Linfrö-pizza med anjovis, lök och rosmarin

Ibland brukar jag zappa förbi nåt brittiskt matlagningsprogram på SVT, som jag tror heter ”Det goda livet”. Det är i alla fall en man som lagar såndär ”hederlig” och rustik mat – gärna som han fångat, eller odlat själv. Det ser alltid så idylliskt och gott ut. Den här pizzan är inspirerad av ett sånt recept, som jag hastigt zappade förbi.

Det som jag gillade mest var att han inte hade någon tomatsås. Sötman kommer istället från massa stekt lök. Själva pizzadegen har jag bytt ut mot min egna variant med linfrön (som går att ersätta med mandelmjöl). Det blir en ganska spännande och vuxen smakkombination med den stekta löken, den färska rosmarinen och den väldigt salta anjovisen. Det är väldigt mycket smak och väldigt mättande. Man kan givetvis byta ut toppingen mot vad man gillar, men jag älskar att testa nya saker :) Nästa gång kommer jag nog hacka anjovisen i mindre bitar, då det lätt blev lite överväldigande om man fick en hel filé i munnen, hehe.

De gröna bladen är trädgårdskrasse, som i alla fall var en nyhet för mig. God och pepprig smak med fin färg!

Hoppas du gillar receptet!

Din vän,
Sanna

Linfrö-pizza med anjovis, lök och rosmarin

2 stora portioner, eller 4 små | 30-40 min

Ingredienser

Pizzabotten

  • 1 dl gula linfrön, mixade/malda till mjöl (eller motsvarande mängd mandelmjöl)
  • 1 dl pofiber
  • 1-2 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa salt

Pizzatopping

  • Smör/Ghee (till stekning)
  • Valfri hårdlagrad ost, riven
  • 2 silverlökar, skurna i grova skivor
  • Färsk rosmarin
  • Anjovis
  • Gröna blad

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°C (varmluftsugn)
  • Mixa linfröna till ett grovt mjöl.
  • Blanda sedan alla ingredienser till pizzabotten i en bunke och häll ut över en pappersbeklädd ugnsplåt som du ringlat olivolja över.
  • Tryck ut degen till önskad form, ca 0,5-1 cm tjock, med hjälp av plastfolie (lägg plastfolien över smeten och tryck ut med fingrarna).
  • Ta bort plastfolien och grädda i ugnen ca 10 min.
  • Under tiden steker du din lök tillsammans med lite färsk rosmarin och smör/ghee. Hemligheten är att inte röra om så ofta, så får löken fin färg. Ställ åt sidan.
  • När pizzabotten gräddat klart, ta ut den och täck med riven ost. Lägg sedan på den stekta löken, några anjovisar samt några rosmarinkvistar. Tänk på att anjovisen är sjukt salt, så man behöver inte salta.
  • Ställ in pizzan i ugnen igen, höj temperaturen till 200° och grädda i ca 10 min till eller tills pizzan ser klar ut.
  • Ta ut pizzan, dekorera med dina gröna blad, ringla ev. över lite mer olivolja.
  • Skär upp i bitar och servera!

Lämna en kommentar

Meny