat hela hösten med att äta grytor vill min kropp helt plötsligt ha mer grönt. Jag har dammat av min råsaftscentrifug och jag försöker göra fler kalla och ljumna sallader som jag dränker i olivolja. Det blir mycket sånt på AIP. Det här receptet är på en sådan sallad. Den är dessutom väldigt färggrann och fin att se på.

Ljummen rödkålssallad med persilja (mycket persilja)

En av mina favoritörter är persilja. Min kropp kan längta efter persilja, vilket inte är så konstigt eftersom den är bra mot inflammationer och full av C-vitamin, A-vitamin, järn och folsyra. Jag använder ofta persilja, och den här salladen är ett bevis på det… det är mycket persilja :) Så om du inte gillar persilja är det här inget recept för dig!
Sen innehåller salladen så klart rödkål, som är lika nyttig som vitkålen, men även morot, lök och citron. Flera av grönsakerna är i säsong just nu – vilket gör dem både billigare och nyttigare.

Hoppas du får nytta av receptet. Och låt det här året bli året då allt går mot det bättre.

Din vän,
Sanna

Örtpanerad kycklingfilé med ljummen rödkålssallad och persilja

2 portioner | ca 40 minuter
Örtig kyckling och en fräsch sallad med persilja och vintergrönsaker. Givetvis går rödkålen att bytas ut mot vanlig vitkål.

Ingredienser

Till kycklingen

 • 2 st Kycklingfiléer
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk timjan
 • 1 tsk rosmarin
 • 1 tsk basilika
 • 1 tsk salvia
 • 1 tsk salt
 • 1 msk kokosolja (till stekning)

Till rödkålssalladen

 • 2 dl rödkål, fint hackad
 • 1 st morot, skuren i små bitar
 • 1/2 st gul lök, fint hackad
 • 1 st vitlöksklyfta
 • 2 dl persilja, fint hackad
 • 1/2 tsk örtsalt
 • 1/2 st citron (zest och saft)
 • 2 msk olivolja
 • 1 msk kokosolja (till stekning)

Gör så här

 • Sätt ugnen på 200°C (varmluftsugn)
 • Börja med kycklingen – lägg filéerna i en bunke tillsammans med olivolja, salt och örter. Massera in örterna lite och låt filéerna marineras (glöm inte att tvätta händerna!)
 • Medan kycklingen marineras, hacka och förbered alla grönsaker. Lägg i separata skålar.
 • Värm en stekpanna, lägg i kokosolja och stek kycklingfiléerna runt om tills de fått fin färg. Lägg dem sedan i en ugnssäker form och sen in i ugnen. Använd en köttermometer – kycklingen är klar när den är 72°C
 • Medan kycklingen går i ugnen – rengör stekpannan, eller värm upp en ny. I med kokosolja.
 • Börja med att steka morot, lök och vitlök i ca 5 min. Rör om ofta.
 • När 5 minuter har gått, häll i rödkålen, örtsalt och stek 5 minuter till. Häll upp i en skål eller bunke.
 • Ta ut kycklingen om den är klar. Det gör inget om den blir klar lite tidigare än salladen, den mår bra av att få vila lite innan man skär upp den.
 • Fortsätt med salladen – blanda morot, lök, vitlök och rödkål med hackad persilja och zesten från 1/2 citron. Tillsätt citronsaft, olivolja och salt efter smak.
 • Servera med kycklingen och ev. lite mera grönt och olivolja.

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 506 kcal / Protein: 31 g / Fett: 36 g / Kolhydrater: 13 g / Fibrer: 3,5 g

1 kommentar

 1. Pingback: Autoimmun paleo – samlade recept + inköpslista | Sannas Paleo

Lämna en kommentar

Meny