Kokos-pannacotta med saffran och körsbär

Färgexplosion! Visste du att saffran är den dyrbaraste av alla kryddor och att det krävs minst 100 000–150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran?

Och för att citera Wikipedia ytterligare: Saffran består av mer än 150 doft- och aromämnen (!). Fantastiskt! Och sen är saffran såklart dödligt. Japp, du läste rätt. Om man äter mer än 5 gram om dagen mår man inte bra. Och har man lyckas klämma i sig 20 gram, då är man död. Hah, ja, död.

Nu känner jag att det var ett väldigt oattraktivt sätt att inleda det här receptet :) – men oroa dig inte, det här receptet innehåller väldigt odödliga doser av saffran! 0,125 gram per person för att vara exakt, så du behöver inte vara orolig! Du kommer överleva.

Saffrans-pannacotta (på kokosmjölk) och körsbär | sannaspaleo.se
Saffrans-pannacotta (på kokosmjölk) och körsbär | sannaspaleo.se

Den här pannacottan är gjord på kokosmjölk/kokosgrädde och är därmed helt laktosfri, men det innebär även att – trots saffranets 150 smakämnen – så kommer det smaka lite kokos. Vilket inte faller alla i smaken. Men saffranet smakar massor. Om man dessutom serverar pannacottan med bär, så gifter sig den där sötsyrliga smaken från bären väldigt bra med den parfymiga saffranen och kokosen.

Om du är sugen på en chokladigare pannacotta måste du spana i mitt recept på mocka-pannacotta! Mocka är förövrigt världens bästa smak. Just sayin’.

Hoppas du gillar receptet, och god fortsättning!

Din vän,
Sanna

Saffrans-pannacotta (på kokosmjölk) med körsbär

4 port | 5 min + ca 2h i kylskåp
En julig kokos-pannacotta med saffran och körsbär – som givetvis går att utesluta eller byta ut mot vad man gillar.

Ingredienser

  • 1 burk (400 ml) kokosgrädde eller kokosmjölk
  • 1 msk lönnsirap eller honung
  • 0,5 msk gelatin (jag använder Great Lakes)
  • 1 tsk vaniljextrakt – uteslut om superstrikt AIP
  • 1 kuvert (0,5 g) saffran
  • ca 2 dl tinade frysta körsbär

Gör så här

  • Sätt en platta på medelvarm värme
  • En liten kastrull, sjud upp kokosgrädde/mjölk, saffran, vaniljextrakt och lönnsirap.
  • När det börjat sjuda vispar du i gelatinpulvret, se till så att allt gelatin smälter.
  • Smaka av och ha ev. i mer lönnsirap/honung.
  • Fördela i 4 små glas och ställ in i kylskåpet minst 2h, eller över natten.
  • Under tiden kan du tina dina bär.
  • När pannacottan har stelnat, ta ut dem och dekorera med tinade bär.
  • Servera!

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 197 kcal / Protein: 3 g / Fett: 16 g / Kolhydrater: 10 g / Fibrer: 0,5 g

2 kommentarer

  1. Oj vilken enkel, vacker och god juldessert!
    Tack och God Jul!

Lämna en kommentar

Meny