Mild tomatsoppa med ostchips

Hösten bara hände. Helt plötsligt kunde man inte gå ut utan att klä sig i olika lager av tjocka tröjor och halsdukar. Men jag tror hösten är min favoritårstid, om än något sorglig. Hösten är som en början på slutet, men samtidigt en tid för eftertanke och reflektion…

Hösten är även grytornas och soppornas årstid. Mitt sug efter färska sommargrönsaker och frukter brukar avta så här års och ersättas med en längtan efter allt som är varmt, mustigt och/eller rostat. Jag brukar försöka lyssna på min kropp, för jag tror att den vet bäst. Men det är inte alltid så lätt, för ibland säger den saker som inte alls är sant – som att den behöver chips, godis och kaffe. Jag vet ju att det inte är så, att jag mår så mycket bättre utan, och då måste man lära sig att skilja på vad kroppen behöver och vad man är sugen på. Nu är mitt sockerberoende inte speciellt stort (särskilt inte nuförtiden), men jag har full respekt för de som tampas med det dagligen och som är starka nog att stå emot. Heja, heja!

Men när min kropp säger att den vill ha soppa, då brukar den få soppa. Just tomatsoppa är en sån där maträtt som jag har kämpat med att få till. Jag tycker den oftast blir för ”tomatig”, eller för besk, eller sur, eller hur man nu ska beskriva det. Detta hade man givetvis kunnat lösa med grädde, crème fraîche eller liknande, men de är båda livsmedel som jag inte mår så bra av. Smör är däremot något jag kan äta hyfsat obehindrat. Och därför blev jag så glad när jag upptäckte att jag faktiskt kunde använda smör för att få till den där milda, lena smaken som jag ville att min tomatsoppa skulle ha.

Den här soppan är gjord med hela tomater på burk, vilket ger den bästa tomatsmaken om du frågar mig. Jag tror inte man kan komma i närheten av samma intensitet med färska tomater här i Sverige.

Den här gången har jag valt att servera soppan med små ostchips, men är bara ett förslag – bara fantasin sätter gränserna! Soppan är säkert minst lika god med bacon, hemlagade köttbullar, nåt gott nötbröd eller varför inte slänga i lite kokt ägg, skivad avocado och nån näve färsk spenat? Ringla över med olivolja och krydda med färska örter! Nom nom nom!

Har du några favoritsoppor? Vad för sorts mat blir du sugen på, på hösten? Skriv en kommentar och berätta!

Din vän,
Sanna

Mild tomatsoppa med ostchips

2 hungriga personer | ca 60 min
En mild och len tomatsoppa gjord med tomater på burk, färska kryddor, buljong och smör. Här serveras soppan med ostchips.

För att göra soppan vegetarisk; byt ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong.

Ingredienser

  • 2 st hela tomater på burk
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 1 msk fett, till stekning
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackad
  • 1 kruka färsk basilika, finhackad
  • 1 kruka färsk oregano, finhackad
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk torkad salvia
  • 1 msk äppelvidervinäger
  • ca 50 gram ekologiskt smör
  • en nypa salt
  • en nypa peppar

Till ostchipsen (12 små)

  • ca 72 gram hårdlagrad ost, riven

Gör så här

  • Börja med ostchipsen; sätt ugnen på 225° C (varmluftsugn). Riv osten fint.
  • Klä en bakplåt med bakplåtspapper och portionera ut den rivna osten i små högar med hjälp av ett matskedsmått. Det ska bli 12 stycken.
  • När ugnen är varm, sätt in plåten och låt gå i ca 4 minuter. Ta ut chipsen precis när de börjar få lite färg. Bränd ost är nämligen inte alls gott…
  • Låt chipsen svalna.
  • Nu är det dags att börja med soppan. Sätt en kastrull på medelvarm värme tillsammans med 1 msk ghee, smör eller kokosfett.
  • Finhacka lök, vitlök och stek i kastullen tills löken är mjuk och transparent.
  • Häll i tomater, buljong, hälften av den finhackade basilikan, hälften av den finhackade oreganon, samt timjan och salvia.
  • Koka upp och låt sedan soppan sjuda under lock ca 15-20 minuter.
  • När soppan sjudit klart, häll i äppelcidervinägern och klicka i smöret. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät.
  • Rör i resten av den finhackade basilikan och oreganon, smaka av med salt och peppar.
  • Servera med ostchips eller valfria tillbehör, smaklig spis!

Ungefärliga näringsvärden per portion (soppan)

Energi: 355 kcal / Protein: 5 gr / Fett: 27 gr / Kolhydrater: 20 gr / Fibrer: 9 gr

Ungefärliga näringsvärden per ostchips

Energi: 23 kcal / Protein: 2 gr / Fett: 2 gr / Kolhydrater: ~0 gr / Fibrer: ~0 gr

Lämna en kommentar

Meny