Mjöl- och nötfria smulpajer med bär och riven kokos

Föreställ dig varma, sötsyrliga bär täckta med en lager av krispig kokostopp – för det är precis vad det här receptet är! Varsågod – mjöl-, ägg- och nötfria smulpajer som är AIP-vänliga (yay!).

Det här är en väldigt enkel och rustik efterrätt där bären är hjältarna. Man mår speciellt bra när man har plockat bären själv. Vilket stämmer till 50% i det här receptet. Blåbären plockade jag i skogen utanför vårt hus, vinbären och rabarbern hittade jag i föreningens rabatt och jordgubbarna och björnbären hittade jag i affären respektive frysen. Kontentan är att man kan använda nästan vad som helst i de här pajerna, det man har hemma, i skogen eller det man är sugen på.

Jag tänker inte ljuga, om du är van vid ”vanlig” smulpaj kommer du kanske bli besviken om du förväntar dig något liknande. Men kokostopps-krispet blir en lagom kontrast och ger lagom sötma till de varma bären – man blir nöjd ändå! Och om man lyxar till det med lite kokosgrädde eller bananglass så finns det inget att klaga på :)

Hoppas du gillar receptet!

Din vän,
Sanna

AIP-vänlig smulpaj, utan gluten, nötter eller ägg | sannaspaleo.se

Mjöl- och nötfria smulpajer med bär och riven kokos.

8 portioner / 4 st ⌀14cm pajformar | ca 40-50 min
En ”smulpaj” utan gluten, utan nötter och utan ägg och är därför helt AIP-vänlig. Här får bären vara smakbäraren! Receptet är gjort för 4 st små pajformar – när det står angivet t.ex. ”4 x 2 dl bär” så är det alltså 2 dl per pajform.

Ingredienser

Fyllning (för 4 pajer)

  • 4 x 2 dl bär/frukt
  • 4 x 1 tsk honung
  • 4 x 1 tsk citron- eller limejuice
  • 4 x 0,5 msk arrowrot

Förslag på fyllning

  • Jordgubb + vinbär
  • Blåbär
  • Björnbär
  • Jordgubb + rabarber

Kokos-krisp (räcker till 4 pajer)

  • 4 dl riven kokos
  • 0,5 dl smält kokosolja
  • 0,5 dl flytande/smält honung
  • 0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
  • Zesten från en lime
  • Ett gelatinägg (se nedan) – eller 1 vanligt ägg

Gelatinägg

  • 4 msk kallt vatten
  • 1 msk gelatinpulver (jag använder Great Lakes)

Gör så här

  • Sätt ugnen på 125°C (varmluftsugn).
  • Måtta upp dina valda bär och fördela i 4 pajformar.
  • Blanda bären med honung, citron/limejuice och arrowrot.
  • Om du använder gelatinägg, gör följande: Måtta upp 4 msk kallt vatten i en liten kastrull, sprinkla över gelatinpulvret. Låt stå så länge.
  • Ta fram en bunke – blanda riven kokos, smält kokosolja, honung, ev. vaniljpulver och limezest.
  • Återgå till gelatinet; värm kastrullen över en platta så att gelatinet smälter – när det smält, vispa rigoröst med en handvisp tills det blir alldeles skummigt.
  • Rör ner gelatinägget (eller det vanliga ägget) i kokosblandningen. Låt stå några minuter.
  • Fördela kokos-krispet över pajformarna och grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter eller tills de har fått en fin färg och bären ser tillagade ut.
  • Ätes direkt som de är, med kokosgrädde eller kanske med lite bananglass!?

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 235 kcal / Protein: 1,6 gr / Fett: 17 gr / Kolhydrater: 17 gr / Fibrer: 6 gr

2 kommentarer

  1. Fantastiskt goda pajer! ?
    Tusen tack för receptet!!
    Har ätit aip några veckor och det var så gott att få en riktigt god sötsak.
    / Sofia

    • Sanna Svara

      Hej Sofia! Vad roligt att du gillade dem! :D Ja, visst är det härligt att få unna sig nåt ”sött” ibland – speciellt när man varit strikt länge. Lycka till på din hälsoresa :)

Lämna en kommentar

Meny