Matig kycklingsoppa med rotfrukter och bacon

Nu tänker jag vara frank; jag känner mig inte alls glad idag. Energin som infann sig efter nyår, är plötsligt som bortblåst. Jag har varit krasslig. Jag får ont i huvudet av att vara på jobbet (förmodligen behöver jag nya terminalglasögon, men misstänker att jag helt enkelt är allergisk mot kontorsjobb)…

…Och som en blixt från klar himmel har jag plötsligt börjat få problem med smärtor från maggropen igen. Den där konstiga smärtan som ingen läkare har lyckats förklara mer än att jag har en ”känslig mage”. What gives, liksom? Hur kan en känslig mage komma och gå? Det är en smärta som kan sitta i flera dagar, eller veckor. För att sedan försvinna. Nu hade jag varit smärtfri i över ett år, men så häromdan kom det tillbaka. Det är ingen superstark smärta, mer som en molande värk. Precis bakom revbenen på vänster sida. Lite brännande, stickande, och en känsla av att nåt sitter lite snett… svårt att förklara. Men om du känner igen dig i min luddiga beskrivning och råkar veta vad tusan det är för något, så får du gärna höra av dig och berätta :)

Det enda som lindrar är varm dryck och att ligga på rygg. Dock ej samtidigt. En annan sak som hjälper är att inte tänka på det. Hur som helst har det här gjort mig lite opeppad på mat. Jag försöker utöka min sopp-repertoar, för att göra allt lite roligare. Häromveckan lyckades jag se de sista fem minuterna av något utav Jamie Olivers alla matlagningsprogram. Tror att det här handlade om att spara pengar. Han slängde som vanligt ihop de mest enkla råvaror och fick det att se jättegott ut. Det inspirerade mig. Så som någon slags hyllning till Jamie Oliver gjorde jag den här soppan. Egen buljong full av smak. Enkla, billiga grönsaker och så en extra touch med färsk salvia och krispig bacon. Det blev gott.

Matig kycklingsoppa med rotfrukter och bacon | sannaspaleo.se
Matig kycklingsoppa med rotfrukter och bacon | sannaspaleo.se

Det jobbiga med svackor är att alla ens framgångar känns som bortblåsta. Men jag ska försöka vara positiv och tänka att det är just en svacka. En svacka som kommer gå över. Tills dess ska jag fokusera på de små sakerna. Och alla fina råvaror man kan göra god mat utav, även om det känns lite skralt så här på vintern. Vilka grönsaker brukar du använda så här års? Skriv gärna och berätta.

Din vän,
Sanna

Matig kycklingsoppa med rotfrukter och bacon

4 portioner | ca 2 tim
En matig kycklingsoppa med rotfrukter och bacon som har mycket smak och sälta. Samtidigt som du gör egen kycklingbuljong tillagas även kycklingköttet, sen är det bara att koka upp lite grönsaker – mixa och servera!

Ingredienser

Till buljongen

  • 1 hel kyckling
  • 2 gula lökar, grovt hackade
  • 1 morot, grovt hackad
  • 1 vitlöksklyfta, krossad
  • några persiljestjälkar
  • 1 msk salt
  • 1 msk äppelcidervinäger

Till soppan

  • 1 liter buljong, se ovan
  • kycklingkött (som du får av buljongen ovan)
  • 2 st morötter, tärnade
  • 2 st palsternackor, tärnade
  • 1 st selleristjälk, tunt skivad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 purjolök (det vita – spara det gröna till nån sallad), hackad
  • 10 blad färsk salvia, fint hackade
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • salt
  • persilja, hackad
  • 1 paket bacon
  • 1-2 msk kokosolja/ghee (till stekning)

Gör så här

  • Börja med buljongen. Hacka grönsaker grovt, stycka kycklingen. Försök att bryta så många ben som möjligt (kycklingens alltså, inte dina egna). Då kommer buljongen få mer smak, snabbare. Lägg allt i en stor kastrull. Häll i salt, äppelcidervinäger, persiljestjälkar och fyll kastrullen med vatten.
  • Låt koka upp och skrapa ur eventuella orenheter/skum som kommer upp till ytan. Låt sedan sjuda under lock i ca 1,5 timme.
  • Under tiden kan du förbereda/hacka grönsakerna till soppan, om du känner för det.
  • Efter ca 1,5 timme bör kycklingen vara mör och fin. Håva upp kycklingdelarna ur buljongen och låt svalna på en skärbräda.
  • Nu över till soppan – Värm en stor kastrull eller gryta tillsammans med matfett.
  • Lägg i de hackade soppgrönsakerna och fräs på i några minuter. Sprinkla över generöst med salt samt lägg i gurkmeja och salvia. Stek i allt i några minuter.
  • Måtta upp ca 1 liter buljong, häll ner buljongen bland soppgrönsakerna genom en sil om den inte redan är silad.
  • Låt soppan koka upp, sjud sedan under lock i ca 20 minuter.
  • Under tiden soppan sjuder fixar du bacon. Sätt ugnen på 200°C. Lägg baconskivorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. När ugnen är varm, sätt in plåten och låt gå i ca 10-12 minuter eller tills baconen ser klar ut. Ta ut ur ugnen och lägg dem på lite hushållspapper.
  • Nu bör även kycklingdelarna ha svalnat. Separera allt kött från ben, brosk och skinn. Lägg åt sidan.
  • Tillbaka till soppan – när grönsakerna känns lagom mjuka är soppan klar. Mixa den slät, eller lite chunky, med en stavmixer. Smaka av med salt.
  • Häll upp soppan i 4 skålar. Lägg i kycklingkött, bacon och hackad persilja efter tycke och smak.

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 566 kcal / Protein: 62 gr / Fett: 25 gr / Kolhydrater: 18 gr / Fibrer: 6 gr

2 kommentarer

  1. Maria Hassel Svara

    Hej!
    Gissar på magkatarr. Har själv det från och till hela tiden. Kommer när jag äter för mycket som vid Jul och Nyår… När jag stressar, dricker för mycket kaffe, äter rökt mat, äter sura saker som apelsin. Ganska jobbigt och irriterande. Jag tycker att Silicol Mag o Tarmgel funkar ganska bra och så basiska saker som kalcium och magnesium.
    Det skulle också kunna vara kramp av något slag ifrån mag/tarm. Jag äter Dimentikon som tar bort de stora luftbubblorna i tarmarna. Ska göra din soppa idag :0)

    • Sanna Svara

      Hej Maria! Tack för din kommentar och dina tips :) – magbesvär är värst, man vet oftast varken ut eller in, men tur att det finns saker som lindrar likt du beskriver. Hoppas du gillar soppan! Mvh / Sanna

Lämna en kommentar

Meny