Kemi, magi och världens enklaste köttgryta

Vill du spendera mer eller mindre tid på att laga mat? Om jag fick välja, skulle jag spendera mer tid i köket.


Visst, det finns dagar då man kommer hem från en lång dag på jobbet och liksom bara inte ”orkar” laga mat. Men jag tror att den känslan mycket handlar om att man har fått för sig att matlagning är något jobbigt. Att det ”stjäl” tid från våra hektiska liv.

Varför tänker man så? När det inte är så?

För mig har matlagning istället blivit något meditativt. Det är något som gör mig glad, något som jag tycker om att göra – det är en belöning att få komma hem efter jobbet och laga mat, inte ett straff och det får ta den tid det tar! Matlagning håller alla mina sinnen igång – jag ser, jag smakar, jag känner! Och att sedan få äta det som man lagat från grunden, det är magi för mig.

Häromveckan såg jag Netflixs serie Cooked – baserad på Michael Pollans bok med samma namn. Den var så sjukt bra och snygg och handlade om allt det här som jag funderat på kring matlagning. Jag citerar:

“For is there any practice less selfish, any labor less alienated, any time less wasted, than preparing something delicious and nourishing for people you love?”

― Michael Pollan, Cooked: A Natural History of Transformation

Word!

Och det var den serien som inspirerade mig till att göra den här köttgrytan. I serien förklarar de hur grönsaker och proteiner som får koka tillsammans på svag värme länge liksom gifter sig med varandra. Hur deras innersta beståndsdelar löses upp och tillsammans skapar himmelska smaker. Det är kärlek och kemi på en och samma gång.

Och det var lite det jag var ute efter med den här grytan. Kärlek och kemi.

Enkla råvaror som tillsammans skapar något på en helt ny nivå.
Det är därför jag tycker det är magiskt att laga mat. Och den här grytan är magisk. Och full av kärlek.

Det är förmodligen inte realistiskt att göra långkok en vanlig vardag (om man inte jobbar hemifrån). Men det är en utmärkt helgsyssla! Man kan också göra den på kvällen och äta den nästa dag, då den faktiskt är ännu godare.

Hur ser du på matlagning? Är det ett nödvändigt ont eller ett sätt att varva ner på? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan, jag vill veta vad du tycker! :)

Hoppas du gillar recepet!

Din vän,
Sanna

Världens enklaste köttgryta

Minst 4 portioner | ca 4-5 h (men det mesta är tillagningstid)
En magisk gryta där kött och grönsakerna tar smak av varandra och skapar nya smaker! God, enkel och värmande. Det bra med det här receptet är att det funkar med princip vilka grönsaker som helst, gör en kylskåpsrensning och släng i lite av varje vettja! :)

Ingredienser

  • 2 morötter, skuren i små tärningar
  • 2 selleristjälkar, tunt skivade
  • 1/2 – 1 purjo, skuren i skivor
  • 1 gul lök, skuren i bitar
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • ca 1 kg högrev, skuren i grytbitar
  • 5 dl benbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • Färska örter, t.ex. timjan eller persilja
  • salt, peppar
  • lite kokosolja till stekning

Gör så här

  • Sätt ugnen på ca 125°C (varmluftsugn).
  • Hacka och skär alla grönsaker, ställ åt sidan.
  • Skär köttet i grytbitar, ta fram din bästa gryta och ställ på spisen på hög värme med lite kokosolja.
  • Bryn köttbitarna i grytan, salta och peppra väl.
  • Häll i grönsaker, buljong och tomatpuré – rör om och stek allt tillsammans någon minut.
  • Sätt lock på grytan och ställ den sedan i ugnen i ca 4-5 timmar.
  • Grytan är klar när köttet faller i bitar, grönsakerna smälter i munnen och när allt doftar och smakar fantastiskt :)
  • Toppa grytan med lite hackade örter.
  • Servera grytan som den är, med ett grönsaksmos eller ditt bästa glutenfria bröd!
  • Ungefärliga näringsvärden per portion

    Energi: 477 kcal / Protein: 53 g / Fett: 24 g / Kolhydrater: 10,5 g / Fibrer: 3,5 g

Lämna en kommentar

Meny