Kretensisk ägglåda med nötfärs och zucchini

Det här receptet har jag fått av en god vän, som i sin tur hittat det i en gammal svensk-grekisk kokbok. Och det här har faktiskt blivit en av mina nya favoriter – så, tack K :)

Om du har hängt med i mina tidigare inlägg så har jag sedan årskiftet ätit autoimmun paleo (där man till en början utesluter ägg), men har nu börjat äta ägg igen så smått. Jag tycker det fungerar ganska bra, har inte märkt av några starka reaktioner. Min plan är att fortsätta äta ägg framöver, men inte i samma utsträckning som innan. Jag kunde äta 3 ägg eller mer om dagen förut, det var liksom min frukost. Missförstå mig rätt, jag gillar ägg – de är ju en fantastisk källa till vitaminer, näringsämnen, fett och proteiner – men jag tror inte det är bra att äta ett endaste livsmedel så ofta. Jag tror det är bättre med en större variation. Den största omställningen har kanske varit själva frukostätandet, istället för ägg har jag nu ätit mer grönsaker, soppor, grytor och rester från middagen kvällen innan. Vilket har funkat bra och jag tänker fortsätta med det. Ägg tänker jag äta ibland när jag vill lyxa till det, eller när man bara måste ha en krämig omelett typ.

Har du nån maträtt eller något livsmedel som du känner att du äter alldeles för ofta? Berätta gärna i kommentarerna nedan!

Din vän,
Sanna

Kretensisk ägglåda med nötfärs och zucchini

ca 4 portioner | ca 40 min
Knaprig nötfärs, stekta grönsaker, ägg och örter samsas i denna ägglåda! Mättande och med få kolhydrater. Receptet är från en gammal svensk-grekisk kokbok, och det här är min fria tolkning av den rätten… Ägglådan serveras varm eller ljummen med en god grönsallad och så mycket olivolja man bara orkar :) – Om rätten delas på fyra så får man tjivas om äggen. Annars räcker det lätt åt 6 personer om man serverar med en matig sallad.

Om du kan äta ost så kan det nog vara gott att istället vispa upp äggen med lite ost och hälla över färsen och grönsakerna.

* för att göra rätten low FODMAP, använd enbart den gröna delen av purjon, eller uteslut den helt.

Ingredienser

 • 500 gram nötfärs
 • 1 zucchini
 • 1 purjolök
 • 6 ägg
 • 2 msk kokosolja eller smör (till stekning)
 • 1 tsk torkade örter (t.ex. basilika, timjan, dill)
 • salt, peppar

Gör så här

 • Sätt ugnen på 200°C
 • Börja med att riva zucchinin mot den grova sidan mot ett rivjärn. Skiva purjolöken tunt. Ställ åt sidan.
 • Smörj en ugnsform (min är 26×20 cm) med lite fett
 • Värm en panna och stekfett, bryn nötfärsen med salt och peppar tills den är genomstekt och knaprig.
 • Lägg nötfärsen i botten av ugnsformen.
 • Stek nu zucchini och purjolök mjuka i lite stekfett, salt, peppar och valfria örter.
 • Lägg grönsaksblandningen över nötfärsen i ugnsformen.
 • Gör sex små gropar i grönsaks-nötfärs-blandningen och knäck i 6 stycken ägg.
 • Ställ in i ugnen i ca 15 minuter, eller tills äggen ser klara ut.
 • Servera varm eller ljummen tillsammans med en god sallad och en god olivolja. Dekorera med lite färska örter (timjan är gott!)

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 400 kcal / Protein: 38 gr / Fett: 25 gr / Kolhydrater: 4,5 gr / Fibrer: 2 gr

4 kommentarer

 1. Christina Svara

  Detta ska jag prova, ser supergott ut!!! Vill tipsa dig om ”theclothesmakethegirl” om du inte redan har uppräckt henne! Titta tex på det senaste inlägget om köttbullar

  • Sanna Svara

   Hej Christina och välkommen hit :)
   Tack för tipset! Det ser lovande ut, vilken gedigen samling köttbullar!
   Hoppas du gillar receptet!

   mvh
   Sanna

 2. Vilket bra recept! Passade perfekt även som matlåda :)

Lämna en kommentar

Meny