Gör din egen kokosyoghurt som inte smakar (så mycket) kokos

Jag och kokos alltså, vi har en konstig hatkärlekshistoria. Har alltid haft svårt för smaken, den är alldeles för parfymig liksom. Och efter ett misslyckat kokosyoghurt-försök för ett par år sedan tog det lång tid för mig att ens kunna känna doften av kokos utan att må illa. Men nu, nu går det hur bra som helst! Weird, huh?

Och att jag plötsligt kan äta kokos igen gör mig glad, för jag har verkligen (verkligen) saknat yoghurt! Jag ska inte ljuga, den här yoghurten smakar fortfarande lite kokos men man kan dölja den väldigt bra med syrlighet och bär – den är t.o.m. god även utan smaksättning och man kan använda den till så mycket! (Psst, det lär komma några recept med kokosyoghurt framöver :)

Det här är kanske mitt mest tekniska recept hittills och du behöver bland annat:

  • En termos av hög kvalitet
  • En termometer
  • Probiotika-kapslar (som går att bryta upp så man kommer åt pulvret)

Men låt inte det skrämma dig! Utöver att vara helt mejerifri är den här yoghurten även AIP-vänlig (yay) och full med probiotika (dubbel-yay). Det enda negativa är att det är ganska tidskrävande, men det är helt klart värt det. Men nu ska jag sluta raljera och lämna över till receptet – hoppas att du kommer gilla kokosyoghurten lika mycket som jag gör!

Din vän,
Sanna

PS. Du har väl inte missat min nötfria granola (med frön och mullbär), de är supergoda tillsammans.

Gör din egen kokosyoghurt | sannaspaleo.se

Kokosyoghurt

ca 3-4 dl yoghurt | ca 1 timme + 24 h + 8 h
Yoghurt för dig som inte äter mejerier, men som äter kokos! I det här receptet har jag tillsatt gelatin som gör yoghurten fast och krämig, lite som en grekisk yoghurt – sen att den är full av bra bakterier är ju bara ett plus! Dock krävs det en hel del tålamod samt • En termos av bra kvalitet • En termometer • En kastrull • En visp • Förslutningsbar glasburk • En handduk och en plastpåse

PS. För er low FODMAP:are – jag skulle inte äta mer än 1 dl kokosyoghurt åt gången, innan man vet hur man reagerar.

Ingredienser

Yoghurt

  • 1 burk kokosmjölk (jag har bara testat att göra yoghurten med Santa Marias ekologiska kokosmjölk, så jag vågar inte svara på vad resultatet blir med en annan sort)
  • 1 tsk honung (använd lönnsirap för low FODMAP)
  • 1 tsk gelatin (jag använder Great Lakes)
  • Probiotika-kapslar motsvarande ca 10 miljarder baktierer (jag använder 2 kapslar av Innate Response Flora 5-14)

Smaksättning (valfritt)

  • 1/2 msk lime- eller citronjuice
  • 1/2 tsk vaniljextrakt (uteslut om extra känslig / aip)
  • 0,5 dl blåbär

Gör så här

  • Dag 1 (på kvällen): Koka upp vatten som du kan skölja och skölja ur termos, kastrull och visp med. Detta för att döda ev. bakterier.
  • Låt kokosmjölken sjuda upp i kastrullen, ta av från plattan och rör i gelatinet.
  • Nu ska kokosmjölken svalna till 42-45°C – använd din termometer! Om det går långsamt, ställ in i kylskåpet och rör om ofta.
  • När mjölken svalnat, bryt up probiotika-kapslarna för att få ut pulvret. Rör försiktigt i det i kokosmjölken tillsammans med honungen tills det är klumpfritt och fint.
  • Häll över allt i din termos, förslut ordentligt, vira in termosen i handduken, lägg i plastpåsen och knyt åt ordentligt. Placera t.ex. ovanför kylen (där det ofta är lite varmt) eller liknande. Lämna paketet orört i 24 timmar.
  • Dag 2 (på kvällen): När 24 timmar har gått, knyt upp ditt paket och häll upp yoghurten i glasburken – den bör lukta lite surt och yoghurt-igt
  • Rör i ev. smaksättning (citron, blåbär osv) och ställ in i kylskåp över natten.
  • Dage 3 (på morgonen): Nu är yoghurten färdig och klar att ätas! :)

Ungefärliga näringsvärden för hela receptet

Energi: 959 kcal / Protein: 13 g / Fett: 91 g / Kolhydrater: 23 g / Fibrer: 7 g

4 kommentarer

  1. Intressant recept!
    Det ska jag prova . Behöver bara en termometer och en termos som inte smakar kaffe först.
    Hur är det med aip och vaniljextrakt/-pulver? Jag har sett olika uppgifter om det på olika am. bloggar. Vilken sorts vaniljextrakt använder du?

    Mvh/
    Birgitta

    • Sanna Svara

      Hej Birgitta!
      Ja, de har en tendens att ta smak de dära termosarna :)
      Ang. vanilj – har också sett olika uppgifter angående det, så jag är faktiskt inte riktigt säker. Det är lite utav en ”gråarea”. Jag använder vaniljpulver ibland och extrakt ibland. De heter ”bourbon vanilj” och har en röd-brun etikett. Men jag tänker att om man är extremt sjuk och/eller känslig kanske man ska undvika vanilj ett tag, men i övrigt så räcker det nog om man bara är lite försiktig (dvs testar och noterar ev. reaktioner).

      Hoppas det hjälpte :)

  2. Hej!
    Jag undrar om man måste ha honung i? Är det för att bakterierna behöver sockret för att växa eller för att söta?
    Tack för hjälpen! Snygg blogg!

    • Sanna Svara

      Hej Josefin!
      Honungen är mest för smakens skulle, jag har inte testat utan men jag tror det finns tillräckligt med ”socker” i själva kokosmjölken för bakterierna att mumsa på :)

      Lycka till!

Lämna en kommentar

Meny