Nöt & Fröknäckebröd

Här kommer en historia från verkliga livet – Hej, jag heter Sanna och jag är f.d. knäckebrödsmissbrukare!

Jag brukade börja min dag med två knäckemackor (en med hummus och en med skinka). Hummusen gjorde jag själv, skinkan delade jag med min dåvarande katt Sivert (a.k.a. katten-med-en-omättlig-hunger-efter-skinka).

Sen på jobbet brukade det bli ytterligare två knäckemackor innan lunch, minst en till själva lunchen och sen två till på eftermiddagen. Och om jag jobbade över så blev det knäckemackor till middag. Det är nog först så här i efterhand, nu när jag inte äter spannmål längre, som jag förstår hur mycket knäckemackor jag åt egentligen.

Men vem kunde klandra mig, knäckemackor är ju gott! Och anses hälsosamt, i alla fall i jämförelse med vitt bröd. Och jag tänker heller inte påstå att det inte är det, jag tror det finns massor av människor som kan njuta och må bra av att äta massa knäckebröd dagarna i ända. Kul för dem! Men för min egen del är jag ganska övertygad om att jag mår bättre utan. Dessutom behöver jag inte äta mellan måltiderna nu när jag äter LCHF/paleo så jag har inget behov av att äta en massa bröd för att hålla blodsockernivån jämn längre.

Knäckebröd LCHF/Paleo | sannaspaleo.se

Idag lider jag inte av något knäckebrödsmissbruk längre, jag minns inte ens när jag åt ett knäckebröd sist (eller hummus för den delen). Men ibland vill man ha något krispigt. Så här kommer ett recept på ”knäckebröd” gjort på nötter och frön. Vit mandelpasta och tahini för att vara korrekt. Varför har jag valt mandelpasta istället för mandelmjöl? Jo, jag upplever att min kropp hanterar nötsmörer bättre än mjölerna – men du får gärna testa att byta ut det mot mandelmjöl. Skriv gärna en kommentar och berätta hur det gick :)

Hoppas du gillar det,
Sanna

Nöt & Fröknäckebröd

1 plåt | ca 30 min
Ett LCHF-knäckebröd gjort på nötter, frön, kryddor och ägg. Passar bra till ostbrickan, eller till frukostäggen med något smarrigt pålägg!

Ingredienser

  • 70 gram vit mandelpasta
  • 55 gram tahini
  • 30 gram krossade linfrön
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk brödkrydda
  • 1/4 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk vallmofrön
  • 1 st ägg
  • en nypa salt

Gör så här

  • Mät upp ingredienserna och lägg allt i en skål, rör häftigt med en gaffel tills smeten blir smidig och släpper från kanterna.
  • Rulla degen till en boll med händerna, den ska likna en flottig pepparkaksdeg ungefär.
  • Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper och lägg ett stort stycke plastfolie över (degen blir lättare att kavla ut då). Använd händerna och/eller en kavel och kavla ut den ganska tunt, men inte för tunt. Kanske 2-3 millimeter. Försök att då degen så jämn som möjligt.
  • Dra bort plastfolien och jämna till eventuella ojämnheter.
  • Strö över lite flingsalt och lite rosmarin (eller vallmofrön, eller sesamfrön…)
  • Tryck försiktigt med en vass kniv över degen för att skapa rutor i önskad storlek.
  • Sätt in plåten i kall ugn och sätt den på 190° C (varmluftsugn).
  • Håll koll på knäckebrödet under tiden så det inte bränns, men de brukar vara klara efter 17-20 minuter (inkl uppvärmning av ugn). PS. Degen kommer skumma en del i ugnen, men det försvinner efter man tagit ut den.
  • Ta ut degen, låt svalna och bryt efter skårorna du gjorde. Ät med mycket smör, en god ost eller varför inte lite leverpastej?

Ungefärliga näringsvärden för en hel plåt

Energi: 913 kcal / Protein: 43 gr / Fett: 83 gr / Kolhydrater: 9 gr / Fibrer: 21 gr

2 kommentarer

  1. Nr.1: Oj vad konstigt att länka en hemsida som jag inte använt på över ett år. Känns lite töntigt att den är på engelska. Men kom plötsligt ihåg den när fältet ”webbplats” stod tomt här ovanför.

    Nr.2: TACK för din blogg.

    Jag är själv en biohacker och försöker förstå vad min kropp och miljön mår bra av. Jag studerar just nu ”Måltidsekologi” på Örebro universitet, vilket fördjupar denna hobby om ännu mer. Jag äter mest vegetarisk av ekonomi och miljösjäl – Men tror samtidigt att min kropp mår bra av en Paleokost. Det går inte alltid ihop, att försöka konsumera med både tanke på miljön, plånboken och kroppen. Men jag gör så gott jag kan- Och din blogg är en stor inspiration (Även om jag önskar att jag kunde få ännu mer recept och texter!)

    Nr.3: Jag är också knäckebrödsmissbrukare.
    Detta har gått över till fröknäckemissbruk sedan några månader tillbaka då jag slutade med spannmål. Dels har jag tröttnat och dels så tror jag att frön inte ska konsumeras i för stora mängder- Linfrön och blåsyra: Dont want that shit.

    Ditt recept ser fantastiskt ut, men jag har inte vågat pröva av rädsla för att det kommer vara alldeles för gott och alldeles för dyrt. Jag saknar verkligen smaken av surdeg och råg, rustik textur och mustig karaktär. Så jag har börjat experimentera med ett nytt recept. Igår slog jag igenom: Fiberex-knäcke. Billigt, enkelt och smakar PRECIS SOM KNÄCKEBRÖD. Jag har endast gjort receptet en gång, så det finns förbättringar, så du får gärna pröva och säja vad du tycker. Man kan tillsätta frön, men jag ville göra ett helt utan för att ge det kontrast till fröknäcket.

    1 dl solrosfrö
    2 dl fiberex (Eventuellt 1dl fiberex + 1dl po-fiber)
    1 msk fiberhusk
    1 msk kokosolja
    1 tsk brödkryddor/spiskummin
    1 tsk salt
    3-4 dl vatten

    Mixa solrosfrön grovt, blanda i alla torra ingredienser. Häll över varmt/kokande vatten och olja. Mixa åter igen (jag använde stavmixer) tills det blir homogent. Låt svälla i 10-15 minuter tills du kan forma en klump. Bred ut mellan två bakpapper och sätt i ugn i 45 min på 150 C.

    Hoppas du gillar det. Åter igen: Tack för dina texter och recept! Ska fortsätta läsa, och säg till om du vill ah något gästinlägg: Jag delar gärna med mig av mina kulinariska experiment.

    MVH / Elin

    • Sanna Svara

      Elin! Tack för din kommentar och ditt recept, det måste jag testa :) Jag tänker att jag ska svara dig på mail istället. PS. Det är inget fel med att länka till en blogg man inte uppdaterat på ett tag – jag gillade dina illustrationer!

Lämna en kommentar

Meny