Mejerifria mini-cashew-cheesecakes med hallongelé

Jag gillar inte att fylla år, jag gillar inte att stå i centrum och jag gillar inte att bli påmind om att ännu ett år har passerat. Vilket är två saker jag jobbar väldigt mycket med att acceptera, som en del av min pågående hälsoresa.

I fredags fyllde jag alltså 33 år. Det känns både jobbigt och inte jobbigt. Jag önskar att allt inte var så tids- och åldersfixerat. Varför ska allt sånt vara så himla viktigt? – Man kan ju få ångest för mindre. Istället försöker jag tänka positivt. Till exempel att jag känner mig yngre och friskare idag än vad jag gjorde för 4 år sedan. Eller att jag faktiskt överlevde det här året, som har varit ett av det mest utmanande åren i mitt liv. Och att det finns massa tid kvar till att göra allt det där jag vill göra innan jag dör.

Få förunnat var jag faktiskt ledig på min födelsedag. Jag kan inte tänka mig något lyxigare. Jag fyllde min dag med allt som jag tycker om: äta en lång och mäktig frukost, spela tv-spel, experimentera i köket, umgås med min man, cykla, spela boule, sitta i solen, äta god mat och avslutningsvis äta något sött. I år blev det den här mejerifria cheesecaken gjort på cashewnötter.

Mini cashew-cheesecake med hallongelé | sannaspaleo.se #paleo #mejerifri

Jag hoppas du också kan känna stolthet och värdighet över att åldras. Man måste få göra det. Det är något magiskt över att leva och få erfarenhet, man lär sig ständigt nya saker och man blir ödmjuk inför andra människor. Vilket är två jävligt bra grejer om du frågar mig.

Ta hand om dig och hoppas du gillar receptet!

Din vän,
Sanna

Mini-cashew-cheesecakes

8 stycken | minst 8h blötläggning + ca 30 min jobb + 1,5h i frysen
En mejerifri ”cheese”cake gjord på cashewnötter, toppad med hallongelé. För att göra det här receptet behöver du lite tid, en mixer, en sil och en frys! Du behöver också någon typ av form, jag har använt mig utav IKEA’s silikonformar i detta recept.

Ingredienser

Botten

 • ca 1 dl nötmjöl (t.ex. mandel- eller hasselnötsmjöl)
 • 0,5 tsk kanel
 • 0,5 tsk kardemumma
 • 0,5 tsk malen ingefära

Fyllning

 • ca 100-120 gram naturella cashewnötter, blötlagda minst 8h
 • 4 msk kokosolja, smält
 • 3 msk honung
 • 3 msk limejuice
 • 0,25 tsk vaniljpulver
 • En liten nypa salt

Hallongelé

Gör så här

 • Blötlägg cashewnötterna över natten eller dan, minst 8h
 • Botten: Blanda nötmjöl med kryddor, droppa ev. i lite kokosolja om du vill att botten ska bli fastare – annars är den väldigt smulig, men det gillar jag.
 • Fördela smulet i 8 små formar, jag har använt IKEA’s silikonformar. Det går säkert bra med inplastade formar också, så länge de har lite stadga.
 • Fyllning: Mixa sedan de blötlagda cashewnötterna med smält kokosolja, honung, lime, vaniljpulver och en nypa salt till en slät kräm. Beroende på hur kraftfull din mixer är kan det ta en liten stund, ha tålamod!
 • Fördela fyllningen i formarna och ställ in i frysen medan du gör hallongelén.
 • Hallongelé: Låt hallonen sjuda upp i en liten kastrull, mosa dem med en gaffel och rör i gelatinet. Rör om och låt puttra en stund tills gelatinet har smält.
 • Sila hallonen genom en sil för att bli av med kärnorna. Använd baksidan på en sked för att pressa hallonen genom silen.
 • Ta fram dina små cheesecakes ur frysen och fördela hallongelén över dem.
 • Ställ in i frysen igen, minst 1,5h.
 • Ta fram dem och tryck ut dem ur formarna ca 15-20 minuter innan servering. Det är viktigt att de får tina upp ordentligt, annars är de stenhårda :)
 • PS. Man får äta minst två

Ungefärliga näringsvärden per cheesecake (om 8 st)

Energi: 215 kcal / Protein: 4 g / Fett: 17 g / Kolhydrater: 12 g / Fibrer: 2 g

Lämna en kommentar

Meny