Morotsmuffins med kokosglasyr

Om du är som jag så vet du vilka prövningar man kan utsättas för när man försöker leva hälsosamt. Restaurangbesök, fester och den där förbaskade jobbfikan (för att inte tala om alla födelsedagar) kan vara psykiskt och fysiskt utmattande. Folk blir som provocerad när man tackar nej till snask, det är inte ovanligt att man måste tacka nej två, tre, fyra gånger.

Och inte nog med att man måste tacka nej, folk kan helt obetänksamt börja fråga ut en varför man inte äter mjöl, socker, kolhydrater, gluten, mjölkprodukter etc. Vilket gör mig väldigt obekväm. För det handlar ju om att jag försöker bli frisk, och jag vill inte gå in på detaljer om mitt hälsotillstånd med andra än dem som står mig nära.

Mitt enklaste svar när jag får frågan varför jag inte äter [infoga valfritt livsmedel här] är: För att jag vill må bra!

Morotsmuffins med kokosglasyr (paleo, AIP) | sannaspaleo.se
Morotsmuffins med kokosglasyr (paleo, AIP) | sannaspaleo.se

Präktig, superfrisk…

Det känns som om folk tror att man försöker vara präktig när man inte äter t.ex. socker. En annan sak jag märkt är att folk tror att man automatiskt mår som typ stålmannen för att man äter hälsosamt. Folk som alltid mått bra har svårt att sätta sig in i situationen i hur det är att må dåligt under en längre tid. Och hur lång tid det kan ta för en kropp att bli frisk igen. Och de kan heller inte förstå hur viktigt det är med nolltolerans mot vissa livsmedel. Jag vet inte hur många gånger jag har hört ”men en liiiten bit kan du väl äta?”. Det finns liksom inga gråzoner. Även om jag bara tar en liiiten bit kanelbulle, så har jag kanelbulle i min kropp. Och den kanelbullebiten hindrar mig från att bli frisk. Den kommer till och med att göra mig sjukare. Och därför kan jag inte äta en liten bit kanelbulle eller vad det nu är folk trugar med.

… och viljestark?

Och på tal om att truga så verkar folk tro att man inte gillar sötsaker för att man tackar nej. Det är ju snarare tvärtom. Jag vet inte hur många gånger jag önskat att jag bara kunnat trycka i mig den där tårtbiten. Och tagit en till. Eller sörpla i mig färsk pasta i en krämig gräddsås. Det vore ju som en dröm för mig. Och börja inte prata om nybakat bröd…

Och jag kan bara föreställa mig hur svårt det måste vara för någon som är sockerberoende. Vilken jävla viljestyrka. Det är inte lätt att vilja mår bra inte. Man ska attackeras från alla håll och ifrågasättas av alla, i många fall de som står dig närmast.

Morotsmuffins med kokosglasyr (paleo, AIP) | sannaspaleo.se
Morotsmuffins med kokosglasyr (paleo, AIP) | sannaspaleo.se

Men det är bara du som är du – och du vet vad du mår bra av! Ingen kan bestämma vad du ska och inte ska äta. Våga vägra allt du inte mår bra av och skit i alla andra.

Morotsmuffins med kokosglasyr (paleo, AIP) | sannaspaleo.se
Morotsmuffins med kokosglasyr (paleo, AIP) | sannaspaleo.se

Och nu när jag tackat nej till min femtioelfte jobbfika kände jag att det var dags att få äta något av det lite sötare slaget. Misstolka mig inte, dessa morotsmuffins är inga sockerbomber – utan sötade med banan och äppelmos. De är dessutom nötfria och helt utan ägg.

Dock kan jag knappast ta åt mig äran för detta recept – jag hittade ett AIP-vänligt muffinsrecept som jag har baserat dessa morotsmuffins på. Originalreceptet har geniet Martine Partridge på The Paleo Partridge kommit på. Kika gärna in receptet här.

I min version har jag adderat morot, kryddor och en syrlig kokosglasyr som är full av nyttiga fetter. För en som inte ätit något sött på ett tag, och ännu mindre tuggat på något som liknar muffins på väldigt länge, smakade de fantastiskt. Lite för gott faktiskt. De innehåller kokosnötsmjöl som jag kan vara väldigt känslig mot i vissa mängder. Min plan var att äta en muffins och frysa in resten, men en muffins blev fyra… och min mage lät mig veta att det var 3 för många :) Så ät måttligt mina vänner! Njut långsamt och må bra.

Allt väl,
Sanna

PS. Hur gör du för att undvika jobbiga (matrelaterade) situationer? Dela gärna med dig utav dina erfarenheter i kommentarerna nedan :)

Morotsmuffins med kokosglasyr

12 muffins | ca 2 tim
Morotskaka i muffinsform med nyttig kokosglasyr. Sötade med banan och äpple är de helt utan tillsatt socker, gluten, nötter, mjölkprodukter eller ägg!

