Bagels, laxbagels och matvanor från förr

När jag var ung hängde jag, likt alla andra ungdomar, mycket på fik. Jag hade ett favoritfik vid S:t Eriksplan där de serverade supergoda mackor. Jag beställde alltid min favorit – laxbagel med cream cheese, och så en chai-té med skummad mjölk.

Den smakupplevelsen ledde till många egna försök att återskapa den här laxbageln hemma. Jag gjorde åtskilliga experiment i hopp om få till mina egna bagels. Jag minns det som ganska underhållande – riktiga bagels kokas nämligen innan det gräddas. Trots att det var roligt att baka blev de aldrig lika bra som på det där fiket… Och det är väl nu du väntar på att jag ska säga att jag äntligen lyckats återskapa en lika god bagel fast glutenfri, mejerfri och utan onödiga kolhydrater. Jag önskar att det var så, men så är det inte. Sorry.

Men vad jag har lyckats med är att baka ett bröd med ovan nämnda egenskaper, som går att forma till en bagel och som är gott – och gott för dig! Det började med att jag hittade Birgitta Höglunds recept på lussekatter, som är ett helt fantastiskt recept, som jag under julhelgen lyckades förvandla till både småbröd, korvbröd och nu bagels. Så, tack Birgitta :)

Nötfria bagels på kokosmjöl | sannaspaleo.se

Laxbagels (naturligt glutenfria) | sannaspaleo.se

Direkt väcktes mina minnen av det där fiket, chai-téet och alla ungdomens bekymmer som man ventilerade med sitt fikasällskap. Bekymmer som idag känns ganska tarvliga. Idag har man en helt annan uppsättning problem… Nåväl.

Jag hoppas du haft en fin julhelg och att du samlat dina krafter inför det nya årets utmaningar. Och så hoppas jag att du gillar receptet.

Din vän,
Sanna

PS. Om du blev sugen på en chailatte så går det alldeles utmärkt att mixa lite bryggt, grönt chai-té med 1/2-1 msk kokosolja, några matskedar kokosmjölk, 1 tsk ceylon kanel och 1 msk gelatinpulver – så har du en skummig chailatte full med nyttiga fetter. Varsågod!

PPS. Om du gör något av mina recept och lägger upp på instagram får du jättegärna använda taggen #sannaspaleo – det vore så kul att se dina kreationer!

Favoritmackan: Laxbagel | sannaspaleo.se

Laxbagels

6 st bagels | ca 40-50 min
Nötfria paleo-bagels med lax och massa krispiga grönsaker. Receptet kräver en elvisp, eller starka armar.

Ingredienser

Till brödet

  • 6 ägg
  • 1 dl kokosolja, smält
  • 0,5 dl kokosmjölk
  • 1 dl kokosmjöl
  • 4 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk b-jäst (kan uteslutas)
  • 1-2 tsk brödkrydda (kan uteslutas)
  • 1 nypa salt
  • 1 uppvispat ägg (till pensling)
  • 1 msk sesamfrön (kan uteslutas)

Pålägg

  • Rökt lax
  • Majonnäs
  • Salladsblad
  • Rödlök, tunt skivad
  • Zucchini, tunt skivad
  • Ärtskott eller groddar
  • Pressad citron
  • Salt, peppar

Gör så här

  • Bagels: Sätt ugnen på 175°C (varmluftsugn)
  • Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke, se till så att det inte finns några klumpar
  • I en annan bunke, vispa 6 ägg pösigt
  • Vispa i den smälta kokosoljan och kokosmjölken i äggblandningen
  • Häll sedan i de torra ingredienserna och vispa tills allt är jämt fördelat och börjar klumpa ihop sig
  • Låt vila i ca 15 min
  • Fördela degen i 6 delar och forma små runda bullar
  • Stick en tumme rakt igenom bullen – snurra och forma bageln med resterande fingrar – det underlättar att ha blöta fingar – laga ev sprickor i brödet med fingrarna och lite vatten
  • Lägg dina bagels på en pappersbeklädd plåt och platta till dem något
  • Pensla med ett uppvispat ägg och sprinkla över lite sesamfrön
  • Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter
  • Låt svalna
  • Pålägg: Dela bageln på hälften, stryk ett lager majonäs på båda halvorna – lägg sedan topphalvan åt sidan
  • På bottenhalvan, lägg ett blad krispig sallad
  • Fortsätt med en skiva rökt lax, pressa över lite citronjuice
  • Lägg sedan på tunt skivad zucchini, tunt skivad rödlök, några ärtskott och avsluta med lite salt och peppar – lägg på topphalvan
  • Dela bageln på mitten och hugg in! Japp, det kommer vara svårt att äta, men det är så det ska vara :)

Bröden går att frysa in eller förvara i kylskåp 2-3 dagar – värm upp dem i ugnen innan du äter dem.

Ungefärliga näringsvärden per bagel (utan pålägg)

Energi: 306 kcal / Protein: 11 g / Fett: 26 g / Kolhydrater: 3 g / Fibrer: 10 g

2 kommentarer

  1. Men du vilken god ide! Måste jag ju bara prova.
    Har samma goda fikaminnen som du, och verkligen då var väl bekymmerna ganska futtiga i jämförelse fast just då. Då var det ju megaSTORT :0))

    • Sanna Svara

      Ja, livet är lite annorlunda idag jämfört med då hehe :) Men det är ju ganska skönt att vara vuxen även om problemen är mer komplexa – en fördel är ju att man är bättre på att äta det som är bra för en och ta hand om sig själv! Hoppas du gillar receptet. Kram / Sanna

Lämna en kommentar

Meny