Kyckling, butternut och sötpotatis-panna med grön kokosyoghurtsås

Månadens tema: Pumpa
Det här är den första delen i min recept-serie under temat pumpa! Nu har du alltså chansen att vidga dina gastronomiska vyer och omvandla höstens vackraste grönsak till en massa gott. Här hittar du alla recept under temat pumpa.

Hej och välkommen till ett utav mina absoluta favoritrecept! Idag ska vi lära oss att stycka en kyckling samt göra en supergod och enkel middag. Så fram med din vassaste kockkniv, på med förklädet och tvätta händerna – nu kör vi!

Jag känner mig lite extra glad idag, dels för att jag är peppad på att dela med mig utav det här receptet – men även för att det här är den allra första delen i min allra första tema-serie!

Tema-serie-whaat?

Jo, jag har bestämt mig för att börja med lite spännande teman på Sannas Paleo. Vad innebär då det, tänker kanske du. Jo, jag har tänkt att under en månads tid ungefär, lägga upp recept där alla har en gemensam nämnare – och det är det som är själva temat. Och som du kanske redan har listat ut så är det här temat ”pumpa”. Alla recept som ploppar upp här på bloggen under oktober kommer alltså innehålla pumpa på något sätt! En annan månad kommer det vara ett annat tema, osv osv. Detta är en rolig utmaning för mig personligen, men kommer även göra bloggen lite mer sammanhängande (hoppas jag).

Behöver din hjälp

Jag har redan ett par tema-idéer på lager, men jag vill gärna höra vad DU skulle vilja se för teman! Paj-recept? Eller nötfritt? Eller lakrits? Du bestämmer! Du får jättegärna skriva en kommentar här nedan eller skicka ett mail till mig via mitt kontaktformulär. Det skulle jag verkligen uppskatta!

Kyckling-butternut-sötpotatis-panna med (kokos)yoghurtsås | sannaspaleo.se

Nom, nom, nom.

Stycka kyckling

Till receptet behöver du två kycklinglår. Billigast, godast och mest milövänligt är att stycka en hel kyckling (då får du även två kycklingfiléer och vingar du kan frysa in samt ett skrov att koka buljong på!). Jag hittade den här videon som väldigt bra visar hur man styckar en kyckling:
 

Hoppas du gillar receptet och temat!

Din vän,
Sanna

Kyckling, butternut och sötpotatis-panna med grön kokosyoghurtsås

2 portioner | ca 1 timme
Härlig comfort-food som tillagas i ugnen i en enda panna och serveras med en kokosyoghurtsås med sting! Smaklig spis!

Ingredienser

Till pannan

  • 2 st kycklinglår (lårfilé + klubba)
  • ca 200 gram sötpotatis
  • ca 300 gram butternutpumpa
  • 2 normalstora rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk kokosolja
  • några timjankvistar
  • ca 2 msk herbs de provence
  • juicen från en halv citron
  • salt

Kokosyoghurtsås

  • ca 1,5 dl kokosyoghurt, utan smak (eller vanlig yoghurt, eller kokosgrädde)
  • 1,5 msk citronjuice
  • En liten gul lök (eller en halv)
  • 1 vitlöksklyfta
  • En näve färsk spenat
  • Valfria färska örter (t.ex. basilika, koriander, persilja, timjan, oregano)

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°C (varmluftsugn)
  • Stycka kycklingen enligt beskrivningen ovan
  • Skala och skär pumpa och sötpotatis i jämnstora bitar, ca 2×2 cm
  • Skär röd lök grovt och skiva vitlöken tunt
  • Placera kycklinglår och grönsaker i en ugnssäker form, gärna en större variant så allt får plats.
  • Smält kokosolja, häll över kyckling och grönsaker
  • Täck kycklinglåren med herbs de provance och avsluta med citronjuice (ta gärna lite på grönsakerna också).
  • Lägg på några timjankvistar och skjutsa in i ugnen i 35 minuter.
  • Medan pannan är i ugnen, börja med såsen:
  • Mixa din naturella yoghurt med citronjuice, lök, en näve spenat och valfria örter (det blir gott vilket som) – ställ i kylskåp.
  • Efter 35 minuter, ta ut pannan och kolla med en termometer att kycklingen är minst 82°C (intill benet).
  • Låt pannan vila i 10 minuter.
  • Under tiden slänger du ihop lite gröna blad att ha till.
  • Servera och njut!

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 459 kcal / Protein: 36 g / Fett: 16 g / Kolhydrater: 40 g / Fibrer: 6 g

5 kommentarer

  1. Rolig idé med teman! Grönsaksinspiration med roliga recept under höstmånaderna är alltid välkommet, kanske kan det vara något? Bra video du hittat förresten!

    • Sanna Svara

      Hej Isabel!
      Vad bra att du tycker det! :) Ja, där har du nåt – det är svårt med grönsakerna när vintern börjar närma sig. I alla fall om man vill äta efter säsong, ska kika på det. Tack!

  2. AIP-vänliga recept! Jag äter enl AIP-protokollet sedan några veckor och det finns fina recept på nätet med bra hänvisningar typ den här kokosmjölken är bra innehåller inga tillsatser och finns på Amazon!
    Tänk om det fanns svenska sådana hänvisningar. Och svenska recept utifrån vår matkultur, det man kan längta efter och vilja ersätta med något liknande. Och en förklaring till alla mjöler inom AIP/Paleo och var de kan köpas: cassava, tigernut, arrowroot. Ister var får man tag i sånt? Och ett aip-bröd? finns det något bra?
    Vänlig hälsning och tack för en bra blogg!

    • Sanna Svara

      Hej Birgitta och tack för din återkoppling! Den ska jag ta till mig.

      1. Jag har länge funderat på att göra en sammanställning av olika produkter/livsmedel och var man kan köpa dem. Min oro har varit att det kanske skulle uppfattas som reklam/marknadsföring för en viss produkt, så därför har jag varit lite försiktig med det. Men jag får väl helt enkelt vara transparent i mitt upplägg :) Det verkar i alla fall som om det skulle kunna behövas – så tack, jag ska se vad jag kan göra!

      2. Är det några speciella maträtter du tänker på när du tänker på vår matkultur? Tips mottages tacksamt!

      3. Ah, AIP-recept.. har på känn att det kanske dyker upp ett sådant tema senare ;)

      Tack, och tack för att du läser och kommenterar!

  3. Bra om du skrev om erfarenhet av olika pumpor. Hur ser de ut? Vilka är sötast? Bäst till rostning? Har hört att man kan använda dem i bakning också? Vet du något om det? Recept?

Lämna en kommentar

Meny