Mangolassi-glass (och vad hände egentligen med den här sommaren?)

Alltså, den här sommaren – vad hände? Vart var den och varför känner jag mig så snuvad på konfekten? Jag som hade sett fram emot att få njuta av sol, fräknar och d-vitamin… Men, det blev ju inte riktigt så.

Det känns klyschigt att prata om väder, men det är en sådan väsentlig del av ens välmående på något vis. Jag gillar i och för sig de flesta väder (med undantag för väldigt halkiga vinterdagar), men man behöver lite variation för att må bra tror jag. Den här sommaren var bokstavligen talat ganska pissig. Jag hade verkligen, verkligen sett fram emot picknickar och att få stoppa fötterna i varm sand någonstans. Istället vaknade man varje semestermorgon med regn och 12 grader. Deprimerande. Sen när solen började kika fram igen var det dags att gå tillbaka till jobbet. Så dumt.

Så nu är det höst och jag lägger upp ett glass-recept. Det är lika logiskt som den här sommaren kände jag.

Mellan broccoli och dadel

Jag tänkte även introducera en ny smak-skala över sötma, som jag ska använda i flera utav mina recept framöver – för att beskriva hur sött något är. Jag är ju väldigt restriktiv med söta saker så det kan vara bra att ha någon slags referens – så du vet om du ska addera eller ta bort ev. sötning :)

Skalan har jag döpt till ”mellan broccoli och dadel” där broccoli är en 1:a och dadel är en 10:a. Jag skulle vilja påstå att den här glassen är en 4-5:a på den skalan ungefär. Där mangodelen är sötast och kokosdelen eg. inte är så söt alls. Vill man ha en mer jämnsöt glass så föreslår jag att man rör ihop mangon och kokosmjölken helt istället för att göra sånadära fancy lager som jag har gjort (det är ju mest för utseendets skull).

Mangolassi-glass | sannaspaleo.se

Hur har din sommar varit? Är du nöjd?

Din vän,
Sanna

Mangolassi-glasspinne

4 st | ca 15 min + några timmar i frysen
En enkel och mejerifri glasspinne med mango och kokos. Till receptet behöver du en frys, någon slags glasspinne-form, någon slags mixer och något slags tålamod.

Ingredienser

  • 1 st mango
  • ca 2 dl kokosyoghurt eller kokosgrädde/mjölk
  • 1 tsk kanel
  • 1-2 msk honung (beroende på hur sött du vill att det ska vara)
  • 1/2 tsk vaniljextrakt/pulver (valfritt – uteslut för AIP)
  • En skvätt lime (valfritt)

Gör så här

  • Skala och skär mangon i bitar, mixa till en slät smet. Ha ev. i en skvätt lime.
  • Fördela mangon i dina glassformar.
  • Ta fram din kokosyoghurt/grädde/mjölk och rör i kanel, ev. vanilj och honung. Smaka av.
  • Häll kokosen i glassformarna, nästan helt upp till kanten (tänk på att det ska få plats en pinne också)
  • Stick ner glasspinnen och rör om lite lätt om du vill ha spännande mönster, eller rör om väldigt mycket om du vill ha en mer homogen (och jämnsöt) glass. Fixera glasspinnen med lite frystejp om det behövs.
  • Ställ in i frysen och ta ut när de är frysta. Skölj formarna med varmt vatten för att få loss glassen.
  • Ät!

Ungefärliga näringsvärden per glass (om 4 st)

Energi: 173 kcal / Protein: 1,5 g / Fett: 11,5 g / Kolhydrater: 15,5 g / Fibrer: 2 g

3 kommentarer

    • Sanna Svara

      Ja, eller hur :) Det är verkligen individuellt hur sött man vill att något ska vara. Tack!

Lämna en kommentar

Meny