Ingredienser

  • 5 msk kokosnötsmjöl
  • 4 msk arrowrot
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk mald kryddnejlika
  • ½ tsk vaniljpulver (inte socker)
  • ½ tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 3 st bananer (något gröna)
  • 5 msk kokosolja
  • 4 msk äppelmos (sockerfri)
  • 4 msk kallt vatten
  • 1 msk gelatin (jag använder Great Lakes)

Till glasyren

  • 90 gram kokossmör
  • 90 gram kokosgrädde (eller den feta toppen från kokosmjölk)
  • 1 st lime

Gör så här

  • Plocka fram alla ingredienser samt två skålar, matskedsmått, teskedsmått, en elektrisk visp (eller starka armar), en vanlig visp, en liten kastrull, ett rivjärn, en våg samt en muffinsplåt fylld med muffinsformar.
  • Sätt ugnen på 175°C
  • Börja med att blanda de torra ingredienserna (kokosnötsmjöl, arrowrot, kanel, kryddnejlika, vaniljpulver, bikarbonat och salt) i en skål.
  • I den andra skålen mosa banan och mixa med elvisp tillsammans med smält kokosolja och äppelmos till en jämn smet.
  • Sätt en liten kastrull på spisen (men sätt inte på plattan, än). Häll i 4 msk kallt vatten och sprinkla över 1 msk gelatinpulver. Låt stå.
  • Skala och riv två morötter mot den fina sidan på rivjärnet.
  • Blanda de rivna morötterna med de torra ingredienserna.
  • Nu sätter du på plattan med den lilla kastrullen på svag värme.
  • Medan gelatinet smälter så blandar du banan-smeten med de torra ingredienserna och morötterna.
  • Håll ett öga på gelatinet, när det har smält tar du av kastrullen från plattan och vispar kraftigt med en handvisp tills det blir alldeles skummigt.
  • Blanda ner gelatinskummet i morotssmeten.
  • Fördela smeten i 12 muffinsformar.
  • Ställ in i ugnen och låt gå i ca 20-25 minuter.
  • Medan muffinsarna går i ugnen, diska ur den lilla kastrullen och smält nu 90 gram kokossmör på svag värme.
  • När kokossmöret har smält, rör i 90 gram kokosgrädde och saften från en lime. Rör väl så det inte finns några klumpar.
  • Ställ in glasyren i kylskåpet.
  • När muffinsarna ser klara ut, ta ut dem och låt svalna (ca 45-60 minuter). Under tiden kan du passa på att diska :(
  • Under denna tid bör även glasyren ha stelnat.
  • När muffinsarna har svalnat, ta ut glasyren – vispa den med el-visp tills den får en mascarpone-liknande konsistens.
  • Bre glasyren på muffinsarna och garnera med lite riven morot.
  • Serveras med en kopp god te (eller kaffe).

Ungefärliga näringsvärden per muffins

Energi: 154 kcal / Protein: 2 gr / Fett: 10 gr / Kolhydrater: 13 gr / Fibrer: 2 gr

9 kommentarer

  1. Pingback: Autoimmun paleo – samlade recept + inköpslista | Sannas Paleo

  2. Jag känner igen de där jobbiga situationerna, när folk försöker bjuda på saker man inte kan eller väljer bort att äta. Själv är jag multiallergiker. Liberal paleo blev en räddning för mig! Men det är många som inte förstår… Jag brukar se till att alltid ha med mig något gott som jag kan äta i väskan. Särskilt på sommarhalvåret, sedan har jag märkt att många som inte vet vad paleo är faktiskt blir väldigt nyfikna när man berättar. Kanske tänker de över sina ohälsosamma val i livet…

    • Sanna Svara

      Hej och välkommen hit :)
      Det där med att vara väl förberedd är lite A och O om man inte äter som alla andra… Ja, så fort man förklarar är ju folk ganska förstående/nyfikna!

  3. Hjälp!
    Bakar dina fikamuffins nu och kom till glasyren….KOKOSMÖR har jag inte och vet inte vad det är?
    Kan jag byta det mot nåt???

    • Sanna Svara

      Eva!
      Du kan göra eget kokossmör genom att mixa kokosflingor till ett fint smör (precis som man kan mixa nötter till nötsmör). Men i det här fallet kan du ersätta det med kokosolja om du inte har kokosflingor hemma. Glasyren blir kanske något fastare, kanske att du bör ta något mindre mängd.
      Hoppas det löser sig!

  4. Hej! Jag tycker det är jättekul att testa dina recept, för det blir alltid så gott. Du är duktig på att få till det bra, jag är imponerad och otroligt inspirerad. De här muffinsarna tyckte jag och ina barn var jättegoda (dock inte min man men då får jag ju fler själv). Tack för att du bjuder på dina experiment så jag får lite mer variation på kosten!
    Hälsningar Kerstin

    • Sanna Svara

      Hej Kerstin,
      Vad glad jag blir av att läsa det du skriver – jag har fortfarande lite svårt att greppa att någon jag aldrig träffat faktiskt testar mina recept och gillar dem :) Ah, min man brukar inte heller vara så superpeppad på alla mina experiment, hehe. De har en annan smakpalett tror jag. Sen handlar det ju lite om vad man har för förutsättningar. Har man t.ex. ätit strikt sockerfritt väldigt länge kan ju en simpel morot smaka som värsta godisbiten. Allt är relativt!

      Tack snälla för din kommentar och lycka till i köket!

      mvh
      Sanna

  5. Hej!
    Trevlig blogg o recept : ) Testade och fick en för lös smet. Hur mycket banan i gram använder du?

    • Sanna Svara

      Hej – och förlåt för sent svar! Jag minns inte riktigt, men det var en normalstor banan. Men den här typen av recept är ju tyvärr väldigt nyckfulla. Olika märken av kokosnötsmjöl skiljer sig åt osv, så det kan finnas många felkällor… Hoppas du fick till det till slut :)

Lämna en kommentar

Meny