Kardemummakaka på mandelmjöl Årets sommartårta

Kardemumma är en av mina absoluta favoritkryddor, den är varm, snäll och söt. Kardemumma gör mig glad och allt jag äter som har kardemumma i sig gör mig glad.

Den här mjuka kakan påminner lite om sockerkaka, men med massa smak från kardemumma. Den är självklart naturligt glutenfri — gjord på mandel- och kokosmjöl. Man kan äta den som den är, eller servera med grädde eller bär!

Det här har blivit en favorit här hemma, hoppas du kommer tycka om den också :) Jag tänker inte vara speciellt långrandig i det här inlägget, utan lämnar istället över till receptet:

Kardemummakaka

1 kaka | ca 45 min

Ingredienser

  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 2,5 msk malen kardemumma
  • 4 ägg
  • 3 msk honung
  • 1 tsk vaniljextrakt

Gör så här

kardemummakaka-steg1

Skål 1: Mät upp och blanda alla torra ingredienser (mandelmjöl, kokosmjöl, salt, bakpulver och kardemumma)


kardemummakaka-steg2

Skål 2 Separera äggen, ställ gulorna åt sidan och vispa upp äggvitorna. Vispa dem inte för hårt, det ska vara så att vispen precis börjar lämna mönster efter sig. Den här kakan är lite nyckfull och kan lätt bli lite torr om man vispar äggvitorna för hårt.


kardemummakaka-steg3

Skål 3: Vispa äggulorna med smält honung och vaniljextrakt.


kardemummakaka-steg4

Vispa några minuter tills det blir fluffigt och smeten ljusnat till färgen. Tillsätt sedan de torra ingredienserna från skål 1.


kardemummakaka-steg5

Tillsätt de vispade äggvitorna, vänd försiktigt in dem tills du har en jämn fluffig smet.


kardemummakaka-steg6

Häll över smeten i en smord form (min är 20cm i diameter), smord och ströad med lite mandelmjöl. Grädda i nedre delen av ugnen på 150°C varmluftsugn, 175°C vanlig ugn – i ca 25-30 min.


kardemummakaka-naken

Nu bör din kardemummakaka se ut så här ungefär och dofta alldeles underbart. Känn efter med en sticka ifall kakan är klar. Låt svalna!


kardemummakaka-bar-ovanfron

Ät som den är, eller med glass, eller med grädde, eller med kokosgrädde och massa, massa bär! Om man tycker att kakan är torr kan man dela den och göra flera lager – som man kan täcka med bärmos, vaniljsås eller vad man nu gillar!

Kardemummakaka | sannaspaleo.se #paleo #glutenfritt #mejerifritt

Ungefärliga näringsvärden för hela kakan

Energi: 1478 kcal / Protein: 61 g / Fett: 106 g / Kolhydrater: 66 g / Fibrer: 15 g

4 kommentarer

  1. Åh! Här är ännu en kardemumma-lover! Bara älskar den, den är verkligen varm och trygg och gör mig också så där glad varje gång precis som du säger. Receptet ska jag prova snart, låter gott!

    • Sanna Svara

      Åh, eller hur! En gång träffade jag en person som påstod sig inte gilla kardemumma, jag blev helt perplex 😁 Ha det fint!

  2. Hej Sanna
    Tusen tack för din jättefina blogg. Jag har drabbats av candida och letade i vårt ingemnansland efter goda recept. Då hittade jag din fina blogg. Tack för allt du har skrivit. Det är verkligen en tröst för mig.

    • Sanna Svara

      Hej Ulla!
      Tack, vad roligt att du kan finna lite tröst i min blogg – det glädjer mig verkligen att höra! Jag hoppas du mår bättre snart!

      Din vän,
      Sanna

Lämna en kommentar

Meny