Stävja dina bröd-cravings med ett morotsbröd med hampafrön!

Med handen på hjärtat så tror jag inte att det finns någon som inte vid något tillfälle har saknat bröd. Visst, man kan lära sig att leva utan bröd och njuta av varje måltid ändå, men ibland – ibland så bara måste man tugga på ett bröd.

I våras, när min kropp var ett hormonellt monster, hade jag mycket brödcravings. Jag vaknade varje morgon och det enda jag kunde tänka på var rostat bröd. Med sylt. Mmm.. hur som haver, det var då jag uppfann det här morotsbrödet som istället för raffinerat vetemjöl, gluten och insulinspikar innehåller nötter, massor av fiber, saftig söt morot och det lilla mirakelfröet/nöten: hampafrö.

Hampafrön | sannaspaleo.se

Hampafrö

Hampafrö är alltså frukten/nöten från örten hampa – men var inte orolig, den innehåller ingen form av narkotika! Den är istället sprängfylld med protein, fosfor, järn, magnesium, kalium och nyttiga omega-3-fettsyror. Yay!

En liten anekdot om hampafrön; i födelsedagspresent fick jag, som nämnt tidigare, en fågelmatare som skänkt mig mycket glädje och underhållning i form av små blåmesar som nöjt hackat i sig solrosfröna jag fyllde den med. Sen fick jag ett tips om att fåglar även gillar hampafrön. Jag fyllde min fågelmatare med hampafrön och sen dess har inget varit sig likt. Det har varit fågelkrig där ute och elaka, aggressiva gråsparvar har nu tagit över hela balkongen. De har t.o.m tryckt sig in i lägenheten, under balkongdörren, i jakt på fler hampafrön! Så nu låter jag fågelmataren stå tom. Men det är åtminstone ett gott betyg åt hampafröet!

Hoppas du gillar brödet – det är ett bra komplement till soppor och smoothies när du känner att du behöver tugga på något. Det är även en trevlig kamrat till stora mängder smör och avocado!

Ta hand om dig.

Din vän,
Sanna

Pannbröd med morot och hampafrön | sannaspaleo.se

Morotsbröd med hampafrön

12 småbröd/rutor | ca 30-40 min
Ett pannbröd som du slänger ihop när andan faller på (dvs när brödsaknaden blir för stor). Smaksatt med saftig morot, smakrika brödkryddor och protein- & fettrika hampafrön! PS. Ät inte för många på samma gång, njut långsamt med goda pålägg :) Grädda brödet i en ugnsform ca 20×26 cm så slipper du rulla massa småbröd + spar tid i ugnen.

Ingredienser

  • 1,5 dl mandelmjöl (eller hasselnötsmjöl)
  • 1,5 dl pofiber
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 msk brödkrydda
  • ca 150 gram riven morot (2 normalstora)
  • 0,5 dl skalade hampafrön
  • 2 ägg
  • 1 dl kokosmjölk
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Vallmofrö till dekorering (kan uteslutas)

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°C (varmluftsugn)
  • Riv morötterna, krama ur så mycket saft du bara kan (spara den och drick som en uppfriskande shot!)
  • I en stor bunke, blanda mandelmjöl, pofiber, fiberhusk, hampafrön, salt, bikarbonat och brödkrydda. Blanda sedan i den rivna, urkramade moroten.
  • Ta fram en ny bunke, vispa ägg, kokosmjölk, olivolja och äppelcidervinäger.
  • Häll ägg-mjölk-blandningen i bunken med mjöl och morot. Blanda väl till en kladdig smet. Låt vila i 5-10 minuter.
  • Olja en ugnsform ca 26×20 cm och tryck ut smeten. Se till så att det blir någorlunda jämt.
  • Pensla på lite olivolja och dekorera med lite vallmofrön eller valfria frön.
  • Grädda i ugnen ca 10-15 minuter eller tills den känns och ser klar ut.
  • Ta ut formen, låt svalna något, skär upp i 12 rutor/bitar.
  • Servera med goda pålägg! Det som blir över går bra att frysa in.

Ungefärliga näringsvärden per bit (om 12 bitar)

Energi: 124 kcal / Protein: 4 gr / Fett: 10 gr / Kolhydrater: 2,5 gr / Fibrer: 3 gr

2 kommentarer

    • Sanna Svara

      Hoppsan – nu har jag uppdaterat receptet! Hampafröna ska givetvis blandas tillsammans med de övriga torra ingredienserna. Tack för uppmärksamheten :)

Lämna en kommentar

Meny